Blog

Video Thumbnails

Video thumbnails är de små förhandsgranskningsbilderna som representerar videoklipp på webbsidor, sökmotorer och sociala medieplattformar. De är en visuell inblick i videons innehåll och tjänar som ett första intryck för användaren vid sökning eller bläddring online. En välutformad thumbnail ska locka användare att klicka och visa videon, vilket kan leda till bättre engagemang och längre tids spenderad på sajten.

Användning inom SEO

Optimeringen av video thumbnails är avgörande för att öka klickfrekvensen (CTR) och därmed förbättra videons synlighet och relevans i sökresultat. Thumbnails fungerar som en visuell sökordsindikator, som hjälper användare att snabbt förstå om videons innehåll är relevant för deras sökintention. En effektivt optimerad thumbnail är avgörande för sökmotorers förståelse och användarens interaktioner.

Praktiska tips för optimering

  • Relevans: Thumbnailen bör tydligt återspegla videons innehåll och samtidigt vara optimerad för de sökord som användarna förmodligen använder för att hitta videorelaterat innehåll.
  • Kvalitet och tydlighet: Bilden bör vara av hög upplösning och tydlig nog för att ge en exakt representation av vad tittaren kan förvänta sig av videon.
  • Övertygande design: Lägg till element som text overlays med tydlig och lättläst typografi, samt engagerande bilder eller färgscheman för att skapa en thumbnail som sticker ut.
  • A/B-testning: Genom att testa olika versioner av thumbnails kan man bestämma vilken som är mest effektiv för att driva trafik.

Betydelse för engagemang och trafik

Attraktiva och relevanta video thumbnails kan direkt påverka hur mycket organisk trafik en video får. De spelar en central roll i användarens uppfattning och beslutsprocess, och en bra thumbnail kan ofta vara skillnaden mellan en ignorerad video och en som genererar ett stort antal visningar och engagemang. Videons framgång påverkar i sin tur den övergripande SEO-prestandan för den webbsida där videon är inbäddad.

Integration i sidans struktur

Vid implementering av video thumbnails på en webbsida är det viktigt att använda rätt HTML-taggar och metadata för att säkerställa att sökmotorer effektivt kan indexera och visa thumbnails i sökresultat. Det skapar också möjligheter för bättre snippet-förhandsvisningar i sökresultat, som kan bidra till högre CTR och förbättrad användarupplevelse.

FAQ

Hur stora ska video thumbnails vara för bästa SEO-resultat?

Storleken på en thumbnail bör anpassas efter plattformen den visas på, men det är viktigt att hålla en balans mellan att vara stor nog för att vara lockande och tillräckligt liten för att laddas snabbt. Som en generell rekommendation kan en thumbnailstorlek på 1280×720 pixlar (med en minimi bredd på 640 pixlar) vara en bra utgångspunkt då det är standarden för HD-video thumbnails och stöds av många plattformar inklusive YouTube.

Kan jag använda samma thumbnail för olika videor om innehållet är liknande?

Det är inte rekommenderat att använda exakt samma thumbnail för olika videor, även om innehållet är liknande. Anpassa varje thumbnail för att spegla det specifika innehållet i varje video för att undvika missförstånd och optimera användarupplevelsen. Varje thumbnail bör vara unik för att locka tittare till just den videon.

Hur ofta bör jag uppdatera mina video thumbnails?

Det finns ingen fast regel för hur ofta du bör uppdatera dina thumbnails, men det kan vara värt att experimentera med nya designs eller uppdateringar om du märker att en viss video har låg CTR eller om videons innehåll har uppdaterats.

Finns det några verktyg eller program jag kan använda för att skapa video thumbnails?

Ja, det finns många program och onlineverktyg som kan användas för att skapa video thumbnails, exempelvis Adobe Photoshop för professionell bildredigering, Canva för enklare designuppgifter och inbyggda verktyg på videoplattformar som YouTube som tillåter dig att välja bland automatiskt genererade thumbnails eller ladda upp en anpassad bild.

Påverkar thumbnailens färgsättning dess SEO-prestanda?

Direkt påverkar inte färgsättningen thumbnailens SEO-prestanda, men indirekt kan ett iögonfallande och tilltalande färgschema förbättra CTR genom att göra thumbnailen mer lockande att klicka på. Detta kan i sin tur påverka videons rankning över tid, då högt engagemang signalerar till sökmotorerna att innehållet är värdefullt.

Free SEO analysis

Kostnadsfri SEO-analys

Free SEO analysis
Aktivera JavaScript i din webbläsare för att slutföra detta formulär.
Vilken typ av analys vill du ha?
*Genom att samtycka blir du också anmäld till vårt nyhetsbrev och du accepterar att ta emot marknadsföring. Du kan avsluta din prenumeration när du vill genom att klicka på ”unsubscribe” i våra nyhetsbrev.
Klicka här för att godkänna vår integritetspolicy: