Blog

Varumärkessynlighet (Brand Visibility)

Varumärkessynlighet, eller Brand Visibility, avser hur framträdande och igenkännbart ett varumärke är för dess målgrupp, såväl online som offline.

För SEO ligger fokus på varumärkets närvaro och synlighet på sökmotorer, sociala plattformar, och andra digitala kanaler där potentiella kunder kan söka efter information relaterad till varumärkets produkter eller tjänster.

Betydelse för SEO

Att ha en hög varumärkessynlighet i sökresultaten är avgörande för att öka trafik till webbplatsen, bygga varumärkeskännedom och förtroende samt öka konverteringar. Sökmotoroptimering (SEO) spelar en direkt roll i att förbättra varumärkessynlighet genom optimering av webbinnehåll, bygga länkar och öka webbplatsens auktoritet.

Läs gärna vår kompletta SEO-guide här

Strategier för att förbättra varumärkessynlighet

1. Sökmotoroptimering

 • Sökordsanalys: Identifiera relevanta och värdefulla sökord som är förknippade med varumärket och dess erbjudanden. Använd verktyg som Google Keyword Planner för att förstå hur målgruppen söker efter relaterade produkter och tjänster. Läs mer här
 • On-page SEO: Integrera valda sökord naturligt i webbplatsens titlar, metabeskrivningar, rubriker och brödtext så att sökmotorerna lätt kan förstå och indexera sidornas innehåll. Läs mer här
 • Kvalitetsinnehåll: Skapa engagerande, relevant och högkvalitativt innehåll som betonar varumärkets USPs (Unique Selling Points), vilket kan locka och behålla besökares uppmärksamhet.
 • Teknisk SEO: Optimering av webbplatsens tekniska aspekter, såsom snabb laddningstid, mobilvänlighet och säkerhet för att förbättra användarupplevelsen och därmed varumärkets synlighet i sökmotorernas ögon.

2. Innehållsmarknadsföring

 • Blogginlägg: Publicera regelbundet blogginlägg som är informativa, utbildande och engagerande. Varumärken med en aktiv blogg kan generera mer trafik och förstärka sin online-närvaro.
 • E-böcker och whitepapers: Skapa djupare innehåll som e-böcker och whitepapers för att positionera varumärket som en auktoritet inom sitt område.

3. Sociala medier

 • Varumärkesnärvaro: Upprätthåll en stark närvaro på relevanta sociala media plattformar. Genom att regelbundet publicera och engagera sig med följare kan varumärken öka sin synlighet och kundlojalitet.
 • Influencer Marketing: Samarbeta med influencers inom relevant nisch för att utöka räckvidden och stärka varumärkets synlighet.

4. Länkbyggnad

 • Extern länkning: Skaffa backlinks från auktoritativa webbplatser, som kan öka webbplatsens trovärdighet i sökmotorernas ögon och därmed förbättra sökresultatplaceringar. Läs mer här
 • Intern länkning: Effektiv användning av interna länkar inom webbplatsen kan underlätta för användare och sökmotorer att navigera och identifiera viktiga sidor.

5. Online Reputation Management (ORM)

 • Kundrecensioner: Aktivt hantera kundrecensioner och feedback, både positiva och negativa, för att bygga förtroende och förbättra sökmotorsynlighet.
 • Crisis Management: Ha en beredskapsplan för att hantera eventuella negativa incidenter eller PR-kriser som kan skada varumärkets online-synlighet och rykte.

Mätning av varumärkessynlighet

För att förstå effektiviteten av varumärkessynlighetsstrategier är det avgörande att analysera och mäta framgångar. Några nyckelindikatorer innefattar:

 • Trafikmängd: Övervakning av antalet besökare som kommer till webbplatsen från organiska sökresultat.
 • SERP-positionering: Bevakning av webbplatsens positioner för riktade sökord inom Sök-motorresultatsidor (SERPs).
 • Märkesomnämnanden: Spårning av hur ofta och i vilket sammanhang varumärket nämns på internet.
 • Ökning i följare: Tillväxten av varumärkets följare och engagemangsstatistik på sociala medier.

Att upprätthålla och förbättra varumärkessynlighet är en pågående process som kräver kontinuerlig uppmärksamhet och justeringar i linje med marknadsutvecklingen och konsumentbeteenden. Genom att systematiskt implementera effektiva SEO-taktiker och varumärkesstrategier kan företag öka sin synlighet, attrahera nya kunder och därigenom säkra långsiktig framgång på marknaden.

FAQ

Hur påverkar varumärkessynlighet SEO-resultat?

En hög varumärkessynlighet kan bidra till bättre SEO-resultat genom att öka webbplatsens auktoritet och trovärdighet i sökmotorernas ögon. Det kan leda till högre placeringar i sökresultaten och därmed ökad organisk trafik till webbplatsen.

Vilka är några vanliga strategier för att förbättra varumärkessynlighet online?

Några vanliga strategier inkluderar sökmotoroptimering, innehållsmarknadsföring, aktiv närvaro på sociala medieplattformar, länkbyggnad och online rykteshantering. Genom att implementera dessa strategier kan varumärken öka sin synlighet och attrahera fler potentiella kunder.

Hur kan man mäta framgångar inom varumärkessynlighet?

Framgångar inom varumärkessynlighet kan mätas genom att analysera trafikmängd, SERP-positionering, antalet märkesomnämnanden på internet och tillväxt i följare och engagemang på sociala medier. Genom noggrann analys av dessa nyckelindikatorer kan man utvärdera effektiviteten av varumärkessynlighetsstrategier.
Free SEO analysis

Kostnadsfri SEO-analys

Free SEO analysis
Aktivera JavaScript i din webbläsare för att slutföra detta formulär.
Vilken typ av analys vill du ha?
*Genom att samtycka blir du också anmäld till vårt nyhetsbrev och du accepterar att ta emot marknadsföring. Du kan avsluta din prenumeration när du vill genom att klicka på ”unsubscribe” i våra nyhetsbrev.
Klicka här för att godkänna vår integritetspolicy:
Innehåll