Blog

SEO – Komplett Guide

SEO – Komplett Guide

SEO, eller sökmotoroptimering, är aktiviteter som förbättrar din hemsidas synlighet i sökmotorer (Google, Bing, DuckDuckGo och så vidare). Eftersom människor lever och konsumerar mer och mer online är SEO ett måste om du vill nå dina målgrupper.

Visste du att: 

 • Över 90 procent av alla online-upplevelser börjar med en sökmotor. Webfx
 • Den översta positionen på Google får 10 gånger mer trafik än pos.10 (längst ner på första sidan). OnTheMap
 • 53,3 procent av all trafik till webbplatser kommer via organiska (obetalda) sökresultat – Brightedge

SEO hjälper dig att skräddarsy ditt innehåll, optimera din webbplats och se till att både besökare och Google älskar dig. Det ger ökad synlighet, varumärkeskännedom och i slutändan fler kunder.

Om Guiden

Internet svämmar över av information och det är en rejäl utmaning att synas i bruset. Med hjälp av denna guide kommer du att få redskapen för att ta dig upp till den eftertraktade förstaplatsen på Google.

Du kommer att lära dig vad SEO är, varför det är viktigt och vad du konkret kan göra för att få mer trafik från Google. I guiden får du kunskap och verktyg för att arbeta med de tre olika områden som utgör SEO:

 • Teknisk SEO – Hur sökmotorer hittar och indexerar innehållet på din sajt. Det inkluderar även aspekter som laddtider och att hemsidan är anpassad för olika enhetstyper (desktop, mobil och surfplatta).
 • Innehåll/Content Hur du skapar innehåll som både användare och sökmotorer älskar.
 • Off Page SEO – Hur du får din webbplats att bli validerad av externa källor. Framför allt handlar det om att få inlänkar (backlinks).

Vi går igenom de tre områdena på djupet, samt hur du lägger upp en framgångsrik SEO-strategi.

Tips: Se gärna vårt webbinar om grunderna i SEO först, om du inte redan gjort det:

Vad är en sökmotor?

En sökmotor är ett digitalt verktyg som används för att leta efter och presentera information. När man pratar om sökmotorer tänker folk oftast på Google och dess konkurrenter (Yahoo, Bing, DuckDuckGO med flera). De är universella sökmotorer där man i princip kan söka efter allt.

image

Vid sidan av dem finns det andra tjänster, som tekniskt sett också är, eller har integrerade, sökmotorer:

 • Bibliotekens söktjänster – För att kunna hitta publikationer och böcker.
 • E-handelsplattformar – som Amazon, har ofta sina egna sökmotorer för att hitta produkter eller butiker.
 • Strömningstjänster – som Spotify, Youtube, Netflix med flera har sökmotorer – ofta för att hitta specifika titlar eller genrer.
image

 

Fokuset i denna guide är de universella sökmotorerna, framför allt Google.

Syftet med en sökmotor

Mängden information som finns tillgänglig på internet växer för var dag som går. För att vi människor ska kunna navigera bland all data behöver informationen sorteras och presenteras på ett rimligt sätt. Det är här sökmotorerna kommer in i bilden.

Syftet med en sökmotor är att hjälpa användare att enkelt hitta informationen de letar efter. Eftersom det ofta finns många sidor som pratar om samma ämnen, är det viktigt att sökmotorer prioriterar:

 • De mest trovärdiga och relevanta informationskällorna: Hemsidor som är betrodda inom området och vars innehåll besvarar frågorna bäst.
 • Användarvänliga hemsidor: Sidor måste, förutom att besvara frågor, göra det på ett sätt som är lättillgängligt och användarvänligt.

Hur tjänar sökmotorerna pengar?

Sökmotorerna går runt ekonomiskt genom betald annonsering, relaterad till sökningarna som görs. Detta tillåter företag att nå ut till potentiella kunder, både genom organiska sökresultat (de obetalda positionerna) och annonser.

Två sätt att synas

För företag är sökmotorer en avgörande plattform för att nå sina målgrupper. När en potentiell kund söker efter en produkt, tjänst eller lösning är det viktigt att vara bland de första resultaten. Hemsidor kan synas på två sätt i sökmotorerna:

 • Organiska sökresultat: Visas i sökmotorer utan att du betalar för dem. Genom SEO kan företag förbättra sin synlighet och placera sig högre i sökresultaten. Organiska sökresultat är mer trovärdiga i användarnas ögon än annonser.
 • Betald annonsering (PPC): Utöver de organiska resultaten erbjuder sökmotorer betalda annonsplaceringar. Dessa annonser kan riktas utifrån ett antal faktorer som sökord, demografi, plats och användarbeteende. PPC ger företag en möjlighet att visa sitt varumärke eller sitt erbjudande för potentiella kunder när de aktivt söker efter relaterade produkter eller tjänster.
image

 

Vi kommer senare i guiden gå igenom organiska och betalda sökresultat på djupet och hur de förhåller sig till varandra.

SEO-branschen

Den ökande betydelsen av synlighet på nätet har lett till framväxten av en hel bransch, dedikerad till att förstå och optimera för sökmotorernas algoritmer. Från specialiserade byråer och konsulter till verktyg och plattformar. Det har skapat jobbmöjligheter, innovationer och har förändrat hur vi tänker kring digital marknadsföring.

Att förstå sökmotorer

Oavsett om du är företagare, bloggare, forskare eller konstnär vill du att folk ska hitta till dig. Sökmotorer är den primära källan till webbtrafik. Utan en förståelse för hur sökmotorer fungerar riskerar du att missa en stor del av dina potentiella kunder.

Hur fungerar en sökmotor?

Sökmotorer arbetar med avancerade processer och algoritmer för att hitta och presentera innehåll för användarna. 

De börjar med att skicka web-crawlers, spindlar, som systematiskt genomsöker internet efter data. Denna data lagras sedan i en stor databas som kallas för index.

Datan i indexet används för att producera svar till användarna när de ställer frågor till sökmotorn.

För att veta vad i sitt index som är värt att visa ut för olika sökningar använder sig sökmotorerna av olika algoritmer.

How Google Bot works

Algoritmerna i en sökmotor

När användare söker efter något, bearbetar sökmotorn frågan genom att jämföra den med innehållet i dess index. Den tillämpar en rad algoritmer för att avgöra vilka sidor som är mest relevanta för sökningen och som den sedan visar ut för användaren.

Sökmotoralgoritmer är komplexa system som tar hänsyn till hundratals, om inte tusentals, olika faktorer för att bestämma sidors relevans. Några av de viktigaste är:

 • Närvaron av sökordet i innehållet
 • Kvaliteten på innehållet
 • Inlänkar (Backlinks) till sidan

De underliggande mekanismerna och algoritmerna utvecklas ständigt för att säkerställa kvalitet och undvika att webbplatser manipulerar sig till bättre resultat. För att ge sin hemsida de bästa förutsättningarna är det viktigt att vara uppdaterad kring de senaste SEO-trenderna och uppdateringar av algoritmerna.

Google och andra sökmotorer är alltid sparsamma med att dela exakt information om hur algoritmerna fungerar. Därför är experimenterande, testning och anekdotisk bevisföring vanligt när vi försöker förstå dem.

Större algoritm-uppdateringar

Google, världens mest populära sökmotor, har utvecklat och implementerat ett antal större uppdateringar av sin algoritm genom åren, för att förbättra och finjustera sökresultaten. Några av de mest kända inkluderar:

PageRank: Detta är en av Googles grundläggande algoritmer. Den bedömer kvaliteten och antalet länkar till en sida för att ge en uppfattning om sidans betydelse och trovärdighet.

Panda: Panda-uppdateringen lanserades 2011 och straffar webbplatser med lågkvalitativt eller ”tunt” innehåll och belönar webbplatser med detaljerat och relevant innehåll.

Penguin: Denna uppdatering introducerades 2012 för att identifiera och missgynna webbplatser som använde manipulativa länkstrategier för att öka sin rankning i sökresultaten.

Hummingbird: Hummingbird lanserades 2013 och fokuserar på att förstå sökfrågor som helhet snarare än att fokusera på enskilda sökord. Den försöker förstå avsikten bakom en fråga.

Mobilegeddon: Denna algoritmuppdatering lanserades 2015 och prioriterade mobilvänliga webbplatser i sökresultaten, särskilt när sökningar gjordes från mobila enheter.

Medic Update: Rullades ut i augusti 2018 och påverkade framför allt hälso- och sjukvårdssektorn. Specifikt sajter som inte följde Googles EAT-guidelines (Expertise, authoritativenes, trustworthiness).

BERT: BERT introducerades 2019 och fokuserar på att förstå sammanhanget för ord i sökfrågor och erbjuda mer exakta resultat, särskilt för längre konversationssökningar.

Product Reviews Update: Lanserades i april 2021 och ämnade att lyfta fram vedertagna expertomdömen och recensioner framför sidor som bara samlar och sammanfattar betyg och omdömen.

Page Experience Update: Rullades ut mellan 2021 och 2022 och innebar att Core Web Vitals blev en rankingfaktor.

Helpful Content Update: Den första HC-uppdateringen såg dagens ljus i augusti 2022 och handlar om att Google vill främja hjälpsamt innehåll, skrivet av människor, för människor.

Googles rullar konstant ut nya och förfinade uppdateringar för att vara den mest relevanta och trovärdiga sökmotorn. Som digital marknadsförare är det därför otroligt viktigt att hålla sig uppdaterad.

Exempel på sökmotorer

Den populäraste sökmotorn i världen i skrivande stund är Google. Det är känt för sin hastighet, noggrannhet och minimalistiska gränssnitt. Här är några andra stora sökmotorer:

Bing: Är utvecklat av Microsoft och är ett alternativ till Google. Det är standardvalet på Windows-enheter.

Yahoo! Search: Även om dess popularitet har avtagit med tiden, var Yahoo! en gång en av de största aktörerna.

Baidu: Baidu, den ledande sökmotorn i Kina, erbjuder en rad tjänster som liknar Google, men som är skräddarsydda för den kinesiska marknaden

DuckDuckGo: Den här sökmotorn är känd för sitt fokus på användarnas integritet och spårar inte användaraktiviteter, vilket ger en mer privat sökupplevelse.

image

 

Hur svaren presenteras i sökmotorer

När du anger en sökfråga i en sökmotor som Google, Bing eller DuckDuckGo, analyserar sökmotorn miljarder webbsidor i sitt index för att hitta de mest relevanta resultaten. Dessa resultat presenteras vanligtvis i en listform på en scrollbar sida. Man pratar ofta på fackspråk om “SERP” (Search Engine Results Page).

Varje objekt i SERPen kallas ett ”sökresultat”. Ett typiskt sökresultat innehåller sajtens namn, webbsidans titel, en kort beskrivning eller ett utdrag av innehållet och URL:en (webbadressen).

image

Olika typer av sökresultat

Förutom organiska sökresultat kan SERP:en inkludera betalda annonser, lokala kartlistningar, bilder, videor och andra specialiserade resultat. Sökresultaten utformas generellt på det sätt som är mest relevant för frågan.

image

 

Potentialen med SEO

I denna del av guiden kommer vi att titta på varför du bör fokusera på att optimera för sökmotorer. Långsiktigt är det en mer hållbar strategi än betald annonsering och dessutom ett utmärkt sätt att öka sin varumärkeskännedom. 

Varför gör företag inte SEO?

Trots fördelarna som vi tar upp i den här guiden är SEO ofta en förbisedd och underinvesterad aktivitet hos många företag. Det kan handla om orsaker som:

 • Dålig kunskapsnivå: Man har inte lagt ner tid på att lära sig om SEO och förstår inte fördelarna med det. Om du känner igen dig hoppas vi att den här guiden kommer att räta ut dina frågetecken.
 • Resultaten är inte omedelbara: Till skillnad från betald marknadsföring tar det ofta tid innan du får trafiken du eftersträvar. Vi pratar mer om detta nedan, under SEO vs PPC (betald annonsering), och hur du bör tänka kring planeringen.
 • Det är svårt att hänga med i utvecklingen: Google uppdaterar kontinuerligt sin algoritm, ibland flera gånger per dag. Oftast handlar det om finjusteringar, men tekniker som gav bättre positioner för 10 år sedan kanske inte alls fungerar idag. I värsta fall kan de leda till sämre placeringar. Vi går igenom hur det ser ut idag och hur du kan göra för att hålla dig uppdaterad.
 • Andra prioriteringar: Att arbeta med SEO kräver att man avsätter resurser till det, och företag väljer ofta att prioritera andra initiativ. Detta hänger ofta ihop med punkt 1, att beslutsfattarna har för dålig kunskap. 

Nedan ger vi dig verktygen för att övertyga ditt företag att lyfta upp SEO på agendan.

Varför ska du arbeta med SEO? 

Den viktigaste anledningen till att satsa på SEO är att det kommer ge din hemsida mer trafik, utan att du behöver betala för den. Gör du arbetet rätt kommer det också få en mängd andra positiva effekter för er:

 1. Obetald exponering av ditt varumärke, vilket uppfattas som mer trovärdigt utifrån ett kundperspektiv.
 2. Ökad trafik på sökord som är viktiga för din produkt/tjänst.
 3. En mer användarvänlig sida som konverterar bättre.

Googles algoritm är framtagen för att visa de mest relevanta, organiska svaren högst upp. Det vill säga de sidor som bäst svarar på googlarens frågeställning. SEO-vänligt innehåll är per definition också användarvänligt.

Varför är det viktigt med en bra position på Google?

Ju tidigare i Googles sökresultat en webbplats syns för en sökning, desto fler klick och besökare får den. Detta kallas på fackspråk för Click Through Rate (CTR), eller klickfrekvens på svenska.


En undersökning från Backlinko visar att topp 3 organiska resultaten får hela 54,4 procent av all trafik som går ut från Google. Se graf från studien nedan:

image

 

Som du ser faller trafikmängden drastiskt från första positionen till att inte ens vara en tiondel när du når botten av första sidan, det vill säga position 10. 

Inom SEO-branschen är det ett stående skämt att “Det bästa stället att gömma ett lik är på sida två av Google”

Men annonserna då?

Som du säkert sett när du googlat, dyker ofta annonser upp innan de organiska resultaten. Trots detta klickar folk sällan på dem:

Ett pedagogiskt experiment är att gå till sig själv. Hur förhåller du dig själv till sökresultaten? Gissningen är att du, precis som de flesta, struntar i annonserna och klickar på det första, organiska resultatet, om det verkar relevant.

Vi återkommer till jämförelse mellan organisk trafik och betald trafik senare i guiden.

Hur många använder Google (och andra sökmotorer)?

Majoriteten av jordens befolkning, 82% av alla mellan 18 och 64 år gamla, använder sökmotorer regelbundet. Och den sökmotor som är den absolut mest populära är Google, med en marknadsandel på nästan 93%. Den närmaste konkurrenten, Bing, är inte ens i närheten:

image

 

Eftersom Google är så dominerande fokuserar SEO-arbete nästan uteslutande på att få bättre positioner och mer trafik från just Google. 

De flesta av de andra sökmotorerna har liknande algoritmer som styr placeringarna. Gör du rätt på Google är sannolikheten stor att du kommer att driva trafik även från Bing, Yahoo, DuckDuckGo med flera.

Litar folk på Google?

Vi har konstaterat att folk litar mest på de organiska resultaten, och framför allt de som rankar högst. Men hur är det med tilliten till Google självt? I en amerikansk studie från 2021 utförd av SEOClarity visade det sig att Google var den tech-jätte som de tillfrågade litade mest på:

image

 

I en studie av Edelman, en av världens största PR-byråer, litar folk mer på sökmotorer än på annan nyhetsmedia.

image

 

Googles olika ansikten

Google utvecklas hela tiden mot att bli en one-stop-shop för så många typer av sökningar som möjligt. 2005 lanserades Google Maps, vilket med tiden har blivit så bra på att guida folk, att traditionella adress-sajter konkurrerats ut. Google Flights och Google Hotels underlättar sökande och bokning av hotell flyg, och Google Shopping hjälper dig att hitta rätt i e-handeln.

image

 

Det är viktigt att du identifierar vilka av Googles produkter som är relevanta för ditt företag och att du sedan optimerar för dem. Äger du en restaurang utan att ha skapat en Google Business profil kommer du aldrig få några besökare från kartsöket. Vi tittar närmare på det nedan.

Google Maps SEO

Google Maps är ett måste för alla företag och organisationer som har någon form av lokal förankring och där det är viktigt att få besökare till platsen. Folk använder nämligen kartan precis som det vanliga söket. De söker efter “Restaurang Malmö”, ”hårfrisör nära mig”, “nattöppen bilmekaniker” och så vidare. Syns du inte på kartan med ditt utbud finns du inte.

image

 

Enligt en undersökning av Zipdo är Google Maps världsledande inom kartsök med en marknadsandel på 70 procent. Samma undersökning visade också att 83 procent av användare ansåg att Google Maps var avgörande för deras beslutsprocess.

Google Business Profile

För att synas på kartsöket behöver du skapa en Google Business Profile. Det är en typ av digital konsol där du fyller i all väsentlig information om ditt företags fysiska platser. Informationen använder sig Google sedan av för att visa platserna i kartsöket.

Precis som i Googles vanliga sök får de högsta organiska resultaten som kommer efter “Sponsrad länk” mest besök. Därför är det viktigt att du ser till att optimera dina platser så gott det går.

För att bedöma företags relevans för kartsöket tittar Google bland annat på:

 1. Att företaget angivit rätt bransch och affärsområden i konsolen.
 2. Kundbetyg och omdömen.
 3. Om företag svarar och interagerar med de som recenserar dem.
 4. Att kontakt och adressuppgifter på Google stämmer med det som står på företagets webbplats, Facebook, Eniro och andra trovärdiga digitala register.

Häng med i utvecklingen

Google är den mest använda och betrodda källan till information inom fler och fler områden och de organiska resultaten är de som får absolut flest besök. Därför är det viktigt att följa med i hur Googles produkter utvecklas och vad som krävs för att synas. Om inte du gör det kommer dina konkurrenter göra det och du kommer garanterat att halka efter.

Google själva är väldigt bra på att kommunicera kring deras produkt, uppdateringar och vad de innebär. Du kan hitta information här: 

https://blog.google/

https://developers.google.com/search/blog 

Andra bra, externa källor för att hålla sig uppdaterad är:
Search Engine Journal

SEMRUSH Blog

Search Engine Land

Om du inte hinner 

Företag tycker ofta att det svåraste med SEO är att hänga med i utvecklingen. Om du inte känner att du klarar av, eller har tid med det, är ett bra alternativ att ta hjälp av en SEO-byrå eller konsult.

SEO vs PPC (Google Ads)

Vi pratade kort innan om skillnaden i CTR mellan organiska positioner och annonser. Tittar man på de siffrorna verkar det självklart att det är SEO du bör satsa på:

image

 

Verkligheten är, som med det mesta, inte så enkel. Ofta spenderar företag en större del av sin marknadsbudget på betald annonsering än vad de gör på SEO. Innan vi diskuterar varför det är så tittar vi på de olika disciplinernas för- och nackdelar.

Fördelar med SEO

 • Långsiktig investering: När du tagit dig upp till toppen kommer trafiken gratis, så länge du håller din webbplats optimerad.
 • Trovärdighet: Höga placeringar på Google ökar ditt varumärkes trovärdighet.
 • Kundvänligt: För att kunna få bra placeringar måste din webbplats vara relevant för dina besökare och användarvänlig. Du får detta på köpet när du arbetar med SEO.
 • Hög kvalitet på trafiken: Generellt konverterar organiska besökare bättre än betalda.
 • Kontinuerlig tillväxt: Om du gjort jobbet rätt kommer det gå snabbare att ta positioner och trafik på nya sökord om du expanderar verksamheten.
 • Evergreen Content: Om du lyckats skapa innehåll som alltid är relevant kommer det att driva trafik år efter år.
 • Diversifiering: Reducerar den ekonomiska risken av att vara helt beroende av betald trafik.
 • Mätbara resultat: Du kan se resultatet av din investering, från att positionerna förbättras, till ökad trafik, och slutligen ökade konverteringar. ROIn för SEO är det bäst att mäta i längre tidsspann.

Nackdelar med SEO

 • Resurskrävande: SEO-projekt kräver tid, kunskap och resurser från olika discipliner för att kunna genomföras korrekt.
 • Långsiktiga resultat: Det tar ofta tid innan SEO-ansträngningen ger resultat i form av ökad trafik.
 • Uppdaterade algoritmer: Google uppdaterar sina algoritmer kontinuerligt och du måste ha koll på och anpassa webbplatsen efter dessa.
 • Inga garantier: Det går inte att garantera ett visst resultat inom SEO.
 • Högre initial investering: Arbetskostnaden för att dra igång ett SEO-projekt är högre än PPC då det ofta involverar fler personer som utvecklare, copywriters m.m.

Fördelar med PPC

 • Omedelbar synlighet: Du syns i sökresultaten så snart du tryckt på startknappen och annonserna godkänts.
 • Hög precision: Du kan bestämma vilka sökord du vill synas på, eller inte.
 • Mätbara resultat: Lätt och tydlig mätbarhet med tanke på ROI. Lätt att se kampanjer som presterar bra eller inte.
 • Kontroll på budget: Du bestämmer själv hur mycket du vill spendera och på vilka kampanjer.
 • Möjlighet att AB-testa: Du kan enkelt AB-testa vilka annonser som fungerar och på vilket sätt – Klick, konverteringsgrad etc.
 • Enkelt att anpassa: Kampanjer kan enkelt anpassas – geografiskt, säsongsbaserat, efter specifika erbjudanden.
 • Flexibla kampanjer: Snabbt och enkelt att ändra och anpassa copy och/eller utseende av annonser på direkten.

Nackdelar med PPC

 • Stigande kostnader: Kostnaden per klick kan snabbt eskalera, speciellt i konkurrensutsatta branscher.
 • Kontinuerliga kostnader: Du syns bara så länge du betalar. Stänger du av kampanjerna försvinner synligheten helt.
 • Inlärningskurva: Även om det går snabbt att sätta upp en annonskampanj tar det tid att lära sig att skapa bra kampanjer.
 • Lägre konverteringsgrad: PPC har generellt en lägre konverteringsgrad än organisk trafik, vilket leder till bortkastade annonskostnader.
 • Lägre trovärdighet: Användare litar mindre på annonser än på organiska sökresultat.

Vilket är bäst – SEO eller PPC?

Disciplinerna kan på pappret se ut som varandras totala motsatser, men svaret är inte så enkelt som att det ena är bättre än det andra. En framgångsrik marknadsstrategi inkluderar ofta båda delarna, då de kompletterar varandra.

Kortsiktigt – PPC vinner

PPC kan vara ett fantastiskt bra sätt att komma igång med försäljningen snabbt, då annonserna dyker upp direkt. SEO tar tid på sig för att nå konkreta resultat, så kortsiktigt är det PPC som gäller.

PPC kan också användas för att testa nya produkter, tjänster och idéer innan man börjar investera i en långsiktig digital strategi.

De flesta företag har självklart en längre horisont och då räcker inte PPC till för att maximera tillväxt och ökad lönsamhet. För detta är SEO en absolut nödvändighet.

Långsiktigt – SEO vinner, men kompletteras av PPC

Generellt kan man säga att SEO är bättre i det långa loppet. Det skapar en mer hållbar och kontinuerlig ström av trafik, som inte stryps om du slutar att spendera pengar på den. 

SEO ger relevant trafik genom hela kundresan, då strategierna ofta inkluderar att du skapar innehåll för användaren högre upp i köptratten. Det kan vara olika typer av guider eller artiklar som är nyttiga för folk som söker information om din tjänst. Den här guiden är ett sånt exempel.

Om du dyker upp i kundernas medvetande tidigt i kundresan ökar både din varumärkeskännedom och chansen för en senare konvertering.

På vägen till toppen, och även när du väl nått topp-positioner organiskt, kan det vara bra att komplettera med betald annonsering. Det gäller speciellt för sökningar där du inte dyker upp organiskt. Du kanske syns på position 1 på “bastu göteborg”, men inte alls på “sauna göteborg”. Då är PPC ett perfekt sätt att täcka upp.

SEO och PPC kompletterar varandra

SEO och PPC uppfattas ibland som varandras totala motsatser och det är inte sällan som förespråkare av det ena är avigt inställd till det andra. En mer holistisk marknadsstrategi inkluderar bägge disciplinerna, då de kan komplettera varandra och öka utväxlingen på följande sätt:

 

 • Dominans av sökresultatet: Att synas i toppen på både det organiska söket och det betalda är positionsmässigt så trovärdigt som det kan bli. Risken finns att besökaren går via annonsen och du får betala för klicket, men det är ofta värt det.

 

 • Optimera annonser och texter: Google Ads är ett utmärkt sätt att testa vilka texter och vilken tonalitet som fungerar bäst för att driva trafik. Med dessa insikter kan du sedan anpassa texterna för dina organiska sökresultat – Meta Titel och Meta Description. Du kan också testa om tonaliteten som fungerar bäst i söket också ger bättre konverteringsgrad när besökarna väl landar hos dig.

 

 • Insikter om konverteringar: Du kan med hjälp att PPC testa vilka sidor på din webbplats som konverterar bäst. Det kan fungera som en indikation för vilka sidor du bör satsa på att sökmotoroptimera, för att i längden driva hållbar organisk trafik till. Omvänt kan du också köpa trafik via PPC till sidor som du syns på organiskt och som konverterar bra. De kan ha synonymer som du inte syns på, men som PPC kan täcka upp för.
 • PPC kan driva initial trafik: Det kan ta tid att få organiska positioner och gratistrafik. Här kan PPC vara ett perfekt sätt att få igång den digitala affären innan du nått det mer långsiktiga målet med SEO-satsningen.
 • Om algoritmen slår till: Google uppdaterar konstant sina algoritmer. Om du skulle påverkas negativt av en uppdatering kan PPC vara ett sätt att täcka upp för de positioner du tappat, medan du uppdaterar sajten och vinner tillbaka dem.
 • Vid hög konkurrens: I vissa konkurrensutsatta branscher kan det vara extremt svårt att ranka bra och få organiska positioner för kritiska sökord. Här kan det vara en nödvändighet att använda PPC för att överhuvudtaget nå kunderna.
 • Skydda varumärket: Ofta annonserar företag på sina konkurrenters namn som sökterm. Det kan därför vara värt att annonsera på sitt eget varumärkesnamn för att skydda den trafiken.

Som du ser är det inte ett antingen eller-förhållande mellan SEO och PPC, de arbetar ofta bäst tillsammans.

Vad kan vi lära oss av SEO?

När vi jobbar med SEO lär vi oss en hel del om våra användare och vad som är viktigt för dem. 

SEO berättar både vad människor använder för sökord när de letar efter din produkt och vad de förväntar sig av din webbplats när de landar på den.

Vad använder folk för sökord?

En grundsten när det kommer till sökmotoroptimering är att förstå vad personer skriver i sökfältet när de letar efter din produkt eller tjänst. På fackspråk kallas det för sökord, eller keywords. Ju vanligare ett sökord är, desto viktigare är det att du syns på just det sökordet.

Ett vanligt misstag som företag gör är att döpa sina tjänster och produkter med ord som en medelsvensson aldrig använder. 

Exempel 1 – SEO, Search Engine Optimization eller Sökmotoroptimering?

Vi tar search engine optimization, förkortat SEO, som exempel. På svenska heter det sökmotoroptimering och skulle i teorin förkortas SMO (men den förkortningen betyder “skydd mot olyckor”). Tittar vi på sökordsdatan ser den ut som följer:

image

 

SEO: 5600 gånger i månaden

Sökmotoroptimering: 1400 gånger i månaden

Search engine optimization: 800 gånger i månaden


Det är alltså 3 gånger fler som söker efter “SEO” än “sökmotoroptimering”, vilket gör att lejonparten av alla som jobbar med SEO kallar sig för “SEO-byråer” och har “SEO-Guider”. Senare i guiden kommer vi att göra en djupdykning i hur du gör en sökordsanalys.

Exempel 2 – Hemsida eller webbplats?

Tekniskt sett borde vi alltid använda ordet “webbplats” när vi pratar om en hel sajt, då detta är det korrekta uttrycket. Men, för att göra oss förstådda för gemene man använder vi ofta ordet “hemsida” istället.

image

 

Hemsida är egentligen, per definition, bara startsidan webbplatsen. Det vill säga sidan du hamnar på om du klickar på “hem”-knappen, i vårt fall är det klikko.se


Företag som bygger webbplatser måste därför prata om det med ord som är mer vardagliga och som folk förstår (och googlar på).

Vilket innehåll är mest användarvänligt?

För att förstå sin kundgrupp spenderar företag ofta dyra pengar på kundundersökningar. Det är kritiskt att innehåll är attraktivt och relevant för de tilltänkta kunderna.

Oavsett hur mycket tid och resurser du har lagt på att förstå din målgrupps behov kan Google komma med värdefulla insikter. Deras algoritm är, som vi nämnt innan, framtagen för att visa de mest relevanta resultaten högst upp!

Lär dig av toppresultaten

Gör en googling efter din viktigaste tjänst eller produkt och titta på de tre översta resultaten. Hur ser webbplatserna ut? Hur är fördelningen mellan text, bild och video? Vad skriver de om? Hur lätt eller svårt är det att konvertera via dem? Försök förstå vad den röda tråden är som gör att kunder väljer att lita på dem, förutom deras varumärke.

Hur starkt ditt varumärke än är kommer Google inte visa ut dig i sökresultaten om du inte har bra, användarvänligt innehåll.

Optimerar webbplatsen i fem steg med hjälp av toppkonkurrenterna:

 1. Lista dina viktigaste tjänster och produkter. 
 2. Gå igenom toppresultaten för de relevanta sökorden. 
 3. Undersök hur du kan göra det ännu bättre än konkurrenterna.
 4. Sätt högsta prio på att implementera förändringarna.
 5. Mät kundbeteendet på dina sidor, både före och efter ändringarna.

Hur användarvänlig är din webbplats?

En viktig del av SEO handlar om att din webbplats ska vara så användarvänlig som möjligt. I detta ingår bland annat:

 

 • Mobilvänlighet: Majoriteten av googlandet sker idag på mobiler, vilket många inte tänker på när de designar webbplatser. Den mobila användarvänligheten kommer ofta i andra hand eller ignoreras helt. Detta är oerhört riskabelt. När Google indexerar din webbplats använder de sig av mobilversionen och struntar helt i om din desktopversion är toppen. Du kan se här om din webbplats är mobilvänlig eller inte: https://search.google.com/test/mobile-friendly 

 

 • Laddtider: Användare vill ha snabba webbplatser – en laddikon som snurrar i evigheter kan vara katastrofalt. Till slut tröttnar användarna, trycker på bakåtknappen och går till en konkurrent istället. Risken för en bounce (att någon lämnar utan att ha interagerat med sidan) ökar med 32% mellan en webbplats som laddar på 1 sekund till en som laddar på 3 sekunder. Den genomsnittliga laddtiden för en webbplats på första sidan av Google är 1.65 sekunder.
 • Tillgänglighet: Alla ska kunna använda din webbplats, även personer med olika typer av funktionsnedsättningar, exempelvis synskador. Därför är det viktigt att texten alltid är stor nog och att den har tillräcklig kontrast mot bakgrunden. Det är också viktigt att dina bilder har beskrivande metadata (alt-text) så att textläsare kan beskriva för besökaren vad bilden föreställer.

Du kanske redan tänkt på detta när du skapade din webbplats. Annars är användarvänlighet en integrerad del av ett gediget SEO-arbete.

Hur lyfter man upp SEO på agendan i företaget?

Det är inte alltid lätt att få gehör för sina SEO-ambitioner. Att ta sig an SEO på sin webbplats kräver nämligen tid och engagemang från olika discipliner:

 1. SEO-specialister: Som gör analyser och rekommendationer
 2. Utvecklare/Programmerare: Som gör de tekniska implementationerna
 3. Copywriters/Skribenter: Som skriver användarvänliga texter och annonser
 4. Webbdesigners: Som förbättrar den visuella upplevelsen av sajten

Det kan hända att ledningen drar öronen åt sig på grund av att det upplevs som ett för stort och resurskrävande projekt. Det blir ett “nice to have” någonstans i botten av priolistan. Så, hur får du med ledningen på tåget?

Money talks

Det är viktigt att påpeka för beslutsfattare att ett lyckat SEO-projekt kommer få följande effekter:

 1. Mer trafik till sajten
 2. Bättre användarupplevelse
 3. Ökade intäkter.

I de flesta fall är det den tredje punkten som är den viktigaste. Ledningen vill alltid veta om en investering kommer att löna sig.

SEO och ROI (Return on Investment)

Det absolut bästa sättet för att få buy in på SEO-projektet är att kunna visa i siffror och statistik vad de rena vinsterna blir om du lyckas. 

Lyckligtvis kan du göra ett gediget business case själv med vår enkla process.

Gör ett eget SEO Business Case

För att ta fram ett SEO business case krävs diverse verktyg, både Googles egna, och även externa. Det du behöver är:

Google Analytics

Google Analytics, eller GA, är ett verktyg som samlar upp data om all trafik som landar på din webbplats, bland annat:

 • var trafiken kommer från
 • hur länge besökare stannat
 • vad besökarna gjort på webbplatsen
 • om besökarna konverterat
 • ordervärde.
image

 

Förhoppningsvis har du redan ett GA-konto uppsatt och någon form av konverteringsspårning på plats. Med hjälp av detta kan du räkna ut vad det genomsnittliga värdet av en besökare som landar på en given sida är. Om du dessutom har en Ads-kampanj rullandes kan du dra vissa slutsatser om sökordens betydelse för konverteringsvärdet.

Google Search Console

Google Search Console, GSC, ger oss information om hur vår webbplats presterar på Google via de organiska sökresultaten.

image

 

Till skillnad från Google Analytics visar GSC vad som hänt innan besökaren landat på vår webbplats. Den informationen vi kan se i verktyget är:

 • Vilka sidor som besökare landar på.
 • Vilka sökord som besökare har använt för att hitta webbplatsen.
 • Genomsnittliga positioner för sökord.
 • CTR (click through rate).

I GSC kan du se data från 18 månader tillbaka och studera utvecklingen av trafiken.

För ditt business case fungerar GSC som en pedagogisk hjälp. Du kan visa om du redan får trafik på kritiska sökord eller om det är helt tomt. Du kanske har haft trafik tidigare, men som du av någon anledning tappat.

Med GA och GSC får du en fingervisning om hur Google-trafiken sett ut historiskt och hur det ser ut idag. Du ser också hur din webbplats presterar när det kommer till konverteringar.

Det är nu dags att räkna ut de potentiella vinsterna om du börjar arbeta med SEO. För detta behöver du göra en sökordsanalys med hjälp av ett sökordsverktyg.

Sökordsverktyg

Det finns en mängd verktyg som uppskattar månatliga sökvolymer för olika sökord, samt vilken position du och dina konkurrenter har på dem. Vi kommer gå igenom sökordsanalys på djupet senare i guiden. För business-caset är det viktigt att du listar:

 1. De kritiska sökorden och deras sökvolymer
 2. Era nuvarande positioner

Skapa ditt SEO business case

Med datan från GA, GSC och ditt sökordsverktyg skapar du ett arbetsblad med följande kolumner:

 1. URL för målsida.
 2. Sökord – Från sökordsverktyget.
 3. Nuvarande position för sökordet – Från sökordsverktyget/GSC.
 4. Nuvarande organisk trafik på sökordet – Från GSC.
 5. Nuvarande CTR – Från GSC.
 6. Uppskattad CTR – justeras manuellt.
 7. Uppskattad CVR (konverteringsgrad) – från GA.
 8. Medelordervärde – från GA.
 9. Uppskattad intäkt.

När du lagt in datan kan du enkelt uppskatta vinsten med förbättrade positioner på de olika sökorden, med hjälp av CTR-tabellen:

image

 

Exempel:

Låt oss säga att du är en bilhandlare i Malmö och vill förbättra din trafik på sökordet “bilhandlare Malmö”. Det har 350 sökningar i månaden. 

Just nu har du ingen trafik alls, men du vill veta den uppskattade förtjänsten om du tog dig till position 1 och får en CTR på 27,6 procent. 

Google analytics visar att 4% av alla besökare tar kontakt med er för att få titta på en bil och av dem leder 25 procent av kontakterna till ett köp. Det ger en effektiv konverteringsgrad på 1%.

Medelordervärde per kund beräknar du till 250 000 kr.

Då skulle uträkningen enligt din kalkyl se ut så här:

image

Det finns en hel del brasklappar för en sån här kalkyl:

 • Olika brancher har olika genomsnittliga CTR för annonser och organiska sökningar.
 • Om du tar dig upp till pos.1 för en given sökning kommer du att exponeras och få trafik för närliggande sökningar, exempelvis “bilhandlare i Malmö”, “köpa bil malmö” och så vidare.
 • Konverteringsgrad kan variera mellan betald- och organisk trafik.

Ju mer data du har om din trafik och användarbeteende, desto skarpare blir din kalkyl.

Hur gör man SEO?

Vi har ovan gått igenom vad SEO handlar om och varför det är så viktigt att arbeta med det. Förhoppningsvis har det väckt nyfikenheten om hur du kan göra för att förbättra dina positioner på Google och få fler besökare.

I den avslutande delen av guiden går vi igenom de olika aspekterna av SEO, hur du optimerar dem och hur du prioriterar i dina projekt. De tre områdena vi kommer att prata om är:

 • Teknisk SEO: För att kunna visa din hemsida i sökresultaten behöver Google hitta ditt innehåll och förstå det. Teknisk SEO möjliggör detta.

Det handlar också om att göra sajten användarvänlig för alla besökare, oavsett om de använder desktop, mobil eller läsplatta.

En god teknisk grund är oumbärlig för att kunna ranka högt på Google.

 • Innehåll: För att Google ska älska din webbsida måste användare älska den. Du behöver, bland annat, relevant innehåll, logisk navigation och att sidan är tillgänglig för människor med funktionsnedsättning, som synfel exempelvis.

Med SEO-vänligt innehåll får du både mer trafik och din webbsida kommer att konvertera bättre.

 • Off Page SEO: Hur du bygger upp sajtens trovärdighet via externa signaler. Det handlar om att få personer och företag att via sina webbplatser och sociala plattformar gå i god för dig och din webbplats. Den viktigaste signalen är backlinks/ inlänkar.

Med bra Off Page SEO stärker du både ditt varumärke och får bättre positioner på Google.

Nedan går vi igenom de olika områdena i tur och ordning.

Teknisk SEO

För att kunna visa upp din webbplats för sina användare måste Google hitta dina sidor (crawla) samt katalogisera och analysera innehållet (indexera). Grunden för teknisk SEO är att möjliggöra detta.

Om sökmotorn inte kan läsa eller förstå ditt innehåll kommer du aldrig att synas i sökresultaten, vilket är förödande för trafik och omsättning. 

Det räcker inte med att Google förstår din sida för att du ska få trafik. Sidan måste också ha de tekniska förutsättningarna för att kunna leverera den mest kundvänliga upplevelsen:

 1. Snabba laddtider: All statistik visar att ju snabbare din webbsida laddar, desto högre chans har du att besökarna stannar kvar. Visste du att 70 procent uppger att laddtider påverkar deras benägenhet att köpa från en e-handlare?
 2. Mobilvänlighet: Det kan vara lätt att glömma när man skapar en webbplats, men det är generellt viktigare att den ser bra ut och fungerar i mobil än på desktop. Redan 2014 gick mobil om desktop som mest använda enhetstyp för att surfa på internet. Sedan hösten 2020 använder Google mobilversionen av webbplatser när de crawlar och indexerar dem.
 3. Säkerhet: Använd HTTPS istället för HTTP. Det skyddar besökarnas information och har varit en rankingfaktor sedan 2014.
 4. Strukturerad data: Du kan berätta för Google vad dina sidor innehåller, med hjälp av strukturerad data. Det kan exempelvis vara vad en produkt kostar, eller vad du har fått för kundbetyg. Då kan Google visa den informationen med hjälp av utökade resultat, Rich Results, vilket ger högre klickfrekvens.
image

 

Crawling

Crawling är termen för hur Google hittar dina sidor och själva grunden för att kunna synas överhuvudtaget. 

Crawling sker genom att Google skickar sin bot (även kallad spindel) till din webbplats. Väl där läser boten igenom innehållet och klickar på alla länkar den kommer över.

Successivt läser boten igenom de sidor du länkat till. Om de uppfyller Googles kriterier indexeras de och börjar visas i sökresultaten.

How Google Bot works

Det är avgörande att boten kan hitta till sidorna, vilket du möjliggör genom:

Sitemap – En fil som listar allt innehåll på din sajt och hur Google hittar dit.

Internlänkning – En struktur av länkar som leder Googles bot till alla sidor du vill att den ska hitta.

Sitemap

Det enklaste sättet att visa dina sidor för Google är att ladda upp en sitemap på din webbplats, om du inte redan har en. En sitemap är en fil som Google kan läsa av och som listar de sidor du vill indexera och var de hittas. 

Var hittar jag min sitemap?

Det finns olika sätt för dig att se om du redan har en sitemap på plats:

Skriv in adressen till sitemap manuellt

Du hittar oftast din sitemap under adresserna:

namnetpådinhemsida.se/sitemap.xml

namnetpådinhemsida.se/sitemap_index.xml

image

 

Sitemap i robots.txt

Leta efter adressen i din robots.txt fil. Robots.txt hittar du vanligtvis under:

namnetpådinhemsida.se/robots.txt

image

 

Sitemap i Google Search Console

Titta i Google Search Console. I menyn hittar du en länk till dina sitemaps, om du har några uppladdade.

image

 

Sitemap via Google Advanced Search Operators

Skriv in följande kommando (Google Advanced Search Operator) i Googles sökfält, så visar Google om du har någon indexerad sitemap:
site:namnetpådinhemsida.se filetype:xml

image

Sitemap via CMS

Titta i dokumentationen i ditt CMS. Där kan du ofta hitta hjälp om hur du genererar sitemaps. Tillvägagångssättet varierar från sajt till sajt, men de flesta webbplatser använder WordPress som CMS och det vanligaste pluginet för att generera sitemaps där är Yoast SEO. Då kommer du åt din sitemap genom att klicka på menyn SEO i sidofältet.

Gå gärna in och titta på hur din sitemap ser ut, när du väl hittar den.

Behövs en sitemap?

Om din hemsida är korrekt uppsatt och har en logisk länkstruktur behövs i de flesta fall inte en sitemap, Google hittar ändå till dina sidor. Det skadar dock inte att ha och det är speciellt användbart vid vissa tillfällen, exempelvis när en sajt är helt ny, eller om du har en e-handelsplattform med miljontals URL:er. 

Om din sida inte har en bra länkstruktur hjälper en sitemap Google att hitta ej länkade sidor. Detta är dock ett problem som du absolut vill undvika.

Hur skapar jag en sitemap?

Du kan generera sitemaps på olika sätt. Endera kan du eller utvecklare skapa en själv, men många CMS genererar sitemaps åt dig, i sig självt eller via nedladdningsbara plugins. 

Sitemaps via plugins uppdateras ofta dynamiskt, så när du skapar nya URL:er på din webbplats läggs de automatiskt till i sitemapen. Det finns också externa webbplatser som kan generera sitemaps åt dig.

Om du inte har en dynamisk sitemap måste du själv uppdatera den, vilket kan bli omständligt och lätt att glömma.

Oavsett om du skapat sitemapen själv eller med hjälp av extern part kan det vara bra att manuellt gå igenom den för att se att den stämmer. 

Ladda upp sitemap i Google Search Console

När du väl genererat en sitemap är det viktigt att du laddar upp den mot Google Search Console så att Google hittar den. Läs mer här om hur du laddar upp din sitemap mot GSC

Att ha en sitemap på plats berättar för Google vilka sidor du har och var de hittas. Det är en bra utgångspunkt för att kunna indexeras och synas. 

För att få bra positioner räcker det inte med en sitemap. Det är viktigare att sökmotorn lätt kan hitta sidorna, när den besöker din webbplats med sin bot. Det gör du med internlänkning.

Internlänkning och struktur

Googles bot använder sig av länkar för att ta sig runt på din sajt när den crawlas. Det är därför viktigt att alla sidor kan nås via just klickbara länkar

Om du skapar sidor och som du sedan glömmer att länka till kommer Googles spindel inte att hitta dem. Det kan avhjälpas något med en sitemap, men sidor som inte är länkade via navigationen ges lägre prioritet i Googles ögon. Det är därför viktigt att din webbplats har en tydlig och genomtänkt länkstruktur.

Det finns verktyg som kan hjälpa dig med att analysera din nuvarande internlänkning och identifiera problem, exempelvis:

SEMRUSH Site Audit

Linkwhisper

Yoast

Crawl Depth

Crawl depth är ett vanligt begrepp när man pratar om crawling. Det betecknar den mängd klick som krävs från att nå en viss URL om man utgår från hemsidan. 

Google anser att ju tidigare i klick-kedjan en sida kommer, desto viktigare är den. Det vill säga, sökmotorn lägger högst vikt vid de sidor som du kan klicka dig till direkt från hemsidan. Å andra sidan tänker Google att sidor som kräver sex-sju klick att nå från startsidan inte är lika viktiga och de sidorna kommer därför att ha sämre chans att ranka i sökresultaten.

SEO-vänlig struktur

En SEO-vänlig struktur, eller arkitektur, är ett sätt att ordna innehållet på din sajt på ett sätt som gör det enkelt för både sökmotorer och användare att navigera.

Det kan se ut på olika sätt beroende på vilken typ av webbplats det är och hur många URL:er den innehåller. Genomgående är att besökare som startar på hemsidan ska kunna klicka sig fram till sidan som löser deras problem så snabbt och enkelt som möjligt.

Ett sätt att skapa en arkitektur som både fungerar för användare och sökmotorer är att kategorisera och under kategorisera innehållet. Det är pedagogiskt och dessutom smart ur ett crawlperspektiv.

Bra vs dålig webbplatsstruktur

Se exempel nedan på hur en e-handlare skulle kunna strukturera innehållet för mobiltelefoner som är vänligt för både användare och Google:

Bra webbplatsstruktur för webbshop

Detta får flera positiva effekter:

 • Det är enkelt och logiskt att navigera för en användare. 
 • Du får både indexerbara sidor för kategorisökningar som “Samsung Mobil”, “Huawei Mobil”, samt de specifika produkterna “Samsung Galaxy s23” och så vidare.
 • Du minimerar crawldjupet.

Indexering

När Google har crawlat sig igenom din webbplats börjar sökmotorn att indexera dina sidor. Det betyder att informationen i sidorna lagras och analyseras för att förstå vilka typer av sökningar som är relevanta för, och hur de i så fall ska visas i sökresultaten.

Du kan se om din sajt indexeras genom att skriva in följande kommando i Googles sökfält:

“site:namnetpådinsajt.se” – Google visar då ut de URL:er på din webbsida som finns med i indexet.

Om du vill undersöka om en specifik URL är indexerad skriver du in den fulla URL:en efter “site”, exempelvis:

“site:namnetpådinsajt.se/produktnamn”

NoIndex tag

Om du inte vill att Google ska indexera en viss sida kan du lägga till en “noindex” tag i din sidassektion. Den ser ut så här:

 

Robots.txt

I din robots.txt-fil kan du lägga till regler om vilka sidor du inte vill att crawlers ska komma åt. Läs Googles dokumentation här om hur du skapar och skickar in en robot.txt-fil.

Sökord

När en sida indexeras kan den börja synas i sökresultaten för de ämnen den beskriver. Om den här sidan dyker upp när någon söker efter “seo guide”, exempelvis, har vi lyckats.

För att se vilka sökord din sida syns på krävs att du använder ett sökordsanalysverktyg. Testa gärna Eye10 för att få en överblick över dina nuvarande sökord och positioner.

Laddtider och Core Web Vitals

Har du någon gång stängt en webbsida i frustration över att ett laddhjul bara står och snurrar och inget händer? Då är du inte ensam.

Ju långsammare en sajt laddar, desto större risk är det att en besökare lämnar den utan att ha interagerat på något sätt. På fackspråk kallas detta för bounce rate.


Statistiken visar att en sajt som laddar på en sekund eller snabbare har en bouncerate på 7 procent medan en sajt som laddar på fem sekunder har en bouncerate på hela 38 procent. Se fullständig statistik nedan från pingdom:

image

Det är inte bara laddtiden i sig som är viktig för användare. Det är även kritiskt hur webbsidan beter sig medan den laddas in. Du kanske har varit med om att länkar inte går att klicka på, eller att saker på sidan flyttas runt när en bild plötsligt dyker upp. Sammantaget påverkar allt detta användarens upplevelse av sidan.

En dåligt presterande sajt kan i värsta fall omintetgöra allt arbete som gjorts i övrigt.

Core Web Vitals (CWV) och användarupplevelse

Googles mål är att visa sidor som har både det mest relevanta innehållet och den bästa användarupplevelsen.

I mitten av 2020 lanserade Google Core Web Vitals och i juni 2021 blev det en del av sökmotorns algoritm. CWV är en rapport som mäter hur sidor presterar ur ett användarperspektiv och ger rekommendationer kring vad som bör förbättras.

image

Var hittar jag Core Web Vitals?

Du hittar CWV-rapporten i ditt Google Search Console-konto i den vänstra menyn. Om du inte redan aktiverat Google Search Console för din sajt är detta ytterligare en anledning att göra det.

Hur använder jag Core Web Vitals?

Google har en egen, grundlig genomgång av rapporten här: Core Web Vitals report. Nedan förklarar vi sammanfattat de olika delarna av rapporten och hur du kan använda insikterna.

CWV tittar på tre olika områden:

Largest Contentful Paint (LCP) – Hur snabbt huvudinnehållet på en sida laddas in och blir interaktivt. Det kan vara både bild och text. 

First Input Delay (FID) – Hur lång tid det tar innan webbsidan ger någon form av respons efter att en användare försökt använda ett interaktivt element. Det kan vara exempelvis att en länk eller knapp.

Cumulative Layout Shift (CLS) – Mäter om och hur element flyttas runt på sidan medan den laddas in. Det kan vara både grafik och texter, men även interaktiva element, som knappar eller menyer.

Via rapporten i Google Search Console kan du få en översikt över eventuella problem. Dina sidor delas här upp i tre kategorier: Good, Needs Improvement och Poor. Det ger en bra fingervisning om vilka sidor du behöver fokusera på att förbättra.

När du identifierat problem kan du få mer ingående rekommendationer för specifika sidor, via verktyget Googles Page Speed Insights.

Largest Contentful Paint (LCP)

LCP mäter hur lång tid det tar från att man klickat på en länk i Google tills sidans huvudinnehåll visas och blir interaktivt. Det är kritiskt för användarens upplevelse av sidan.

Hur förbättrar jag LCP?

GSC och Google Page Speed Insights ger dig specifika instruktioner om vad du bör göra, men generella förbättringsmöjligheter inkluderar:

 

 • Optimerade bilder – Se till att de inte är för stora och serva dem i ett optimerat format som webp.
 • Snabbare hosting – Bättre och snabbare hosting förbättrar naturligt din LCP
 • Använd ett CDN – Ett stabilt CDN reducerar laddtiderna för filerna de servar och förbättrar LCP.
 • Lazy loading – Sätt upp lazy loading så att bilder laddas in först när en användare scrollar till bildens position på sidan.
 • Ta bort onödiga tredjeparts-scripts – Scripts, som exempelvis ads, analytics, heat maps, social media med mera kan slöa ner sidan avsevärt. Låt bara de nödvändiga vara kvar.
 • Optimera CSS – Reducera storleken på dina CSS-filer så de laddas in snabbare.

First Input Delay (FID)

FID är på sätt och vis ett hastighetsmått då det mäter hur lång tid det tar för en webbsida att reagera på det du gör. Det kan exempelvis vara att du försöker att skriva in dina uppgifter och skicka in ett formulär, eller klicka på ett interaktivt element. 

Du har säkert varit med om att du har klickat på något och att inget hänt vid första försöket, men att det fungerat en liten stund senare. Detta är naturligtvis inte användarvänligt och något som Google ser negativt på.

Om du har en sida där besökare snabbt behöver kunna klicka och interagera är FID ett viktigt mätvärde att hålla koll på.

Hur förbättrar jag First Input Delay (FID)?

Liksom för LCP kan du mäta, analysera och få rekommendationer för FID via Google Search Console och Page Speed Insights. Generella förbättringar inkluderar:

 

 • Minimera Javascript – Genom att minimera mängden JS på sajten blir den interaktiv snabbare.
 • Ta bort onödiga tredjeparts-scripts – Scripts, som exempelvis ads, analytics, heat maps, social media med mera kan slöa ner sidan avsevärt. Låt bara de nödvändiga vara kvar.
 • Använd browser cache – Hjälper innehållet på sidan att ladda snabbare.

Cumulative Layout Shift (CLS)

CLS handlar om hur konsekvent och stabilt utseendet är på din webbplats medan innehållet laddas in. 

Du har kanske varit med om webbplatser där element flyttas runt och byter storlek när du öppnar sidan. Helt plötsligt dyker en annons upp och puttar iväg texten du höll på att läsa. Detta är typiska tecken på dålig CLS, vilket förvirrar och skapar osäkerhet hos besökaren.

Hur förbättrar jag Cumulative Layout Shift (CLS)?

Du hittar både problem och lösningar i Core Web Vitals rapporten och via Page Speed Insights. Vanliga förbättringsområden är:

 

 • Använd fasta dimensioner för all media på sidan – Om webbläsaren förstår storlekarna på bilder, videor, grafik med mera kommer inte elementen byta storlek och påverka layouten medan de laddas in.
 • Se till att annonsblock har reserverade utrymmen – Då kommer inte webbsidans innehåll flyttas genom att det plötsligt dyker upp en annons.
 • Preloada webbfonter – Så att inte textens utseende ändras när typsnittet laddas in.

 

För att hålla koll på  dina Core Web Vitals kan du också använda dig av chrome-tillägget lighthouse. Det ger en bredare vy över hur sidorna mår och inkluderar även mätvärden för SEO, tillgänglighet (accessibility), best practices med mera. Ladda ner tillägget här: Lighthouse

Mobilvänliga hemsidor

Mobiltelefoner är idag den vanligaste enhetstypen som folk använder när de surfar på internet. Därför är det viktigt för Google att prioritera sidor som har en bra mobilupplevelse. Faktum är att Google använder mobilversionen av din webbplats för att crawla och indexera den

Kom alltid ihåg att testa och utvärdera hur innehållet ser ut i mobilen, innan du rullar ut något.

Hur vet jag om min webbsida är mobilvänlig?

Google har tagit fram ett verktyg som visar om din webbsida är mobilvänlig, eller inte. Du kan testa din webbsida i verktyget: Googles Mobilvänlighets-test

Du kan även se hur mobilvänlig din webbplats är via konsolen i Google Search Console. Gå till avsnittet “Mobile Usability”. Där ser du också vilka problem du eventuellt måste åtgärda.

Säkerhet och HTTPS

Det finns egentligen inget mer att säga än att du bör byta till HTTPS om du inte redan gjort det. HTTPs gör sajten säkrare för användare och är en rankingfaktor i Googles ögon. Dessutom varnar Google besökare om din sajt inte använder HTTPS.

Strukturerad data och Rich Results

Genom att hjälpa Google att förstå innehållet på din webbplats kan sökmotorn skapa rikare och mer användarvänliga sökresultat. På fackspråk kallas de för Rich Results

Ett av de bästa sätten att få Rich Results är att använda sig av strukturerad data.

Vad är strukturerad data?

Strukturerad data är ett sätt att via standardiserade format, som JSON-LD, berätta för sökmotorer exakt vad ett element på hemsidan är. Exempel på vanlig strukturerad data är:

 • Produktinformation (bild, pris, erbjudanden…).
 • Kontaktinformation (företagsnamn, adress, öppettider…).
 • Recept (ingredienser, näringsvärde, tillagningstid…).
 • Omdömen (Betyg, skrivet omdöme…).

Varför ska jag göra strukturerad data?

Om du märker upp innehållet på din sajt korrekt med strukturerad data kan du få rikare sökresultat, Rich Results, där exempelvis både omdöme och prisuppgifter visas:

image

Rich Results ger bättre CTR och mer trafik till din webbplats. Nestlé rapporterade att de fick 82 procent högre CTR på de sidor som hade Rich Results.

Hur gör jag strukturerad data?

Om du är intresserad av att lära dig mer om strukturerad data och hur du implementerar det har Google mycket bra resurser här: Introduction to structured data markup in Google Search

Teknisk SEO-analys

En teknisk SEO-analys identifierar problem och möjligheter för att förbättra webbplatsen. Vi har redan gått igenom några viktiga områden ovan. Vid sidan av dessa kollar man även på saker som:

 

 • Indexeringsproblem – När sidor som borde indexeras inte gör det.

 

 • Problem med duplicerat innehåll – Identifierar om du har dubbletter av innehåll på fler än en URL. I Googles ögon är det dåligt.
 • Statuskoder – Svar från webbsidans server till sökmotorn om sidans status. De meddelar om sidan laddas korrekt (2XX-serien), orsakar fel (4XX för klientfel, 5XX för serverfel) eller omdirigeras (3XX).
 • Internationalisering – Om internationella versioner av webbplatsen är uppsatta korrekt (Hreflang).

Tyvärr finns inte utrymmet i denna guide för att gå igenom alla områden. Om du vill ge dig i kast med att göra en grundlig teknisk SEO analys finns det en del bra verktyg att tillgå, förutom Google Search Console:

Innehåll/Content

När du har den tekniska grunden på plats är det dags att se till att sökmotorer och användare älskar innehållet på din hemsida.

Vi kommer gå igenom följande områden som du måste ha koll på:

 1. Sökordsanalys
 2. Sökordsoptimering av innehåll
  1. Metadata – Titlar och beskrivningar
  2. H1-titel och undertitlar
  3. URL-slug
  4. Bilder
  5. Brödtext
 3. Relevant innehåll
 4. Internlänkning

En röd tråd genom hela den här delen av guiden är att du behöver anamma ett utifrån och in-tänk. Ställ dig i kundens skor. Det är där allt börjar.

“…try to focus on your users and figure out what their needs are and what you can do to provide something that is really unique and compelling and different from everyone else in that area that you’re active in.” 

John Mueller – Senior Search Analyst, Google

Sökordsanalys

Det första du behöver göra är att förstå vad dina målgrupper skriver i sökfältet när de letar efter ditt innehåll. På fackspråk kallas detta för sökord eller keywords

Det är inte ovanligt att företag och organisationer namnger sina produkter och tjänster med ord som gemene man aldrig använder sig av. Gör inte det, då kommer ingen att hitta till dig.

För att hitta rätt sökord finns det en mängd olika verktyg tillgängliga online. De flesta av dem mäter följande viktiga parametrar:

 1. Sökvolym – Hur många gånger per månad det söks på ett givet sökord.
 2. Dina positioner – Vilka positioner din webbplats har på olika sökord.
 3. Konkurrenter – Vilka konkurrenter som rankar på de sökord du är intresserad av.
 4. Svårighetsgrad – Hur lätt, eller svårt, det kommer att vara att synas på ett sökord

Några vanliga sökordsverktyg är:

Vid sidan av dessa kan du använda dig av Googles egna verktyg för att få insikter kring sökord:

Ovanpå detta är det viktigt att förstå intentionen bakom varje sökord. Du kanske är en restaurang som bakar stans bästa italienska pizza. Om man tittar på sökningen “italiensk pizza” får man bara upp recept, medan en sökning på “italiensk pizzeria” ger mer relevanta resultat om du är en restaurang.

image

En sökordsanalys ser generellt ut så här:

 1. Lista tjänster och produkter: Lista alla de produkter och tjänster du anser är viktiga för ditt företag i ett dokument, förslagsvis Excel eller Google Sheets. Om möjligt, rangordna dem efter vad som ger mest affärsvärde för dig. Skriv också upp vilka av dina sidor som bör synas för den aktuella tjänsten/produkten.
 2. Analys av nuvarande sökord: Undersök via verktygen vilka sökord du rankar på just nu och vilka sidor som sökorden syns på.
 3. Analys av potentiella sökord: Undersök om det finns vanligare sökord för dina tjänster/produkter, än de du rankar på just nu.
 4. Konkurrentanalys: Titta på de konkurrenter som är i toppen för aktuella sökord, ofta rankar de på synonymer och andra värdefulla, närliggande sökningar. En konkurrentanalys visar också hur svårt det kommer att vara att ta sig upp till toppen.
 5. Sammanställ data och prioritera: Du borde nu ha en god bild över utgångsläget och potentialen. Detta är grunden för vad du bör prioritera framöver. Ofta är det rimligast att gå efter de sökord som kommer ge störst effekt med minst ansträngning först.

När du har din prioriterade lista färdig är det dags att börja sökordsoptimera innehållet.

Sökordsoptimering

Sökordsoptimering handlar om få Google att vilja visa din sida högst upp i sökresultatet för dina viktigaste sökord. Det gör du genom att injicera sökordet på rätt ställen i innehållet, samt att leverera den mest användarvänliga upplevelsen.

Metadata – Titlar och beskrivningar

Det första en användare kommer i kontakt med är ditt sökresultat på Google. Det består av olika komponenter varav Meta Titel och Meta Description har påverkan på din sökordsoptimering på lite olika sätt.

Google sökresultat med Meta Titel och Meta Description

Meta Titel är, som ordet antyder, sidans titel i sökmotorerna. Google lägger stor vikt vid de ord du skriver i den, då Meta Titeln anger sidans huvudämne. Det är en direkt påverkande rankingfaktor. Best Practice är att ha med det viktigaste sökordet tidigt i titeln, helst först. 

Meta Titeln kan skifta från titeln (H1) som du visar ut när en besökare landar på sidan. Det är mest användarvänligt om de är lika varandra.

Den ideala längden för en Meta Titel är 50-60 tecken, inklusive mellanslag. Du vill inte att den blir för lång, då den riskerar att skäras av om den överskrider maxgänsen (600 pixels). Använd ett verktyg som To The Web´s length checker för att se så du håller dig inom gränserna.

Meta Description är en textsnutt som visas under Meta Titel och beskriver mer utförligt vad sidan handlar om. Den har ingen direkt påverkan din sidas ranking i sökresultaten. Däremot kan en välformulerad beskrivning med en smart CTA (call to action) locka till klick. CTR (klickfrekvens) är en rankingfaktor, så indirekt kan en bra Meta Description bidra till bättre positioner.

Tyvärr är det inte garanterat att Google visar din angivna Meta Description. Sökmotorn kan ibland saxa avsnitt från sidans textinnehåll som den istället visar.

Tänk på att inkludera dina sökord i Meta Description då dessa markeras ut i fetstil i sökresultatet för att underlätta för användaren.

H1 och undertitlar

H1 är rubriken på den specifika sidan. Den borde vara samma, eller liknande den som du använder som Meta Titel. Det finns ingen maxlängd för H1, så du kan vara fri att sväva ut mer här. Den bör innehålla huvudsökordet, då det är det viktigaste elementet på sidan som beskriver vad innehållet handlar om.

Använd gärna huvudsökordet och synonymer i resten av sidans rubriker (H2-H5), men fokusera på användarvänligheten. Om det är uppenbart för en användare att du överanvänder ett sökord är det med största sannolikhet uppenbart för Google också. Keywordstuffing, som det heter på fackspråk, kan påverka din ranking negativt.

URL-Slug

URL-slug är delen av sidans adress som är unik för just den sidan:

image

Det är viktigt att den är enkel och beskrivande, men inte för lång. Vanligt är att slugen sätts automatiskt baserat på sidans titel, men korta gärna ned den om den blir för lång. Du kan också tänka på att:

 1. Se till att vara konsekvent i hur mellanslag definieras. Använd helst bindestreck: /seo-guide/
 2. Använd helst inte årtal om det är innehåll du planerar att använda år efter år:
  1. /seo-guide-2023/ – Dåligt
  2. /seo-guide/ – Bra

Anledningen är att vi gärna vill att vi ska synas på “SEO guide” år efter år. Om vi skapar en ny sida varje år kommer rankingen att börja om från 0 för varje ny version. Det räcker att ha med årtalet i titeln och att återanvända URL:en.

 1. Om du byter URL, kom ihåg att redirecta den gamla URLen till den nya.

Bilder

Google kan inte läsa av bilder (än), men du kan ange i bildens alt text vad den handlar om. Alt text är en textsträng som visas ut om en bild inte laddas in korrekt på användarens skärm. Den läses också ut för användare med synfel och som använder screen readers för att underlätta sitt navigerande. 

Alt text är en rankingfaktor för Google då det hjälper sökmotorn att förstå kontexten i sidans innehåll.

Använd dina sökord på ett naturligt sätt i bildernas alt texter så att det är hjälpsamt för både användare och Google.

Optimerade alt texter kan också leda till att bilden syns i Googles bildsök, en ytterligare källa till trafik.

En alt-text

 

Brödtext

Se till att använda sökordet i brödtexten på sidan, på ett naturligt sätt. Använd gärna synonymer och omskrivningar, men håll användaren i fokus. Texten får inte kännas krystad eller svårläst. Keyword stuffing straffar sig, både i Googles ögon och hos användarna. Det finns verktyg som kontrollerar frekvensen av sökord i en text, bland annat Eye10:

image

Relevant innehåll

Vi har sagt det innan, men det tåls att upprepas: Google vill visa det mest relevanta innehållet högst upp. Exakt vad det innebär är unikt för varje sökning. 

Du kan få en god fingervisning om relevans genom att googla ditt sökord och analysera toppresultaten. Är de rika på visuellt innehåll? Videor? Hur lätta är de att använda för ändamålet? Utöver detta vill du också veta hur många ord som krävs för att slå dina konkurrenter. En komplett ämnesguide som den du nu läser kräver tusentals ord, för att den ska vara heltäckande och relevant:

 • Den högst rankade sidan om “SEO” har i skrivande stund 9500 ord
 • Den högst rankade sidan om “löparskor” har i skrivande stund bara 100 ord.
image

Det är viktigt att vara så relevant och användarvänlig som möjligt av två anledningar:

 1. Din sida kommer att engagera och konvertera bättre.
 2. Google tittar på användarbeteendet när de rankar sidor. Om användare kommer in på din sida och interagerar med den är det en positiv rankingsignal. Om de går tillbaka till sökresultatet direkt räknas det som en “bounce” vilket är en dålig signal.

Internlänkning

Internlänkning är ett sätt att leda ens användare vidare till andra sidor på din webbplats. Det kan vara länkar via det skrivna innehållet, bilder och menyer. Genomtänkt internlänkning är både användarvänligt och bra för din SEO.

Vi länkar från denna guide till vidare läsning om olika ämnen. Det är perfekt att göra det lätt för användare att ta sig till de fördjupade resurserna som de letar efter. Du har säkert varit i situationer där du fastnat på sidor och inte vetat hur du ska ta dig vidare. Undvik till varje pris att dina användare hamnar där. 

Ankartexter

Det är viktigt att du använder dig av den mottagande sidans sökord i länkarnas ankartexter, alltså det textavsnitt som är knutet till länken. Google använder nämligen ankartexten som indikation på vilka ämnen den mottagande sidan är relevant för.

Externa länkar

Om du har läst denna guide noggrant har du kanske märkt att vi ofta länkar ut till andra sidor och resurser. Källhänvisningar är ett sätt att visa att du gjort ordentlig research, vilket höjer trovärdigheten i ditt innehåll.

Navigation

Föreställ dig att du är en användare som aldrig har besökt din sida innan och landar på din startsida. Hur enkelt är det för dem att hitta rätt?

Gör det så lätt och tydligt som möjligt för användaren att navigera sig till dina viktigaste sidor och se till att länkarna som leder dit använder sökorden som ankartexter. 

Se också till att Google kan följa länkarna. Det betyder att de måste vara tillgängliga även i mobilversionen av webbplatsen, eftersom Google använder den för crawling och indexering.

Off-Page SEO

När de flesta tänker på sökmotoroptimering (SEO) föreställer de sig ofta att man anpassar innehållet på sin webbplats eller förbättrar den tekniska sidan av sin webbplats för att få snabbare laddningstider eller mobiloptimering. Även om dessa ”On-Page”-element är avgörande, finns det en annan sida av SEO-myntet som ofta förbises: Off-page SEO.

Off-page SEO avser alla aktiviteter du gör utanför din egen webbplats som påverkar dess rankning i sökmotorresultat. Detta inkluderar, men är inte begränsat till:

 • Link Building
 • E-E-A-T
 • Brand building
 • Content marketing/innehållsmarknadsföring

Kärnan i off-page SEO är att skapa auktoritet, förtroende och relevans för din webbplats genom externa källor.

Hur du stärker din webbplats trovärdighet: Bemästra E-E-A-T

E-E-A-T står för Experience ExpertiseAuthoritativenessTrustworthiness. Konceptet introducerades 2014 av Google som E-A-T, utan Experience. Det är en viktig del av deras Quality Rater´s Guidelines, riktlinjer för Google-anställda som manuellt granskar webbplatser. Det extra E´t lades till 2022.

E-E-A-T är ett sätt att bedöma webbplatsers trovärdighet som avsändare och källa för information. Det är särskilt viktigt för sidor som kan påverka en användares hälsa, ekonomi eller välbefinnande – ofta kallad ”YMYL” (Your Money or Your Life) sidor.

Experience: Författaren av innehållet ska ha erfarenhet av ämnet hen skriver om. Bevisa att du själv testat och använt de råd som du ger, så höjer det din trovärdighet.

Expertise: Handlar om innehållet på sidan. Är det skrivet av en expert eller en lekman? I medicinska ämnen anses innehåll skrivet av legitimerade läkare eller medicinsk personal som relevant. Råd från lekmän kan i värsta fall vara rent av farliga.

Authoritativeness: Det handlar om både innehållet och författaren. Är författaren erkänd inom sitt område? Är webbplatsen känd som en auktoritet inom sitt område?

Trustworthiness: Är informationen på sidan tillförlitlig? Detta gäller både innehållet och webbplatsens tekniska säkerhet. Till exempel bör en sida som begär personlig information använda en säker anslutning (HTTPS).

Det är viktigt att påpeka att E-E-A-T inte är en direkt rankingfaktor, men en indikation på hur Google vill att deras algoritmer ska fungera.

Brand building

Starka varumärken och frontfigurer är inte bara bra för upplevelsen av ditt företag. Det ger också större organisk räckvidd på Google.

När ditt företag eller en frontfigur porträtteras som expert eller auktoritet kring ett ämne skickar det positiva signaler till Google. Det säger till sökmotorn att det är relevant och säkert att visa ut innehåll med dig som avsändare i det givna ämnet. 

Det är inte helt olikt hur vi människor fungerar. Ju mer ett företag eller en person på ett trovärdigt sätt kommunicerar om ett ämne, desto högre anseende får de i allmänhetens ögon.

Brand building, SEO och företag

Genom att bygga upp ditt varumärke som en auktoritet inom ditt verksamhetsområde kommer du att få högre positioner och mer trafik från Google.

Såhär fungerar det

Google registrerar när det skrivs om ditt företag på andra webbplatser. Det är bra om det pratas om det i positiva ordalag, speciellt om avsändaren är trovärdig. Om den andra webbplatsen dessutom länkar till dig, är det den starkaste signalen du kan få.

Exempel:

Om Tesla (auktoritet på elbilar) skulle rekommendera och länka till en liten elbilhandlare i Lomma skulle Google se det som en positiv signal för bilhandlaren. Bilhandlarens sajt skulle som resultat få en boost i sökresultaten på sökningar som “elbilar skåne”, “elbilar lomma” och så vidare.

Ett annat exempel (som faktiskt är från verkligheten) är Oatly. För många är märket Oatly synonymt med havredryck. Så är det också för Google.

Om vi tittar på sökningen “Havredryck” ser vi att Oatly har pos.1 framför exempelvis Havredals, som i skrivande stund återfinns på position 5. 

Trots att Oatly har ett fattigare, skriftligt innehåll på sin sida (Oatly har 644 ord, Havredals har 1456 ord) toppar Oatly sökresultaten.

image

Varför är det så? Oatly har byggt upp ett otroligt starkt varumärke kopplat till havredryck. Det har skrivits om dem på webbplatser över hela världen, vilket Google har registrerat. Dessutom söks det ofta på “Oatly havredryck” (1400 gånger/månad), vilket också är en positiv rankingsignal. Det gör att Google förknippar Oatly med just havredryck.

Varumärkesbygge, SEO och individer

Om du som individ byggt upp en auktoritet i Googles ögon kommer innehåll där du står som avsändare att tolkas som mer relevant. Det innebär mer trafik till sidan där innehållet är publicerat. 

Ju mer trafik och uppmärksamhet ditt innehåll får, desto högre auktoritet. Till slut blir det lite av ett självspelande piano.

Det är bra om ditt företag har en eller flera frontfigurer som är experter i ämnet och som kan representera er utåt. 

Ett exempel är Covid-epidemin, när ett antal experter om och om igen dök upp i medias bevakning, för att förklara och uppdatera oss om läget.

Här kan du se en graf från Googles verktyg trends (visar relativt sökintresse kring ämnen över tid) kring “Anders Tegnell”. Notera den extrema peaken i mitten av mars när epidemin bröt ut.

image

Även om inte alla höll med honom blev han en auktoritet i många människor och även i  Googles ögon. Varje gång han uttalade sig, i egenskap av sin expertis, ökade hans relevans hos sökmotorn.

En artikel om Covid där Anders Tegnell står som avsändare har därför en bra chans att synas på Google. Om artikeln har en, för Google, okänd forskare som avsändare skulle Google inte visa den. Om herr Tegnell istället skulle skriva en artikel om SEO hade Google inte brytt sig det minsta.

Du kan också göra ett mentalt experiment. Tänk att du vill veta statusen kring Covid just nu och du Googlar “Covidrekommendationer idag”. Om en slumpmässig blogg dyker upp först i sökresultaten och därefter ser du Folkhälsomyndighetens webbplats: Vilken skulle du klicka på och vilken skulle du lita på?

Ett starkt och trovärdigt varumärke kan driva mer trafik även om de inte ligger högst upp i sökresultaten.

Hur jobbar man med Branding och SEO?

Att arbeta med branding, eller varumärkeskännedom och SEO är ett stort och komplext åtagande som inkluderar:

 

 • Definiera varumärket – Vad är dina UVPs (Unique Value Proposition), mål och värderingar. Se till att budskapet stämmer överens med din målgrupps behov.

 

 • Konsekvent branding – Se till att ditt budskap, grafiska profil och tone of voice är konsekvent i alla onlinekanaler: webbplatser, sociala medier, annonser och så vidare.

 

 • Högkvalitativt innehåll – Producera innehåll som folk vill interagera med, dela och prata om. I den bästa av världar sitter du på data och insikter som du är ensam om. Läs mer om detta i nästa kapitel om Content Marketing.

Content Marketing

Content Marketing handlar om att ta fram innehåll som resonerar väl med en målgrupp och att marknadsföra det i målgruppens kanaler. Det kan vara artiklar, videor, whitepapers, guider, olika typer av verktyg, med mera.

Content Marketing kan ha olika mål, bland annat:

 

 

 • Ökad brand awareness – Ju oftare målgruppen nås av innehållet och i bästa fall, interagerar med det, desto mer bekanta och medvetna om ditt varumärke blir de.

 

 • Attrahera nya kunder –  En vanlig målsättning för Content Marketing kampanjer är att driva leads och konverteringar.

 

 • Bygga trovärdighet. Genom att bidra med välpaketerad, pålitlig information och utbildning inom ditt expertisområde bygger du upp trovärdighet hos kunder (och Google).

 

 • Behålla kunder – Genom att kontinuerligt kommunicera på ett givande sätt med gamla och existerande kunder bygger du upp långsiktiga relationer.

 

 • SEO – Genom att skapa innehåll som är värdefullt för andra att referera till, exempelvis data och statistik, kan din SEO förbättras genom de länkar du får.

Content Marketing med SEO i fokus

Content Marketing kan ha olika syften. Eftersom detta är en SEO-guide kommer vi att fokusera på hur du gör Content Marketing som förbättrar din webbplats på Google. 

Nyckeln är att skapa innehåll som folk vill referera och länka till. Det kan vara för att det är roligt, informativt, uppseendeväckande, hjälpsamt eller något annat.

Det finns inte någon universell lösning som passar alla branscher och företag. Du måste anpassa strategin efter vad du kan producera och vad din målgrupp kan tänkas vara intresserad av. 

Kostnaden för SEO content marketing varierar kraftigt beroende på vad du vill göra och om du tar hjälp av en byrå eller gör det själv.

Fyra content marketing strategier som inte kostar skjortan

 

 • Fallstudier – Branschrelaterade fallstudier är ett säkert kort, om frågan är relevant och den är väl genomförd. Kolla bara på den här SEO-guiden och hur många externa undersökningar vi refererar till.

 

 • Expertutlåtanden – Om du eller någon annan på företaget är expert inom ett visst område, utnyttja det. Använd HARO (help a reporter out) eller nätverka med journalister som skriver om ditt ämne. Det boostar både din SEO och expertens auktoritet.

 

 • Egna intervjuer – Gör egna intervjuer, om din plattform tillåter det. Bjud in externa experter för att dela med sig av sina bästa tips. Det minsta du kommer få är förmodligen en länk från experternas egna kanaler.

 

 • Omfattande guider – Ta reda på vilka de vanligaste problemen är inom din industri och skapa de bästa guiderna för att tackla dem. Har du tipsat en vän eller kollega om en hjälpsam guide någon gång? Vad var det som fick dig att dela just det innehållet? Inspireras av den känslan.

Dyrare strategier

Om du har medel och resurser finns det andra strategier du kan fundera på. Några exempel är:

 

 • Ta fram ett verktyg – I alla branscher finns det något som är intressant att mäta, analysera eller räkna ut. Det kan vara elförbrukning vid byte till solpaneler, kaloriförbrukning vid träning, vilken Simpsons-figur du är mest lik o.s.v. Fundera på om du kan ta fram ett verktyg eller kalkylator som fyller ett hål eller behov i din bransch.

 

 • Anlita en byrå – Det finns många byråer där ute som är experter på att ta fram kampanjer som bygger både varumärke och SEO. Se vad de gjort för kampanjer innan och be att få titta på resultaten innan du bestämmer dig.

 

 • Gör en forskningsstudie – En branschrelaterad forskningsstudie med en relevant vinkel kan vara ett bra sätt att få uppmärksamhet, omnämnanden och länkar. Kanske kan du göra det tillsammans med ett universitet?

Linkbuilding i SEO: Varför länkar är så betydelsefulla

Linkbuilding är processen att få inkommande länkar från andra webbplatser till din egen. Dessa länkar, ofta kallade ”backlinks”, fungerar som broar mellan olika webbplatser på internet och spelar en central roll i SEO-landskapet. Men varför är de så viktiga?

Sökmotorernas kvalitetsstämpel: Sökmotorer som Google betraktar backlinks som en form av rekommendationer från en webbplats till en annan. Om en webbplats med hög auktoritet länkar till din webbplats ser sökmotorerna det som ett tecken på att ditt innehåll är värdefullt och relevant.

Varje länk fungerar som en rekommendation eller förtroenderöst. Ju fler kvalitetslänkar en webbplats har, desto mer auktoritativ och tillförlitlig framstår den i sökmotorernas ögon.

Auktoritet och relevans: En stark länkprofil (dvs många kvalitetslänkar från trovärdiga källor) hjälper till att etablera din webbplats som en auktoritet inom ditt område. Auktoritativa webbplatser rankas ofta högre i sökresultat eftersom de anses vara mer tillförlitliga.

Webtrafik: Förutom att förbättra din SEO-rankning kan backlinks av hög kvalitet också leda direkt trafik till din webbplats. Om en användare läser ett inlägg på en annan webbplats och ser en länk till din webbplats, kan de klicka på den och bli introducerad till ditt innehåll.

Indexering: Sökmotorer använder ”crawlers” eller ”bots” för att genomsöka och indexera webbplatser. Backlinks hjälper dessa sökrobotar att hitta din webbplats och indexera den snabbare.

Konkurrensfördel: I konkurrensutsatta branscher där många webbplatser slåss om samma sökord kan en stark länkprofil vara det som ger din webbplats ett försprång.

Länkar är som att få personliga rekommendationer för din webbplats. Det är ett sätt att tala om för sökmotorer och användare att ditt innehåll inte bara är relevant, utan också verifierat av andra på internet. 

I ett digitalt landskap där synlighet är nyckeln till framgång är linkbuilding en oumbärlig strategi för att säkerställa att din webbplats inte bara ses utan också värderas och rankas högt.

Vikten av en väldefinierad SEO-strategi

Utan en väldefinierad strategi kan vilket projekt som helst, oavsett skala, lätt bli en omväg full av gissningar och ineffektiva beslut. Detta gäller särskilt för SEO, där resultat ofta kan ta tid och kräver navigering genom ständigt föränderliga algoritmer. 

Att börja med tydliga mål är avgörande. Det ger riktning och en konkret vision om hur din framgång kommer att se ut. 

Därefter är det avgörande att sätta en realistisk budget så att du ser till att du har de nödvändiga resurserna för att genomföra planen.

Slutligen är det viktigt att definiera hur du ska mäta framgång. Utan tydliga riktmärken för framgång kan du hamna på omvägar, omedveten om dina fokusområden verkligen skapar värde. 

Vanliga SEO-mål

Med en tydlig målsättning kan du rikta dina ansträngningar mot det som verkligen betyder något. Vanliga mål för SEO projekt är:

 

 • Förbättrade organiska positioner.
 • Ökad organisk trafik.
 • Mer kvalitativa leads.
 • Högre konverteringsgrad.
 • Bygga varumärkeskännedom.
 • Expandera geografiskt.
 • Hållbar tillväxt.

 

Var och ett av dessa mål har sina egna infallsvinklar och kräver olika verktyg och tekniker. 

Så sätter du dina SEO-mål

När du vet vad du strävar efter kan du bättre allokera resurser, justera din strategi baserat på data och hålla alla inblandade parter fokuserade på samma mål. Här är några tips om hur du sätter dina SEO-mål:

SMART-mål: Se till att dina mål är specifika, mätbara, uppnåbara, relevanta och tidsbundna.

Förstå verksamhetens behov: SEO måste stödja din övergripande affärsstrategi. Behöver du öka varumärkeskännedom, försäljning, leads eller något annat?

Baseline Data: Innan du kan sätta upp ett mål måste du veta var du utgår ifrån. Kontrollera din nuvarande trafik, rankningar, konverteringsgrader och andra viktiga mätvärden.

Konkurrentanalys: Se hur dina konkurrenter rankar och vilken typ av trafik de får. Detta kan ge insikt om potentiella möjligheter och hot.

Segmentering: Dela upp dina mål baserat på olika segment som organiska sökningar, hänvisningstrafik, geografiska regioner osv.

Var realistisk: Även om det är bra att sikta högt, bör dina mål fortfarande vara uppnåeliga baserat på dina ansträngningar, budget och marknadssituation.

Att tänka på när du definierar målen

Fokusera på kvalitet: Det handlar inte alltid om kvantitet. Att fokusera på kvalitetstrafik, som konverterar bättre, kan ofta vara mer värdefullt än enbart den totala trafikvolymen.

Tänk utanför rankingen: Även om ranking är viktigt, är de inte den enda indikatorn på SEO-framgång. Tänk också på användarupplevelse, sidladdningstid och andra tekniska aspekter.

Ge projektet rätt förutsättningar

Feedback Loop: Säkerställ regelbunden övervakning och rapportering. Detta låter dig justera din strategi baserat på de resultat du ser.

Teamets engagemang: Se till att alla relevanta teammedlemmar (från innehållsskapare till tekniker) har en god kunskapsnivå kring SEO och arbetar mot samma mål. Det höjer motivationen och ger ett bättre resultat.

Löpande utvärdering: SEO-landskapet förändras ständigt. Var villig att anpassa dina mål som svar på branschförändringar, algoritmuppdateringar eller nya affärsbehov.

Genom att följa dessa tips kan du skapa tydliga, fokuserade SEO-mål som vägleder ditt team och dina ansträngningar mot mätbar framgång.

Matchar din SEO-budget din ambition?

En väl genomförd SEO-strategi vara skillnaden mellan att växa online eller att försvinna i mängden. Som med alla investeringar är det viktigt att du spenderar dina pengar rätt.

För att kunna sätta en rimlig budget behöver du veta:

 1. Dina mål
 2. Dina förutsättningar: Nuvarande trafik, positioner, konverteringsfrekvens
 3. Vilka resurser/medel som krävs för projekten
 4. Prioriteringen bland föreslagna projekt
 5. Att SEO tar tid och inte kommer att betala sig i omedelbar närtid.

Det är som synes en hel del att ta hänsyn till när du skall ta fram underlag för en SEO-budget. Om det känns överväldigande kan en SEO-byrå eller konsult hjälpa dig med underlag, analys, samt föreslagen prioritering.

Att mäta det verkliga värdet av SEO

Att mäta SEO-framgång är inte bara att titta på ett enda nummer eller ranking på en sökmotor; det är en konst som kombinerar data, intuition och affärsmannaskap. Det börjar med hur någon ser dig på Google, hur de sedan använder din webbplats och slutligen om de genomför en konvertering. Hela den digitala kundresan med andra ord.

Du behöver kunna titta på och analysera:

 • kvalitet på trafiken
 • användarbeteende
 • konverteringsgrader
 • förändrade trender

SEO är nyckeln till att bygga goda kundrelationer och förbättra din marknadsposition. Det är inte bara en teknisk disciplin – det är hjärtat i din digitala strategi.

Om du är redo att ta din SEO-resa till nästa nivå och börja växa, på riktigt, är vi redo att guida dig varje steg på vägen.

FAQ

Vad är SEO?

SEO, eller sökmotoroptimering, är aktiviteter som förbättrar din hemsidas synlighet i sökmotorer. Det handlar om att få sökmotorer att hitta dina sidor, indexera dem och att skapa innehåll som premieras av deras algoritmer. Ju bättre sidan svarar mot algoritmerna, desto bättre positioner får den och genom det, mer trafik.

Vad ingår i SEO?

SEO består av tre delar. Teknisk SEO, Innehåll och Off Page (allt som händer utanför sidan). Teknisk SEO hjälper sökmotorerna att hitta och indexera innehållet, samt att skapa en användarvänlig upplevelse med tanke på laddhastighet, mobilvänlighet med mera. Innehåll handlar om att skapa innehåll som besvarar användarnas frågor på det mest relevanta sättet. Off Page är signaler utanför webbplatsen, framför allt länkar, vilket verifierar webbplatsen som en trovärdig avsändare för sökmotorernas algoritmer.

Vad kostar SEO?

Kostnaden för SEO beror helt på omfattningen av arbetet och vad du som kund behöver ha hjälp med. Det bästa sättet att få en uppfattning är att så tydligt som möjligt formulera dina behov och önskemål och be om en skräddarsydd offert. Som brukligt är det kostnadsfritt.
Free SEO analysis

Kostnadsfri SEO-analys

Free SEO analysis
Aktivera JavaScript i din webbläsare för att slutföra detta formulär.
Vilken typ av analys vill du ha?
*Genom att samtycka blir du också anmäld till vårt nyhetsbrev och du accepterar att ta emot marknadsföring. Du kan avsluta din prenumeration när du vill genom att klicka på ”unsubscribe” i våra nyhetsbrev.
Klicka här för att godkänna vår integritetspolicy:
Innehåll