Blog

Metabeskrivning (Meta Description)

Metabeskrivningen är en HTML-tagg som ger en kort och koncis sammanfattning av en webbsidas innehåll. Det är en av de faktorer som sökmotorer som Google använder för att förstå kontext och ändamål av en sida, och den visas ofta i sökmotorns resultatsidor (SERPs) under sidans titel och URL. En välformulerad metabeskrivning kan öka klickfrekvensen (CTR) från sökresultaten till webbsidan den beskriver.

Metabeskrivningen bör ge ett relevant sammandrag av sidinnehållet och motivera användaren till att klicka på länken. Det är viktigt att informationen stämmer överens med sidans innehåll och att den är tillräckligt lockande för att engagera användaren. Även om metabeskrivningen i sig inte är en rankningsfaktor, spelar den en avgörande roll för att locka besökare från SERP till den aktuella webbsidan.

image

Exempel på metabeskrivning

Längd

En metabeskrivning bör normalt vara mellan 150 och 160 tecken. Detta eftersom sökmotorer ofta trunkerar längre beskrivningar i SERP, vilket kan resultera i att viktig information inte visas för sökande. Genom att hålla sig inom den rekommenderade längden säkerställs att hela beskrivningen är synlig.

Relevans och Sökord

Metabeskrivningen bör innehålla sökord som är relevanta för sidans innehåll och som användarna troligtvis kommer att använda när de söker efter den specifika typen av information eller tjänster som webbsidan erbjuder. Det är dock viktigt att använda sökorden på ett naturligt och läsvänligt sätt och att undvika att överanvända dem i texten, vilket kan uppfattas som ”keyword stuffing”.

Bästa Praxis

För att skapa effektiva metabeskrivningar, bör man fokusera på att vara tydlig och lockande och att framhäva det som är unikt eller särskilt värdefullt med sidans innehåll. Användaren bör känna att de kommer att finna svaren på sina frågor eller lösningar på sina behov genom att klicka på din webbsida. Varje sida på en webbplats bör ha en unik metabeskrivning som reflekterar just den sidans innehåll.

Slutligen är det viktigt att kontinuerligt övervaka och anpassa metabeskrivningar baserat på data och insikter från webbanalysverktyg samt prestanda i sökresultaten. Detta inkluderar att justera innehåll när sidans innehåll eller användarnas beteende förändras över tid.

FAQ

Hur lång bör en metabeskrivning vara?

En metabeskrivning bör normalt vara mellan 150 och 160 tecken för att säkerställa att hela beskrivningen är synlig i sökresultaten.

Är metabeskrivningen en faktor som påverkar en webbsidas ranking i sökresultaten?

Metabeskrivningen i sig är inte en direkt rankningsfaktor, men den spelar en viktig roll för att locka besökare från sökresultaten till webbsidan. En välformulerad och lockande metabeskrivning kan öka klickfrekvensen från SERP.

Är det nödvändigt att använda sökord i metabeskrivningen?

Ja, det är viktigt att inkludera relevanta sökord i metabeskrivningen för att hjälpa sökmotorer att förstå sidans ämne och för att locka rätt typ av besökare. De bör användas på ett naturligt och läsvänligt sätt, och undvik överanvändning som kan uppfattas som keyword stuffing.

Free SEO analysis

Kostnadsfri SEO-analys

Free SEO analysis
Aktivera JavaScript i din webbläsare för att slutföra detta formulär.
Vilken typ av analys vill du ha?
*Genom att samtycka blir du också anmäld till vårt nyhetsbrev och du accepterar att ta emot marknadsföring. Du kan avsluta din prenumeration när du vill genom att klicka på ”unsubscribe” i våra nyhetsbrev.
Klicka här för att godkänna vår integritetspolicy: