Blog

Klickbete (Click Bait)

Klickbete är en term som används för att beskriva webbinnehåll med den primära avsikten att locka användare att klicka på en länk. Innehållet är ofta sensationslystet eller upprört framställt och är konstruerat för att väcka stor uppmärksamhet och nyfikenhet hos läsaren.

Titeln eller bilden som används för att marknadsföra innehållet är generellt spekulativ och överdriven, och syftar till att maximera antalet sidvisningar genom att utnyttja mänskliga impulser som nyfikenhet och förvåning.

Användning inom digital marknadsföring

Inom  digital marknadsföring och sökmotoroptimering (SEO) är klickbete en kontroversiell teknik. Dess primära mål är att generera trafik till en viss sida eller webbplats snarare än att tillhandahålla kvalitativt och relevant innehåll för användaren. Det är viktigt att poängtera att även om klickbete i viss utsträckning kan leda till ökad webbtrafik på kort sikt, kan det i längden ha negativa följder för varumärkets trovärdighet och ranking i sökresultaten.

Dessutom föredrar sökmotorer som Google innehåll som är användarvänligt, informativt och relevant för sökfrågan. Användandet av klickbete-tekniker kan därmed straffas av sökmotorernas algoritmer, vilket kan leda till lägre synlighet och ranking för det aktuella innehållet.

Strategier för klickbete

De typiska strategierna för att skapa klickbete sammanfaller ofta med att skapa rubriker och bilder som spelar på starka emotionella reaktioner. De kan innefatta användning av:

 • Chockvärde – Rubriker och bilder som är chockerande eller tabubelagda.
 • Nyfikenhet – Rubriker som lämnar läsaren med en fråga eller ett mysterium som bara kan besvaras genom att klicka på länken.
 • Uppmaning till handling – Direkta uppmaningar till läsaren att klicka på en länk för att inte missa unikt innehåll.
 • Listor och siffror – Att presentera innehåll i listform, t.ex. ”10 hemligheter du inte visste om…”.
 • Personliga berättelser – Användandet av personliga eller emotionellt gripande historier för att skapa en koppling till läsaren.

Bästa praxis

För att undvika negativa effekter av klickbete och istället bygga en långsiktig och hållbar SEO-strategi, är det viktigt att följa vissa bästa praxis. Dessa inkluderar:

 • Ärlighet och transparens – Se till att rubriken matchar innehållet på sidan så att användarna får vad de förväntas få.
 • Värdeskapande – Fokusera på att skapa värdefullt och nyttigt innehåll som naturligt attraherar läsare.
 • Användarupplevelse – Optimera webbplatsen för en positiv användarupplevelse genom snabba laddningstider, mobilanpassning och enkel navigering.
 • Sökordsintegration – Integrera relevanta sökord naturligt i innehållet för att framhäva och matcha sökarnas avsikter.
 • Uppföljning av resultat – Använd verktyg för att spåra användarnas beteende och justera innehållet därefter.

Risken med klickbete

Användning av klickbete medför risker, såsom:

 • Skadat rykte – Besökare som känner sig lurade av klickbete är mindre benägna att lita på och återvända till webbplatsen.
 • Högre avvisningsfrekvens – En misslyckad förväntan kan leda till att användare lämnar sidan snabbt, vilket ger hög avvisningsfrekvens.
 • Sänkt ranking – Sökmotorer strävar efter att erbjuda värdefulla och relevanta sökträffar, och webbplatser som håller sig med klickbete kan straffas med sämre sökresultat.

Att notera, medan klickbete kan användas för att förtjäna snabb trafik, bör inriktningen för ett hållbart och framgångsrikt SEO-arbete vara att skapa attraktivt, relevant och värdefullt innehåll, både för att förbättra användarupplevelsen och för att boosta rankingen i sökresultaten över tid. På så sätt kommer organisk trafik att tillväxta naturligt, genom att erbjuda det bästa svaret på användarens sökintentioner.

FAQ

Vad är klickbete?

Klickbete är webbinnehåll som är designat för att locka användare att klicka på en länk genom sensationslystna eller upprörda titlar och bilder.

Varför är klickbete en kontroversiell teknik inom digital marknadsföring?

Klickbete fokuserar främst på att generera trafik genom spekulativt och sensationellt innehåll istället för att erbjuda användarvänligt och relevant material. Det kan resultera i negativa effekter på varumärkets trovärdighet och ranking i sökresultaten.

Vilka är några bästa praxis för att undvika negativa konsekvenser av klickbete?

Några bästa praxis när det gäller klickbete inkluderar ärlighet och transparens i rubriker och innehåll, skapande av värdefullt innehåll, fokus på användarupplevelse, integration av sökord och uppföljning av resultat för att anpassa innehållet.
Free SEO analysis

Kostnadsfri SEO-analys

Free SEO analysis
Aktivera JavaScript i din webbläsare för att slutföra detta formulär.
Vilken typ av analys vill du ha?
*Genom att samtycka blir du också anmäld till vårt nyhetsbrev och du accepterar att ta emot marknadsföring. Du kan avsluta din prenumeration när du vill genom att klicka på ”unsubscribe” i våra nyhetsbrev.
Klicka här för att godkänna vår integritetspolicy:
Innehåll