Blog

Domänregistrering

Inom den digitala marknadsföringen är domänregistrering en av de första och mest grundläggande stegen för att etablera en närvaro på internet. En domän, eller domännamn, är den unika adress som besökare använder för att hitta en webbplats. Denna process omfattar val av ett specifikt domännamn och registrering av detta hos en ackrediterad domänregistrator.

1. Välja ett Domännamn

Att välja rätt domännamn är avgörande för varumärkets synlighet och kan påverka dess sökmotoroptimering (SEO). När man väljer ett domännamn bör följande punkter beaktas:

 • Varumärkesrelaterat: Domännamnet bör tydligt associeras med företaget eller varumärket.
 • Koncist: Korta och lättstavade domännamn är lättare att komma ihåg.
 • Sökordsinnehåll: Inkludera relevanta sökord i domännamnet om det är möjligt och lämpligt, men undvik att överanvända dessa.
 • Undvik siffror och bindestreck: De gör ofta domännamn svårare att komma ihåg och kan orsaka förväxlingar.

2. Välja Top Level Domain (TLD)

Den sista delen av domännamnet, efter punkten, är TLD, till exempel .com, .org, .net, eller landspecifika som .se för Sverige eller .de för Tyskland. TLD:n kan påverka hur användarna och sökmotorerna ser på din webbplats:

 • .com: Den mest populära och bredast accepterade, ofta associerad med kommersiella företag.
 • .org: Vanligtvis används av icke-kommersiella organisationer och ideella föreningar.
 • Nischspecifika TLD: Till exempel .tech för teknikföretag, kan stärka varumärkets budskap och relevans.
 • cctld: Landsspecifika TLD, förbättrar generellt den regionala anknytningen och trovärdigheten.

3. Registreringsprocessen

För att registrera en domän krävs följande steg:

 1. Sök efter tillgänglighet: Använd en domänregistrators sökverktyg för att kontrollera om ditt önskade domännamn är ledigt.
 2. Välja en domänregistrator: Registrera din domän via en erkänd och pålitlig domänregistrator. Jämför pris, tillgänglighet av kundservice och användarvänlighet.
 3. Registrera domännamnet: Fullfölja köpet och försäkra dig om att du anger korrekta och uppdaterade kontaktuppgifter.

4. Hantering av Domänen

När registreringen är klar är det centralt att hantera domänen väl:

 • Domain Whois Privacy: Vissa registratorer erbjuder tjänster som skyddar din privata information från att vara publikt tillgänglig via Whois-databasen.
 • Förnyelse: Håll koll på när din domän löper ut och se till att förnya den i tid för att undvika att den köps upp av någon annan.
 • DNS-hantering: Domänens inställningar för Domain Name System (DNS) måste konfigureras korrekt för att säkerställa att dina besökare når rätt webbplats.

5. Domänen och SEO

Domännamn kan ha en inverkan på SEO och därmed organisk trafik:

 • Sökord i Domännamn: Tidigare gav sökord i domännamn en stark rankingfördel. Även om detta inte längre väger lika tungt, kan det fortfarande ge en subtil boost för relevanta sökningar.
 • Domänålder: Äldre domäner ses ibland som mer trovärdiga av sökmotorer, men nytt innehåll och auktoritet är viktigare rankingfaktorer.
 • Lokal TLD: Lokala TLD:er kan signalera till sökmotorer att webbplatsen är mer relevant för sökningar inom ett visst geografiskt område.

6. Säkerhet

En säker domän ökar webbplatsens trovärdighet samt besökarnas förtroende:

SSL-certifikat: Säkerställ att din domän har ett SSL-certifikat (Secure Socket Layer) vilket bidrar till en säker anslutning och bättre rankingar.

7. Varumärkessäkerhet

Skydda ditt varumärke genom att registrera flera relevanta domäner och TLD:er, förebyggande för att förhindra cybersquatting (olovlig registrering av domännamn för att utnyttja ett varumärkes popularitet).

8. SEO-strategi och Domännamn

Domännamnet bör integreras i en holistisk SEO-strategi som beaktar teknisk SEO, innehållsmässig relevans och användarupplevelse.

Att hålla domänen säker, relevant och i linje med företagets SEO-strategi är en kontinuerlig uppgift som kräver uppmärksamhet och förståelse för både tekniska och marknadsföringsmässiga aspekter av webbnärvaro.

FAQ

Hur kan man skydda sitt varumärke genom domänregistrering?

För att skydda varumärket mot cybersquatting och öka trovärdigheten bör man registrera flera relevanta domäner och TLD:er. Det är även viktigt att ha ett SSL-certifikat för säker anslutning och följa riktlinjer för namnupplösning för stabilitet och snabbhet.

Hur påverkar domännamnet SEO?

Domännamnet kan påverka SEO genom att inkludera relevanta sökord, vara lätt att komma ihåg och associeras med varumärket. Även om sökordsdomäner inte har lika stor påverkan som tidigare, kan de fortfarande ge en subtil rankingfördel.

Vilka steg ingår i domänregistreringsprocessen?

Domänregistrering omfattar att välja ett passande domännamn, kontrollera tillgängligheten, välja en pålitlig domänregistrator, registrera domänen och sedan hantera den genom att uppdatera kontaktuppgifter, beakta förnyelse och korrekt DNS-hantering.

Free SEO analysis

Kostnadsfri SEO-analys

Free SEO analysis
Aktivera JavaScript i din webbläsare för att slutföra detta formulär.
Vilken typ av analys vill du ha?
*Genom att samtycka blir du också anmäld till vårt nyhetsbrev och du accepterar att ta emot marknadsföring. Du kan avsluta din prenumeration när du vill genom att klicka på ”unsubscribe” i våra nyhetsbrev.
Klicka här för att godkänna vår integritetspolicy:
Innehåll