Blog

Domän (Domain)

Inom SEO är termen ”domän” grundläggande och har en avgörande roll i hur en webbplats identifieras, hittas och rankas av sökmotorer som Google. En domän, eller domännamn, representerar en webbadress, det vill säga den sträng som en användare skriver in i en webbläsares adressfält för att besöka en specifik webbplats.

Domänen fungerar som en ersättning för webbplatsens IP-adress, som är en numerisk adress som routers på internet använder för att hitta webbservrar och leverera information till användarens enhet.

Struktur av en Domän

En fullständig domän är strukturerad i flera delar, där de vanligaste komponenterna är toppdomän (TLD), andranivå-domän och ibland tredjenivå-domän (kallas också subdomän).

Toppdomän (TLD)

Toppdomänen är det sista segmentet av domännamnet och följer direkt efter ”dot” (punkt) i ett domännamn. Exempel på vanliga TLDs inkluderar .com, .org, .net, och landsspecifika TLDs som .se för Sverige, .uk för Storbritannien och .de för Tyskland. Idag finns det också ett brett spektrum av generiska TLDs (gTLDs) som .app, .blog, .business, och mycket mer, vilket öppnar upp för mer beskrivande och varierade domäner.

Andranivå-domän (second level domain)

Andranivå-domänen är den delen av domännamnet som är direkt till vänster om TLD. Det är den delen som affärsinnehavaren väljer och registrerar som deras unika identitet på webben. Till exempel, i domännamnet ”exempelforetag.se”, är ”exempelforetag” andranivå-domänen.

Subdomän (Tredjenivå-domän)

Subdomäner är ytterligare uppdelningar av din huvuddomän och används generellt för sektioner som bloggar (”blogg.exempelforetag.se”) eller en specifik produktsektion (”produkt.exempelforetag.se”). Subdomäner hanteras ofta via webbhotellets kontrollpanel och kan inrättas för att organisera och strukturera innehåll effektivt utan att behöva registrera nya domäner.

Domän och dess påverkan på SEO

Domännamnet har direkt inverkan på SEO och därmed sökbarheten och synligheten av en webbplats. Ett välvalt domännamn kan förbättra varumärkeskännedom, associationsförmåga och sökbarhet. Nedan beskrivs några aspekter där domänen spelar roll i SEO.

1. Sökord i Domännamn

Domännamn som innefattar relevanta sökord kan ha en positiv effekt på SEO då de tydligt signalerar till sökmotorerna vad webbplatsen handlar om. Detta kan öka relevansen för specifika sökfrågor. Även om dess direkta påverkan har minskat över tid enligt Googles algoritmuppdateringar, kan ett sökordsrika domännamn fortfarande ge marginala fördelar i rankningen, särskilt i kombination med högkvalitativt, relevant innehåll och en stark inlänkarprofil.

2. Domänens ålder

En domän som varit registrerad och aktiv i flera år kan anses vara mer betrodd än en nyregistrerad domän. Även om domänens ålder inte är en dominerande rankningsfaktor, beaktar sökmotorer den som en av många signaler som bidrar till webbplatsens trovärdighet.

3. Domänhistorik

Sökmotorer utvärderar domänens historik, inklusive tidigare innehåll och backlink-profiler. Om en domän vid tidigare tillfällen varit associerad med spam eller oetiska SEO-taktiker, kan detta påverka dess nuvarande rankning.

Lokala Toppdomäner (ccTLDs)

För webbplatser som riktar sig till en specifik geografisk marknad kan användningen av en länderspecifik toppdomän, en så kallad ccTLD, vara till hjälp. Till exempel kan en svensk företagswebbplats dra nytta av att använda en .se-domän för att signalera relevans till den svenska marknaden och därmed öka chanserna för högre lokala sökresultat.

Branding och Domännamn

Ett minnesvärt och unikt domännamn kan bidra till en stark varumärkesidentitet och bygga förtroende hos användare. Varumärkesrelaterade domäner kan även hjälpa till att säkra ökad klickfrekvens (CTR) från sökresultaten då de skapar igenkänning och trovärdighet.

Tips för Val av Domän

När man väljer domännamn för SEO bör man överväga följande råd:

  • Sträva efter korta, enkla och minnesvärda domäner.
  • Undvik siffror och bindestreck som kan förvirra användare och komplicera muntlig kommunikation av din URL.
  • Välj en domän som reflekterar din verksamhet, produkter, tjänster eller varumärke.
  • Fundera på att använda sökord i domännamnet, men endast om det kan göras naturligt och utan att kompromissa med anknytningen till varumärket.
  • Skydda ditt varumärke genom att registrera olika vanliga stavfel och TLD-variationer av ditt domännamn.
  • Konsultera med en SEO-expert om strategier för domänval och migrering.

Att välja rätt domän är inte bara en grundläggande del av att etablera en online närvaro, men det är också en kritisk del av en övergripande SEO-strategi. Med rätt domännamn som en del av en omfattande marknadsföringsplan, kan företag öka sin synlighet, stärka sitt varumärke och förbättra sin position i sökmotorresultaten.

FAQ

Hur ofta måste jag förnya mitt domännamn och vad händer om jag inte gör det i tid?

De flesta domännamn måste förnyas årligen, även om vissa registrarer erbjuder längre registreringsperioder. Om du inte förnyar ditt domännamn i tid kan det gå in i en nådatid (oftast 30 dagar), varefter det kan tas över av någon annan. Det är viktigt att du hör med din registrar hur deras villkor ser ut.

Är det en fördel att ha flera domännamn som pekar till min huvudwebbplats?

Att ha flera domännamn som pekar till din huvudsida kan hjälpa till att skydda ditt varumärke och fånga trafik från användare som kanske skriver fel på din huvud-URL. Det kan också vara strategiskt för att täcka olika tänkbara sätt som ditt företags namn kan skrivas på.

Påverkar bytet av mitt domännamn min SEO-ranking?

Att byta till ett nytt domännamn kan tillfälligt påverka din SEO-ranking, eftersom sökmotorer behöver tid att förstå förändringen och uppdatera sina databaser. Det är viktigt att sätta upp rätt omdirigeringar och informera sökmotorerna om bytet för att minimera störningar.

Hur kan jag se till att mitt domännamn förbättrar mitt SEO?

För att ditt domännamn ska förbättra din SEO-bästa praxis, välj ett namn som är relevant, enkelt att minnas och stava, och om möjligt inkluderar ett sökord som är viktigt för ditt företag. Det är också viktigt att utveckla högkvalitativt innehåll och en robust länkbyggnadsstrategi runt din domän.

Free SEO analysis

Kostnadsfri SEO-analys

Free SEO analysis
Aktivera JavaScript i din webbläsare för att slutföra detta formulär.
Vilken typ av analys vill du ha?
*Genom att samtycka blir du också anmäld till vårt nyhetsbrev och du accepterar att ta emot marknadsföring. Du kan avsluta din prenumeration när du vill genom att klicka på ”unsubscribe” i våra nyhetsbrev.
Klicka här för att godkänna vår integritetspolicy:
Innehåll