Blog

Core Update

En Core Update är en betydande förändring av sökmotorns algoritmer som Google genomför för att förbättra sökresultatens relevans och kvalitet. Dessa uppdateringar sker flera gånger per år och kan ha omfattande effekter på sökresultaten och därigenom på webbplatsers synlighet och organisk trafik.

Bakgrund

Google strävar ständigt efter att förbättra sin sökmotor för att ge användaren de mest relevanta och högkvalitativa sökresultaten. Över tid har Google genomfört många större uppdateringar för att justera och förbättra sökalgoritmen. Dessa kärnuppdateringar syftar till att bättre förstå användarnas avsikter, kvaliteten på innehåll, webbplatsers användarupplevelse och flera andra faktorer som bidrar till att göra sökupplevelsen bättre för användaren.

Påverkan på Sökningar

En Core Update kan ha en signifikant inverkan på placeringen av en webbplats i sökresultaten. Webbplatser och sidor som anses vara av högre kvalitet enligt de nya algoritmiska förändringarna kan uppleva förbättringar i sökprestanda, medan andra som inte uppfyller de nya kriterierna kan se en nedgång i rankning. Det är dock viktigt att notera att en nerflyttning inte alltid indikerar ett problem med en webbsida, utan kan vara en normal följd av ökad relevans och konkurrens i sökresultaten.

Rekommendationer för Webbplatsägare och SEO-Specialister

För att bemöta effekterna av en ”Core Update” är det rekommenderat att webbplatsägare och SEO-specialister fokuserar på att skapa och underhålla en högkvalitativ webbplats. Detta inkluderar:

  • Kvalitetsinnehåll: Tillhandahåll värdefullt, relevant och välskrivet innehåll som svarar på de sökfrågor som användarna har. Innehållet bör uppvisa expertis, auktoritet och trovärdighet (E-A-T).
  • Användarupplevelse: Se till att webbplatsen är användarvänlig, snabb, säker och tillgänglig för alla användare, inklusive de med funktionsnedsättningar.
  • Strukturera data: Använd schema.org-märkning för att hjälpa sökmotorer att förstå innehållet och dess sammanhang bättre vilket kan öka synligheten i rika sökresultat.
  • Mobilanpassning: Eftersom Google använder mobile-first indexing, är det avgörande att din webbplats är optimerad för mobilanvändare.
  • Länkbyggnad: Utveckla en stark och naturlig länkprofil genom att skapa innehåll som andra vill länka till och genom att genomföra ansvarsfulla och etiska länkbyggnadsstrategier.
  • Teknisk SEO: Kontrollera regelbundet din webbplats för tekniska problem som kan påverka indexerings- och rankningsprocessen, såsom felaktiga redirecter, fel 404, långsam sidhastighet och duplicerat innehåll.

Reaktion på Algorithm Uppdateringar

Efter en ”Core Update” är det viktigt att inte förhasta sig med större förändringar på webbplatsen om man ser en förändring i rankning. Google rekommenderar ofta att webbplatsägare väntar och observerar rankingförändringarnas effekter eftersom det ibland kan ta tid för uppdateringen att slå igenom helt och hållet. Om en webbplats har påverkats negativt av en kärnuppdatering, bör man göra en djupgående analys för att förstå och åtgärda de problem som kan ha påverkat kvaliteten på webbplatsen.

Dataanalys och Övervakning

Ett ständigt övervakningssystem och en robust analysprocess är viktiga verktyg för att förstå effekterna av en Core Update. Använd verktyg som Google Analytics, Google Search Console och andra tredjeparts-SEO-verktyg för att spåra trafik, konverteringar och för att identifiera mönster i rankningsförändringar. Detta kan hjälpa till att isolera om det är en specifik typ av innehåll, teknisk aspekt eller annan faktor som har påverkat webbplatsens prestanda.

FAQ

Hur kan jag övervaka och analysera effekterna av en Core Update?

För att övervaka och analysera effekterna av en Core Update kan du använda verktyg som Google Analytics, Google Search Console och andra tredjeparts-SEO-verktyg för att spåra trafik, konverteringar och identifiera mönster i förändringar i rankningarna på din webbplats.

Hur påverkar en Core Update min webbplats?

En Core Update kan ha en signifikant inverkan på din webbplats placering i sökresultaten. Webbplatser med högkvalitativt och relevant innehåll kan förbättra sin synlighet, medan andra webbplatser kan se en försämring i sin ranking.

Vad kan jag göra för att förbereda mig inför en Core Update?

För att förbereda dig inför en Core Update är det viktigt att fokusera på att skapa högkvalitativt innehåll, förbättra användarupplevelsen på din webbplats, bygga en stark länkprofil och genomföra en genomgående teknisk SEO-analys.

Free SEO analysis

Kostnadsfri SEO-analys

Free SEO analysis
Aktivera JavaScript i din webbläsare för att slutföra detta formulär.
Vilken typ av analys vill du ha?
*Genom att samtycka blir du också anmäld till vårt nyhetsbrev och du accepterar att ta emot marknadsföring. Du kan avsluta din prenumeration när du vill genom att klicka på ”unsubscribe” i våra nyhetsbrev.
Klicka här för att godkänna vår integritetspolicy: