Blog

Bildoptimering

Bildoptimering är en process som involverar förbättring och justering av bilder för att de ska laddas snabbare och därmed förbättra en webbplats prestanda och användarupplevelsen, vilket i sin tur är kritiskt för sökmotoroptimering (SEO). I ett digitalt landskap där hemsidans laddningstid och användarvänlighet är direkt kopplade till rankningen i sökresultat, är optimering av bilder en viktig del av en övergripande SEO-strategi.

Filstorlek och format

En av de viktigaste aspekterna av bildoptimering är att minska bildfilernas storlek utan att kompromissa med bildens kvalitet. Stora bildfiler kan dra ner en webbplats hastighet betydligt, vilket resulterar i högre avvisningsgrad och lägre rankning i sökresultaten. Minska filstorleken genom komprimering med verktyg som kan minska storleken på PNG, JPG och GIF-filer. För digitala bilder är format som JPEG och WebP vanligtvis mer komprimeringsvänliga än PNG, men val av format kan också bero på bildtypen.

Upplösning

En högupplöst bild är idealisk för tryck men ofta onödig för webbanvändning, där skärmupplösning och laddningstider är mer relevanta. Använd lämplig upplösning för webben, vanligen på 72 dpi (dots per inch), och skala ner bildens mått så att det passar den tänkta platsen på webbsidan.

Namngivning och struktur

Att namnge bildfilerna med beskrivande och sökordsoptimerade filnamn är en del av bildoptimeringen som kan förbättra bildens synlighet i bildsökresultat. Sökmotorer kan indexera bilder mer effektivt om filnamnet beskriver bilden på ett korrekt och relevant sätt. Använd bindestreck för att separera sökorden snarare än understrykningar eller blanksteg.

Alt-texter

Alt-texter (alternativa texter) används för att beskriva bilder för användare som av olika skäl inte kan se dem, inklusive sökmotorers spindlar. Att inkludera relevanta och precisa alt-texter som innehåller relevanta sökord kan hjälpa till att förbättra både tillgänglighet och SEO. Dessa beskrivningar bör vara koncisa och följa webbplatsens övergripande sökordsstrategi.

Bildtitlar

Bildtitlar visas när besökare hovrar över en bild på en hemsida. Även om de inte har lika stor inverkan på SEO som alt-texter eller filnamn, erbjuder de ännu en möjlighet att inkludera relevanta sökord och bidra till den övergripande användarupplevelsen.

Responsivitet

Bilder måste vara responsiva, vilket innebär att de anpassar sig till olika skärmstorlekar och enheter. Använd tekniker som CSS3 media queries för att ladda olika bildstorlekar beroende på användarens enhet, vilket säkerställer att bilder laddas snabbt och ser bra ut på alla enheter.

Lazy loading

Lazy loading är en teknik där bilder lastas in först när de kommer in i besökarens synfält. Detta minskar den initiala laddningstiden för en sida eftersom inte alla bilder behöver laddas när sidan öppnas. Användning av lazy loading kan således avsevärt minska antalet omedelbara anrop till servern, och förbättra webbplatsens prestanda.

Bild-CDN

Att använda ett Content Delivery Network (CDN) för bilder kan också bidra till förbättrad laddningshastighet genom att sprida ut filerna över flera servrar runt om i världen. Detta gör att bilder laddas från en server som är närmare användaren geografiskt, vilket minskar laddningstiden.

Bild-SEO i samband med sidöversikt

Inkludera bilder i webbplatsens sidöversikt (XML sitemap) för att förbättra chanserna att bilder indexeras korrekt av sökmotorer. Det här är särskilt viktigt för webbplatser som är kraftigt beroende av bildinnehåll, som fotografi- och e-handelswebbplatser.

Testverktyg och monitorering

Använd verktyg för testning av webbplatsens prestanda, exempelvis Google PageSpeed Insights, för att identifiera bilder som kan behöva ytterligare optimering. Dessa verktyg kan ge insikt i vilka bilder som påverkar sidans laddningstid samt rekommendationer för att ytterligare förbättra bildprestandan.

Med ovanstående praktiker för bildoptimering kan nästan vilken webbplats som helst förbättra sin laddningstid, användarupplevelse och därmed också sin position i sökresultaten. Det är viktigt att bildoptimering ses som en integrerad del av en helhetsbetonad SEO-strategi, och att bästa praxis följs kontinuerligt för att anpassa sig till både användarbeteende och algoritmändringar från sökmotorerna.

FAQ

Påverkar bildoptimering direkt min SEO-ranking?

Ja, bildoptimering har en direkt påverkan på din SEO-ranking. Bilder som är korrekt optimerade bidrar till snabbare laddningstider för webbplatsen, vilket är en viktig rankingfaktor för sökmotorer som Google. Snabbare webbplatser ger också en bättre användarupplevelse vilket kan leda till bättre användarbeteende signaler, såsom lägre avvisningsgrad och längre tidsfördröjning på sidor, vilket också är bra för SEO.

Hur vet jag vilken bildupplösning jag ska använda för min webbsida?

Den rekommenderade bildupplösningen för webben är vanligtvis 72 dpi, men det viktigaste är faktiskt bildens mått och hur det visas på sidan. Du bör skala ner dina bilder så att de passar platsen de är tänkta för på webbsidan. Använd verktyg som Google PageSpeed Insights för att analysera om bildstorleken är optimal för din webbplats.

Är det nödvändigt att använda både alt-texter och bildtitlar för varje bild på min webbsida?

Det rekommenderas starkt att inkludera alt-texter eftersom de är viktiga för SEO och tillgängligheten. Bildtitlar, däremot, påverkar inte SEO i samma grad men kan förbättra användarupplevelsen genom att ge ytterligare information när användaren hovrar över en bild. Så även om det inte är nödvändigt, är det bra praxis att inkludera både alt-text och titlar.

Free SEO analysis

Kostnadsfri SEO-analys

Free SEO analysis
Aktivera JavaScript i din webbläsare för att slutföra detta formulär.
Vilken typ av analys vill du ha?
*Genom att samtycka blir du också anmäld till vårt nyhetsbrev och du accepterar att ta emot marknadsföring. Du kan avsluta din prenumeration när du vill genom att klicka på ”unsubscribe” i våra nyhetsbrev.
Klicka här för att godkänna vår integritetspolicy: