XML Sitemap Submission är när man ger en lista till sökmotorer om alla de sidor som finns tillgängliga för crawlande på en webbplats. En XML-sitemap är en strukturerad fil som listar URL:er för en webbplats tillsammans med ytterligare metadata om varje URL som hjälper sökmotorer att enklare crawla webbplatsen.
En XML-sitemap underlättar för sökmotorer såsom Google, Bing och Yahoo att förstå webbplatsens struktur och upptäcka nytt innehåll snabbare. För SEO-ändamål är detta en viktig aspekt då det gäller att säkerställa att nya och uppdaterade sidor indexeras effektivt.
Så gör du en XML Sitemap Submission
För att utföra XML Sitemap Submission följer man vanligtvis dessa steg:
- Skapa en XML-sitemap: Detta kan göras manuellt eller med hjälp av en plugin eller ett verktyg för sitemap-generering som automatiskt skapar sitemap-filen.
- Lägg upp sitemap-filen på webbplatsens server: Sitemap-filen bör placeras i webbplatsens rotkatalog, men kan ibland lokaliseras på en annan plats om så krävs. Vanligtvis ser det ut så här: www.exempelsajt.se/sitemap.xml
- Skicka in XML-sitemap till sökmotorer: Detta görs oftast via sökmotorernas respektive webbplatsadministrationsverktyg, som till exempel Google Search Console eller Bing Webmaster Tools. Här uppger webbplatsägaren den fullständiga URL:en till sitemap-filen.
Genom att göra en korrekt XML Sitemap Submission kan webbplatsägare snabba på indexeringen av sina sidor och därigenom potentiellt förbättra deras organiska sökplaceringar. Det är en grundläggande komponent i teknisk SEO som hjälper till med att optimera webbplatsens synlighet och sökbarhet.
Underhåll
Det är viktigt att underhålla sin XML-sitemap regelbundet, särskilt för webbplatser som ofta lägger till eller tar bort sidor. En uppdaterad och korrekt sitemap håller sökmotorer informerade om webbplatsens senaste innehåll och struktur. Det är också att föredra att automatiska uppdateringar och notifieringar till sökmotorer ställs in, vilket kan göra XML Sitemap Submission till en seamless del av webbplatsens löpande underhåll.