Blog

X-Robots-Tag

X-Robots-Tag är en HTTP-header som används för att styra beteendet hos sökmotorers webbcrawlers eller robots genom att förmedla crawling- och indexeringsinstruktioner för en webbsidas innehåll. Denna teknik är särskilt användbar för att kontrollera hur sökmotorer hanterar icke-HTML filer såsom PDF-filer, bilder och andra mediafiler, men den kan också användas för HTML-sidor.

Användning

För att implementera X-Robots-Tag, lägger man till en specifik rad i serverns HTTP-svar för de filer eller URL:er som man vill instruera sökmotorerna om. Det finns ett antal värden som kan sättas för att instruera crawlers om hur de ska hantera sidan. Några av de vanligaste direktiven inkluderar:

  • noindex: Förhindrar att sidan indexeras.
  • nofollow: Instruerar crawlern att inte följa några av länkarna på sidan.
  • noarchive: Förhindrar att sidan lagras i cacheminnet.
  • nosnippet: Blockerar visning av snippetar i sökresultaten.
  • noodp: Instruerar sökmotorn att inte använda metadata från Open Directory Project för sidans beskrivning.
  • notranslate: Förhindrar översättning av sidan i sökresultaten.

Praktiska tillämpningar

X-Robots-Tag är användbart för att styra indexering av specifika filer eller sidversioner som kanske annars skulle vara svåra att kontrollera med standard robots.txt-filen eller meta-taggar, exempelvis när:

  • man har en stor PDF-dokumentsamling som inte bör indexeras.
  • vissa bilder eller multimediafiler ska vara exkluderade från sökmotorernas bildindex.
  • man har olika sidversioner (som utskriftsvänliga sidor) som inte bör indexeras för att undvika dubbelt innehåll (duplicate content).

Det är viktigt att notera att X-Robots-Tag har en stark påverkan på hur innehåll behandlas av sökmotorer, och felaktig användning kan leda till oönskade resultat i sökindexering och närvaro. Därför bör detta verktyg användas med försiktighet och kunskap om dess effekter. Om man om hanterar webbplatsen på servernivå och har tillgång till att konfigurera HTTP-headers, är X-Robots-Tag ett kraftfullt verktyg för att styra sökmotorers åtkomst och hantering av innehållet på webbplatsen.

FAQ

Hur implementerar man X-Robots-Tag?

För att implementera X-Robots-Tag, lägger man till en specifik rad i serverns HTTP-svar för de filer eller URL:er som man vill instruera sökmotorerna om.

När bör man använda X-Robots-Tag?

X-Robots-Tag är användbart för att styra indexering av specifika filer eller sidversioner som kanske annars skulle vara svåra att kontrollera med standard robots.txt-filen eller meta-taggar.

Vad är X-Robots-Tag?

X-Robots-Tag är en HTTP-header som används för att styra beteendet hos sökmotorers webbcrawlers eller robots genom att förmedla crawling och indexering instruktioner för en webbsidas innehåll.

Free SEO analysis

Kostnadsfri SEO-analys

Free SEO analysis
Aktivera JavaScript i din webbläsare för att slutföra detta formulär.
Vilken typ av analys vill du ha?
*Genom att samtycka blir du också anmäld till vårt nyhetsbrev och du accepterar att ta emot marknadsföring. Du kan avsluta din prenumeration när du vill genom att klicka på ”unsubscribe” i våra nyhetsbrev.
Klicka här för att godkänna vår integritetspolicy: