En widget är ett grafiskt användargränssnittselement (GUI) som kan läggas till på en webbsida för att utföra en specifik funktion eller ge användaren tillgång till en tjänst. Widgets kan vara interaktiva eller informationsbaserade och är ofta utformade för att förbättra användarupplevelsen på en webbplats och tillhandahålla användbar information eller funktionalitet utan att användaren behöver lämna sidan.
Användning inom SEO
Inom sökmotormarknadsföring (SEM) och sökmotoroptimering (SEO) kan widgets ha både positiva och negativa effekter på en webbplats rankning i sökmotorers resultat. Korrekt använt kan en widget berika innehållet på en sida, uppmuntra interaktion och öka tiden användare spenderar på en sajt, vilket kan signalera till sökmotorer om en sajts värde och relevans. Detta kan indirekt förbättra synligheten i sökresultaten.
Däremot, om en widget länkar till irrelevant innehåll, eller gör sidan långsam att ladda, kan det negativt påverka en webbplats SEO. Sökmotorer som Google betonar vikten av sidhastighet, användarupplevelse och mobilanpassning, så widgets bör implementeras med dessa faktorer i åtanke.
Tekniska aspekter
Widgets är oftast skapade med hjälp av webbteknologier som HTML, JavaScript och CSS. De kan vara integrerade direkt i sidans kod eller läggas till genom användning av widget-plattformar och tjänster.
För att säkerställa att widgets inte skadar SEO-prestanda, är det viktigt att följa bästa praxis för kodminimering, undvika överdriven användning av skript som kan fördröja sidans laddningstider och se till att widgetens innehåll är relevant och värdefullt för användaren. Dessutom bör man se till att widgets är responsiva och fungerar väl på olika enheter och skärmstorlekar.
Viktiga regler
När man lägger till en widget på en webbplats är det kritiskt att man också beaktar aspekter som tillgänglighet och dataskydd. Widgets bör implementeras så att de inte stör sidans navigering för användare som använder skärmläsare eller andra hjälpmedel. De ska också följa gällande dataskyddsregler, såsom General Data Protection Regulation (GDPR), och inte samla in personuppgifter utan lämplig användarmedgivande.