Blog

Top-Level Domain (TLD)

Top-Level Domain (TLD) är den del av en URL som kommer efter den sista punkten i domännamnet. Det är den mest generella delen av en domän och indikerar ofta en viss kategori eller geografiskt område.

Några vanliga TLD:er är .com för kommersiella syften, .org för organisationer och .edu för utbildningsinstitutioner. Geografiska TLD:er, kända som country code Top-Level Domains (ccTLDs), speglar ofta ett lands tvåbokstavskod, till exempel .se för Sverige eller .de för Tyskland.

Se exempel nedan på TLD på vår webbplats:

Användning inom SEO

Sökmotorer som Google tar hänsyn till TLD när de bestämmer hur relevanta och pålitliga webbplatser är för vissa sökningar, vilket kan påverka webbplatsens sökmotorranking.

Det är viktigt att välja en TLD som är passande för målmarknaden och verksamhetens natur. Till exempel, en .com-domän anses generellt som den mest pålitliga och universella, vilken kan vara fördelaktig för företag som siktar på en internationell publik. Ett företag som främst verkar inom Sverige kan föredra en .se-domän för att signalera sin lokala anknytning.

Val av TLD kan även påverka hur en webbplats ses av användarna, då vissa TLD:er kan betraktas som mer professionella eller legitima än andra. En väl vald TLD kan därmed öka chansen för högre klickfrekvenser (Click-Through Rates, CTR) från sökresultatsidorna, vilket i sin tur kan bidra till bättre prestation i sökmotorernas rankningar.

Tekniska aspekter

När en ny webbplats skapas bör domännamnets TLD övervägas noggrant med hänsyn till målgruppen och verksamhetens mål. Det är också viktigt att säkerställa att TLD:n är tillgänglig och inte redan upptagen. Ett företag bör också fundera på att skydda sitt varumärke genom att registrera flera relevanta TLD:er för att förhindra cybersquatting – där oönskade parter registrerar domännamn som liknar företagets egna med avsikt att sälja dem till företaget till ett överpris eller utnyttja dem på annat sätt.

Det kan även vara fördelaktigt att välja en TLD som är en del av ICANN:s (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) program för generiska TLD:er (gTLDs). Dessa gTLD:er, som kan vara mer specifika än traditionella TLD:er (t.ex. .photography, .guru, eller .shop), erbjuder nya möjligheter att skapa ett domännamn som är både iögonfallande och beskrivande för vad webbplatsen handlar om.

FAQ

Hur kan jag välja rätt TLD för min webbplats?

Vid val av TLD bör du överväga målgruppen och verksamhetens natur. En .com-domän är generellt sett pålitlig och universell, medan en lokal verksamhet kan föredra en ccTLD som .se för att signalera sin lokala anknytning.

Vad är syftet med en Top-Level Domain (TLD)?

Syftet med en TLD är att ge en generell identifiering av en domän och indikera oftast en kategori eller geografiskt område.

Vilken betydelse har en TLD för SEO?

En TLD kan påverka sökmotorernas bedömning av en webbplats genom att bidra till dess relevans och tillit för vissa sökningar.
Free SEO analysis

Kostnadsfri SEO-analys

Free SEO analysis
Aktivera JavaScript i din webbläsare för att slutföra detta formulär.
Vilken typ av analys vill du ha?
*Genom att samtycka blir du också anmäld till vårt nyhetsbrev och du accepterar att ta emot marknadsföring. Du kan avsluta din prenumeration när du vill genom att klicka på ”unsubscribe” i våra nyhetsbrev.
Klicka här för att godkänna vår integritetspolicy:
Innehåll