Blog

Strukturerad data

Strukturerad data är ett standardiserat format för att tillhandahålla information om en webbsida och klassificera sidans innehåll. Detta görs för att sökmotorer enklare ska kunna förstå innehållet på en webbsida och visa upp informationen i sökresultaten. Strukturerad data möjliggör även rich snippets, vilka kan förbättra synligheten och klickfrekvensen i sökresultaten.

Användning

För att implementera strukturerad data på en webbsida används oftast ett maskinläsbart språk som JSON-LD (JavaScript Object Notation for Linked Data), Microdata eller RDFa (Resource Description Framework in attributes). Webbutvecklare infogar denna kod i HTML-koden på relevant plats för att märka upp olika element såsom produkter, recensioner, evenemang och företagsinformation.

Exempel på Rich Results tack vare strukturerad data

Verktyg och protokoll

Det mest framträdande initiativet för standardisering av strukturerad data är Schema.org, ett samarbete mellan Google, Bing, Yahoo! och Yandex. Schema.org tillhandahåller en samling av gemensamma vokabulär som webbmästare kan använda för att märka upp sidor på ett sätt som förstås av majoriteten av sökmotorer.

Fördelar

Genom att använda strukturerad data på en webbplats kan man förbättra SEO genom att:

  • Möjliggöra för sökmotorer att förstå innehållet på webbsidor mer exakt.
  • Förbättra sökresultatens utseende genom att aktivera Rich Snippets, vilket kan inkludera bilder, stjärnbetyg, prisinformation och annat som fångar användarens uppmärksamhet.
  • Öka den organiska trafiken eftersom förbättrat innehåll i sökresultaten kan leda till högre klickfrekvenser (CTR).
  • Förebygga fel och missförstånd som kan uppstå när sökmotorer försöker tolka sidans innehåll.

Implementering

Implementering av strukturerad data bör göras med noggrannhet för att säkerställa att rätt information märks upp och att det görs på ett korrekt sätt. Det är viktigt att följa de riktlinjer och det format som specificeras av Schema.org och att använda verktyg som Googles Strukturerade Data-verktyg för att testa och validera den strukturerade datan före och efter publicering på en webbplats.

Sökmotorkompatibilitet

Sökmotorer som Google, Bing och andra använder sig av strukturerad data för att förbättra sökupplevelsen för användare. Även om de har egna algoritmer och indexeringssystem, utgör strukturerad data en grundpelare i hur de läser, tolkar och presenterar webbinformation.

För att maximera SEO-fördelarna med strukturerad data bör man säkerställa att data är korrekt och uppdaterad. Det betyder att man bör hålla koll på eventuella förändringar i sökmotorns riktlinjer samt uppdateringar i Schema.org’s vokabulär och format.

FAQ

Hur implementerar man strukturerad data på en webbsida?

För att implementera strukturerad data används vanligtvis ett maskinläsbart språk som JSON-LD, Microdata eller RDFa. Webbutvecklare infogar denna kod i HTML-koden på relevant plats för att märka upp olika element såsom produkter, recensioner, evenemang och företagsinformation.

Vad är syftet med strukturerad data?

Syftet med strukturerad data är att göra det enklare för sökmotorer att förstå innehållet på en webbsida och visa upp Rich Snippets i sökresultaten.

Vilka fördelar kan man få genom att använda strukturerad data?

Genom att använda strukturerad data kan man förbättra SEO genom att möjliggöra för sökmotorer att förstå innehållet mer exakt, förbättra sökresultatens utseende genom Rich Snippets, öka den organiska trafiken och förebygga fel och missförstånd vid tolkning av sidans innehåll.
Free SEO analysis

Kostnadsfri SEO-analys

Free SEO analysis
Aktivera JavaScript i din webbläsare för att slutföra detta formulär.
Vilken typ av analys vill du ha?
*Genom att samtycka blir du också anmäld till vårt nyhetsbrev och du accepterar att ta emot marknadsföring. Du kan avsluta din prenumeration när du vill genom att klicka på ”unsubscribe” i våra nyhetsbrev.
Klicka här för att godkänna vår integritetspolicy: