Blog

Strukturerad Data Markup

Strukturerad Data Markup är en teknik som används för att annotera webbinnehåll så att sökmotorer som Google kan förstå det på ett mer detaljerat och exakt sätt. Det handlar om att ge specifik information om sidans innehåll genom att använda ett standardiserat format.

Användning inom SEO

Användning av Strukturerad Data Markup är en viktig beståndsdel inom teknisk SEO. Det tillåter webbansvariga att kommunicera direkt med sökmotorer och förbättrar chansen att få innehåll presenterat på ett mer framträdande sätt i SERP (Search Engine Results Pages), exempelvis genom rich snippets, vilket är förbättrade sökresultat med ytterligare information. Detta kan inkludera betyg från recensioner, priser, tillgänglighet, etc.

De mest populära formaten av Strukturerad Data Markup är Microdata, RDFa och JSON-LD. JSON-LD har blivit det rekommenderade formatet av Google, eftersom det är lätt att implementera och underhålla. Det placeras vanligen i-sektionen av HTML-koden på en webbsida.

Fördelar med Structured Data Markup

Strukturerad Data Markup kan leda till förbättrad klickfrekvens (CTR) från sökresultaten, bättre målriktad trafik och i slutändan en ökad konverteringsgrad. Det är även användbart för att stödja maskininlärningsalgoritmer och AI som används av sökmotorer för att bättre förstå och indexera innehåll.

Så gör du

För att skapa och testa Strukturerad Data Markup används ofta verktyg som Google’s Structured Data Markup Helper och Google’s Rich Results Test. Dessa verktyg bekräftar att markeringen är korrekt implementerad och att Google kan tolka den som avsett.

Vid implementering av Strukturerad Data Markup är det viktigt att noggrant följa de riktlinjer som anges av schema.org, vilket är den centrala samlingen av schemas för markup som används av stora sökmotorer. Korrekt implementering säkerställer att informationen tolkas korrekt och visas på rätt sätt i sökresultaten.

För att maximera effekten av Strukturerad Data Markup, bör man endast markera upp relevant och synligt innehåll på sidan, säkerställa att datan är korrekt och uppdaterad, och undvika att använda markup i vilseledande syften vilket kan resultera i straff från sökmotorerna.

Att infoga Strukturerad Data Markup är en fundamental del av en teknisk SEO-strategi och skulle inte bara implementeras stringent och korrekt, utan också övervakas och uppdateras regelbundet för att säkerställa optimal prestation i sökmotorernas resultatlistor.

FAQ

Hur kan Strukturerad Data Markup hjälpa min SEO?

Strukturerad Data Markup hjälper till att förbättra förståelsen av webbinnehåll för sökmotorer och ökar chansen att synas mer framträdande i sökresultat. Genom att ge mer detaljerad information kan man få fördelar som bättre klickfrekvens, målriktad trafik och ökad konverteringsgrad.

Vad är Strukturerad Data Markup?

Strukturerad Data Markup är en teknik som används för att annotera webbinnehåll så att sökmotorer kan förstå det mer detaljerat. Det handlar om att ge specifik information om sidans innehåll genom att använda ett standardiserat format.

Vilket format av Strukturerad Data Markup rekommenderas?

Det rekommenderade formatet av Strukturerad Data Markup är JSON-LD, eftersom det är lätt att implementera och underhålla. Det placeras vanligtvis i <head>-sektionen av HTML-koden på en webbsida.
Free SEO analysis

Kostnadsfri SEO-analys

Free SEO analysis
Aktivera JavaScript i din webbläsare för att slutföra detta formulär.
Vilken typ av analys vill du ha?
*Genom att samtycka blir du också anmäld till vårt nyhetsbrev och du accepterar att ta emot marknadsföring. Du kan avsluta din prenumeration när du vill genom att klicka på ”unsubscribe” i våra nyhetsbrev.
Klicka här för att godkänna vår integritetspolicy: