Sitemap indexering avser processen där sökmotorer som Google upptäcker och registrerar de sidor som listas i en sitemap. En sitemap är en XML-fil som fungerar som en karta över en webbplatsens struktur och innehåller länkar till alla undersidor som webbplatsägaren vill ska upptäckas av sökmotorer.
Indexering är en kritisk komponent i SEO då den bidrar till att göra en webbplats synlig i sökmotorernas resultat.
Funktion
En sitemap bidrar till att effektivisera indexeringen av en webbplats genom att tillhandahålla data direkt till sökmotorer om vilka sidor som finns och hur ofta de uppdateras. Detta är särskilt användbart för webbplatser med djupa arkitektursystem där vissa sidor kan vara svåra att hitta genom standard crawling-processer.
Användning
Webbplatsägare skapar och underhåller en sitemap, vanligen i XML-format, som sedan skickas till sökmotorer via Search Console eller motsvarande tjänster som tillhandahålls av aktuella sökmotorer. Detta verktyg, som ofta erbjuds gratis, låter en begära indexering av specifika sidor och övervaka statusen för indexeringen.
För större webbplatser med tusentals sidor kan en enda sitemap nå upp till en gräns på 50 000 URL:er eller en filstorlek på 50MB. För att hantera detta brukar webbplatsägare skapa flera sitemap-filer och organisera dem under en sitemap index-fil. Denna huvudsitemap, även känd som en sitemap index-fil, kommer då att referera till alla individuella sitemaps, som var och en tar hand om en del av webbplatsens URL:er.
Bästa praxis
För att maximera effektiviteten i sitemap indexeringen bör man följa vissa baslinjer och riktlinjer, vilka inkluderar:
- Användningen av korrekt XML-struktur för att säkerställa sökmotorernas förmåga att läsa filen.
- Uppdatering av sitemap-filen när nytt innehåll läggs till eller befintliga sidor uppdateras.
- Undvik att inkludera URL:er som är blockerade av robots.txt eller innehåller noindex-taggar eftersom dessa inte bör indexeras.
- Ange prioritet och ändringsfrekvens för sidorna för att vägleda sökmotorerna i hur de ska behandla innehållet.
- Regelbunden granskning av indexstatus via sökmotorernas Search Console för att upptäcka och åtgärda eventuella indexproblem.
Genom att effektivisera sitemap indexeringen och följa bästa praxis, kan webbplatsägare underlätta för sökmotorer att snabbt hitta och indexera webbplatsens innehåll, vilket bidrar till bättre synlighet och rankning i sökresultaten.