Blog

Site migrering (Site Migration)

En process där en webbplats flyttas från en URL-struktur till en annan. Denna aktivitet kan involvera byte av domännamn, överföring till en ny webbserver, uppdatering av site-struktur, övergång till en ny CMS-plattform, eller till och med en omfattande omarbetning av webbplatsens innehåll och design.

En site migration är en komplex process som ofta innebär både risker och möjligheter för webbplatsens sökmotoroptimering (SEO).

Så gör du en site migration steg för steg

Backup

Innan man påbörjar en site migration är det viktigt att skapa en fullständig backup av webbplatsen för att säkerställa att ingen data går förlorad.

301-redirects

En av de viktigaste stegen i en site migration är att implementera 301-redirects för att dirigera trafik och länkkraft från de gamla URL:erna till de nya. Detta hjälper till att bevara webbplatsens sökpositioner och att besökare som använder gamla länkar kommer till rätt sida.

Crawling

Det är nödvändigt att crawla både den gamla och den nya webbplatsen för att säkerställa att alla URL:er och länkar är korrekta och fungerar som de ska. Detta kan göras med hjälp av SEO-verktyg som Screaming Frog eller DeepCrawl.

Pre-launch test

Innan migrationen går live bör en pre-launch test genomföras på en staging server för att identifiera och åtgärda eventuella problem.

Indexering

Efter migrationen bör man bevaka indexeringen av de nya URL:erna i sökmotorerna för att säkerställa att de nya sidorna indexeras korrekt och det inte finns några problem med duplicerat innehåll.

Uppföljning

Efter att site migrationen är slutförd kommer det att krävas en period av övervakning och justeringar. Det kan handla om att fixa brutna länkar, övervaka 404-sidor och anpassa redirects om nödvändigt.

Kommunikation med sökmotorer

Det är viktigt att uppdatera sökmotorernas konsoler, som Google Search Console, med den nya URL-strukturen och att överföra eventuella föregående preferenser.

Site migrations, när de utförs korrekt, kan leda till förbättrade SEO-prestanda och bättre användarupplevelse. Däremot kan misstag under migrationsprocessen leda till förlorad trafik och lägre rankingar. Expertis och noggrann planering är avgörande.

FAQ

Vad är syftet med att implementera 301-redirects under en site migration?

Att använda 301-redirects är viktigt för att dirigera trafik och länkkraft från de gamla URL:erna till de nya. Detta hjälper till att bevara webbplatsens SEO-prestanda och säkerställa att besökare som använder gamla länkar omdirigeras korrekt till de nya sidorna.

Varför är det viktigt att göra backup av en webbplats innan en site migration?

En backup av webbplatsen är avgörande för att säkerställa att ingen data går förlorad under en site migration. Om något går fel eller om det uppstår komplikationer under processen kan backupen användas för att återställa webbplatsen till sitt tidigare tillstånd.

Varför bör man övervaka indexeringen av de nya URL:erna efter en site migration?

Efter en site migration är det viktigt att övervaka indexeringen av de nya URL:erna i sökmotorerna. Detta hjälper till att säkerställa att de nya sidorna indexeras korrekt och att det inte finns några problem med duplicerat innehåll. Vid behov kan åtgärder vidtas för att optimera indexeringen och rättstava eventuella felaktigheter.

Free SEO analysis

Kostnadsfri SEO-analys

Free SEO analysis
Aktivera JavaScript i din webbläsare för att slutföra detta formulär.
Vilken typ av analys vill du ha?
*Genom att samtycka blir du också anmäld till vårt nyhetsbrev och du accepterar att ta emot marknadsföring. Du kan avsluta din prenumeration när du vill genom att klicka på ”unsubscribe” i våra nyhetsbrev.
Klicka här för att godkänna vår integritetspolicy:
Innehåll