Blog

SERP-funktioner (SERP Features)

SERP funktioner (SERP-features), refererar till de olika typerna av resultat som kan visas på en SERP, utöver de traditionella organiska sökresultaten.

SERP (Search Engine Results Page) är den sida som en användare ser efter att ha gjort en sökning i en sökmotor såsom Google, Bing eller Yahoo.

SERP-funktioner är utformade för att ge användaren mer relevanta uppgifter snabbare och kan också ge företag och webbplatser möjlighet att sticka ut mer i sökresultaten. De olika SERP-funktionerna erbjuder unika möjligheter för webbplatser att förbättra sin synlighet och attrahera mer klick från potentiella besökare:

 • Featured Snippets: Den här funktionen visar ett utvalt utdrag, ofta ett svar på en specifik fråga, direkt i sökresultaten. Utdraget visas högst upp på sidan, över de organiska resultaten, och är ofta hämtat från en av de högsta rankade sidorna. En Featured Snippet kan anta olika former, såsom en textpassage, lista eller tabell.
 • Local Pack: Detta är en SERP-funktion som framhäver lokala företag relaterade till en sökfråga. Local Pack presenterar oftast tre affärsverksamheter på en karta och ger grundläggande kontaktinformation, såsom adress, telefonnummer samt användaromdömen.
 • Kunskapsgraf: Google’s Kunskapsgraf (Knowledge Graph) visar faktabaserad information om personer, platser, företag och objekt direkt i sökresultaten. Informationen presenteras i en panel, vanligtvis på höger sida av SERP, och kan innehålla bilder, en kort beskrivning och länkar till relaterade sökningar.
 • Siterelaterade sökresultat: Genom sektionen ”Personer frågar också” visas flera relaterade frågor som andra användare har ställt. Detta ger användare snabb åtkomst till specifika svar och ger ännu en inblick i vanligt förekommande sökfrågor.
 • Bilddelning: För sökfrågor som är visuellt orienterade kan en rad bilder visas direkt i de övre delarna av SERP. Bilder från olika webbplatser ger en snabb översikt och kan leda till hög engagement om de är optimerade korrekt.
 • Videodelning: På liknande sätt som med bilder kan videoklipp visas för sökfrågor där video anses ge ett mervärde. Detta kan inkludera instruktionsvideos, recensioner eller till och med framträdanden.
 • Nyhetskarusell: En funktion som visar nyhetsartiklar. Dessa resultat presenteras ofta i en karusellformat och uppdateras kontinuerligt med det senaste innehållet från nyhetspublikationer.
 • Tweets: I vissa fall kan aktuella tweets från Twitter visas i realtid på SERP för att återspegla diskussioner som är aktuella för söktermen.

Optimering

För att dra nytta av dessa SERP-funktioner är det viktigt att förstå hur man optimerar innehåll och strukturerade data på en webbplats för att öka chanserna att framhävas genom dessa. Här är några grundläggande tips för hur man kan gå tillväga med denna typ av sökoptimering:

 • Featured Snippets: Skapa innehåll som direkt besvarar sökfrågor, använd listor och tabeller där det är relevant och strukturera ditt innehåll med tydliga rubriker.
 • Local Pack: Se till att företagets lokala sökord-optimering (Local SEO) är välinställd genom att uppdatera Google My Business-listningar, samla in positiva omdömen och inkludera lokal relaterad information på webbplatsen.
 • Kunskapsgraf: Optimering för kunskapsgraf kräver att din webbplats har tydligt och korrekt uppgifter om företaget och att du använder Schema.org för att markera upp denna information.
 • Bilddelning och Videodelning: Sökordsoptimera filnamn och alt-texter för bilder, och videor bör ha relevanta metadata samt transkriptioner.

Genom att positionera sig väl för dessa SERP-funktioner kan företag och webbplatser öka sin synlighet och sticka ut i konkurrensen på SERP. Detta leder inte bara till ökad trafik utan också till förbättrad användarupplevelse då sökmotorernas användare snabbare och enklare kan hitta den information som de söker. SERP-funktionernas dynamik och ständiga utveckling gör att SEO-strategier måste vara flexibla och ständigt anpassade för att ta del av dessa möjligheter.

FAQ

Hur kan man dra nytta av Featured Snippets?

För att dra nytta av Featured Snippets är det viktigt att skapa innehåll som direkt besvarar sökfrågor, använda listor och tabeller där det är relevant och strukturera innehållet med tydliga rubriker. Optimering av innehåll och strukturerad data på webbplatsen är avgörande för att öka chanserna att framhävas genom Featured Snippets.

Vad är SERP Features?

SERP Features refererar till de olika typerna av resultat som kan visas på en SERP, utöver de traditionella organiska sökresultaten. Dessa funktioner är utformade för att ge användaren mer relevanta uppgifter snabbare och kan också ge företag och webbplatser möjlighet att sticka ut mer i sökresultaten.

Vilka tips finns för att optimera för Lokala Pack?

För att optimera för Lokala Pack bör man se till att företagets lokal SEO är optimal genom att uppdatera Google My Business-listningar, samla in positiva omdömen och inkludera lokalrelaterad information på webbplatsen. Det är nödvändigt att ha korrekt och tydlig information om företaget samt använda Schema.org markeringar för att stödja Lokala Pack-resultaten.

Free SEO analysis

Kostnadsfri SEO-analys

Free SEO analysis
Aktivera JavaScript i din webbläsare för att slutföra detta formulär.
Vilken typ av analys vill du ha?
*Genom att samtycka blir du också anmäld till vårt nyhetsbrev och du accepterar att ta emot marknadsföring. Du kan avsluta din prenumeration när du vill genom att klicka på ”unsubscribe” i våra nyhetsbrev.
Klicka här för att godkänna vår integritetspolicy: