Blog

SEO Checklista

SEO (Sökmotoroptimering) är en fundamental del av digital marknadsföring och avser processen att förbättra en webbplats synlighet i en sökmotors organiska sökresultat.

SEO kan vara en komplex och mångfacetterad uppgift som involverar en mängd olika faktorer, men med hjälp av en checklista kan arbetet struktureras och effektiviseras. Nedan finner ni en detaljerad SEO checklista som kan användas för att säkerställa att er webbplats är väl optimerad för sökmotorer.

Teknisk SEO

 • Sitemap.xml och robots.txt: Se till att sitemap.xml finns och är korrekt formaterad och tillgänglig för sökmotorerna. Fungerande robots.txt bör instruera sökmotorernas robotar om vilka delar av webbplatsen som ska indexeras eller ignoreras.
 • Webbsidans Laddningshastighet: Optimering av laddningstider är kritiskt för användarupplevelsen och har direkt påverkan på sökresultatrankningen. Använd verktyg som Google PageSpeed Insights för att identifiera och åtgärda eventuella flaskhalsar.
 • Responsiv Design: Kontrollera att webbplatsen har en responsiv design som fungerar smidigt på olika enheter, inklusive datorer, tablets och smartphones.
 • SSL Certifikat: Implementera HTTPS för att öka säkerheten och förbättra tilliten hos användarna och sökmotorerna.
 • URL Struktur: Se till att URL:erna är logiska, korta och beskrivande med lämplig användning av sökord.
 • 404 Sidor och Redirects: Kontrollera och korrigera döda länkar och använd 301 redirects för att omdirigera trafik från gamla till nya URL:er.

Läs mer om teknisk SEO här

Innehållsoptimering

 • Sökordsanalys: Identifiera relevanta och värdefulla sökord som speglar vad din målgrupp söker efter. Undersök konkurrenters sidor för att hitta ytterligare sökord. Läs mer här om sökordsanalys
 • Meta-titlar och beskrivningar: Skriv unika och övertygande meta-titlar och beskrivningar för varje sida, inkluderande relevanta sökord.
 • Huvudrubriker och Underrubriker: Använd H1, H2, H3 (och så vidare) taggar på ett strukturerat sätt för att ordna innehållet och inkludera sökord på ett naturligt sätt.
 • Alt-text för Bilder: Försäkra att alla bilder har en alt-text som beskriver bilden och inkluderar relevanta sökord.
 • Innehållskvalitet: Publicera högkvalitativt, engagerande och originalinnehåll som ger värde till användaren. Regelbunden uppdatering av sidans innehåll är även av stor vikt.
 • Internt Länkande: Använd internt länkande för att guida användare genom din webbplats och för att hjälpa sökmotorer att förstå hemsidans struktur.
 • Externt Länkande: Länka till relevanta och auktoritära externt webbplatser när det är relevant.

Off-Page SEO

 • Backlinks: Arbeta med att skaffa kvalitativa och relevanta backlinks från andra webbplatser. Fokusera på naturlig länkbyggning och undvik spam. Läs mer här om backlinks
 • Sociala Medier: Se över och optimera närvaron på relevanta sociala medieplattformar. Dela innehåll och engagera sig i konversationer för att öka synlighet och trafik.
 • Lokal SEO: Registrera företaget på Google My Business och andra relevanta kataloger för lokala företag. Se till att all företagsinformation är korrekt och konsekvent över plattformarna.
 • Omdömen och Betyg: Uppmuntra kunder att lämna recensioner och hantera alla omdömen professionellt.

Användarupplevelse (UX)

 • Användarvänlighet: Optimera användarupplevelsen genom intuitiva navigationsstrukturer, klara handlingsuppmaningar och tillgänglighet för olika användare.
 • Engagemang och Beteendemönster: Analysera användarnas beteende på sidan med verktyg som Google Analytics. Följ upp och förbättra t.ex. bouncerate och sessionstid.
 • Anpassning efter sökintention: Se till att innehållet på sidan matchar användarens intention och sökordsfrågor.

Sökordsranking och Spårning

 • Konkurrensanalys: Undersök och analysera hur konkurrenterna presterar i sökresultaten och identifiera möjligheter.
 • Rankingverktyg: Använd verktyg för att följa sökordsrankingen över tid och identifiera trender och förändringar i prestanda.

Populära verktyg för att spåra och analysera sökord och konkurrenter inkluderar Ahrefs, SEMRush och Eye10.

FAQ

Varför är responsiv design viktig för SEO?

Responsiv design gör att webbplatsen anpassar sig automatiskt till olika skärmstorlekar och enheter, vilket ger en bättre användarupplevelse. Sökmotorer som Google värdesätter webbplatser som är lättillgängliga och användarvänliga, vilket kan bidra till en bättre rankning i sökresultaten.

Hur kan jag förbättra min webbsidans laddningstid?

För att förbättra webbsidans laddningstid kan du optimera bilder, minifiera CSS och JavaScript filer, använda cache och CDN-tjänster, samt välja en pålitlig webbhotelltjänst. Genom att eliminera onödiga element och optimera resurser kan du minska laddningstiden och förbättra användarupplevelsen.

Hur viktigt är det att ha en SSL Certifikat för SEO?

Att ha ett SSL-certifikat och använda HTTPS är numera en viktig faktor för SEO. Sökmotorer som Google ger företräde åt säkra webbplatser och visar det genom att prioritera dem högre i sökresultaten. Genom att välja HTTPS visar du inte bara att din webbplats är säker att använda, utan det kan också bidra till att öka förtroendet hos besökare och potentiella kunder.
Free SEO analysis

Kostnadsfri SEO-analys

Free SEO analysis
Aktivera JavaScript i din webbläsare för att slutföra detta formulär.
Vilken typ av analys vill du ha?
*Genom att samtycka blir du också anmäld till vårt nyhetsbrev och du accepterar att ta emot marknadsföring. Du kan avsluta din prenumeration när du vill genom att klicka på ”unsubscribe” i våra nyhetsbrev.
Klicka här för att godkänna vår integritetspolicy: