Blog

Rel=Next/Prev

Attributen rel=”next” och rel=”prev” är HTML-markörer som används för att ange relationen mellan sidor i en paginerad serie. Mekanismen bakom dessa attribut syftar till att underlätta för sökmotorer att förstå att sidorna hör ihop i en följd och därigenom korrekt indexera och visa innehållet i sökresultaten.

Användning inom SEO

I SEO-sammanhang används rel=”next” och rel=”prev” för att förbättra en webbplats struktur och dess inneboende navigering, framför allt när det handlar om sidor som är en del av en längre serie, såsom blogginlägg, produktlistor eller nyhetsartiklar.

När en användare utför en sökning och träffar på en del av en paginerad serie, hjälper dessa attribut sökmotorerna att presentera den mest relevanta sidan. De spelar en viktig roll i att förhindra problem med duplicerat innehåll, eftersom sökmotorerna kan se att sidorna är relaterade och inte separata enheter med liknande eller identiskt innehåll.

Implementering

För att implementera rel=”next” och rel=”prev” korrekt, ska man inkludera en länk i huvudet (head-sektionen) på HTML-dokumentet för varje sidan som är en del av en paginerad sekvens.

Exempel:

På första sidan av en paginerad serie skulle man ha följande i head-sektionen:

image

På andra sidan skulle man inkludera:

image

Och på sista sidan:

image

Betydelseförändringar

Det är viktigt att notera att Google 2019 tillkännagav att de inte längre tar hänsyn till rel=”next” och rel=”prev” i deras indexering och att de hade upphört att göra det ett antal år tidigare utan att informera webbplatsägare. Trots detta fortsätter många webbutvecklare och SEO-experter att använda dessa markörer för att behålla en klar struktur i sin webbplats hierarkiska uppbyggnad, än idag kan de bidra till att andra sökmotorer förstår sidornas relationer bättre.

FAQ

Är rel=next/prev attributen fortfarande relevanta trots Googles upphörande med att ta hänsyn till dem?

Även om Google har meddelat att de inte använder rel=next och rel=prev attributen i sin indexering, fortsätter vissa webbutvecklare och SEO-experter att använda dem för att behålla en klar struktur i webbplatsens hierarki. Dessutom kan dessa attribut fortfarande hjälpa andra sökmotorer att förstå relationerna mellan sidor.

Vad händer om jag inte använder rel=next/prev attributen på min webbplats?

Om du inte använder rel=next och rel=prev attributen kan sökmotorerna uppfatta sidor i en paginerad serie som separata enheter med liknande eller identiskt innehåll. Det kan leda till problem med duplicerat innehåll och göra det svårare för sökmotorer att presentera den mest relevanta sidan i sökresultaten.

Varför är det viktigt att använda rel=next/prev attributen i SEO?

Användningen av rel=next och rel=prev attributen i SEO är viktigt för att förbättra webbplatsens struktur och navigering samt undvika duplicerat innehåll. Genom att markera sambandet mellan sidor i en paginerad serie kan sökmotorer korrekt indexera och visa innehållet i sökresultaten.

Free SEO analysis

Kostnadsfri SEO-analys

Free SEO analysis
Aktivera JavaScript i din webbläsare för att slutföra detta formulär.
Vilken typ av analys vill du ha?
*Genom att samtycka blir du också anmäld till vårt nyhetsbrev och du accepterar att ta emot marknadsföring. Du kan avsluta din prenumeration när du vill genom att klicka på ”unsubscribe” i våra nyhetsbrev.
Klicka här för att godkänna vår integritetspolicy:
Innehåll