Progressive Web Apps, eller PWAs, är en typ av webbapplikationer som erbjuder en användarupplevelse som liknar den hos en inbyggd app, det vill säga en app som laddas ner till en enhet via en appbutik.
En sådan webbapplikation är progressiv eftersom den fungerar för varje användare, oavsett webbläsare.
PWAs är avsedda att vara snabba, tillgängliga och tillförlitliga, oberoende av nätverkets tillstånd, vilket gör dem särskilt fördelaktiga i områden med dålig internetanslutning. Ett av de främsta kännetecknen för en PWA är dess förmåga att kunna laddas och fungera offline eller på lågkvalitativa nätverk, tack vare användning av teknologier som service workers skript som körs i bakgrunden och tar hand om nätverksanrop, cachning och push-meddelanden.
Teknologier Bakom PWA
För att skapa en PWA används moderna webb-API:er tillsammans med traditionella webbtekniker som HTML, CSS och JavaScript. Några av de teknologier och koncept som anses viktiga för utveckling av PWAs är:
- Service Workers – JavaScript-filer som agerar som en proxy mellan webbapplikationen och nätverket, vilket möjliggör funktioner som push-meddelanden och bakgrunds-synkronisering även när användaren inte är aktiv i webbapplikationen.
- Web App Manifest – En JSON-fil som anger metainformation om webbappen, såsom appens namn, ikoner, start-URL och skärmorientering, vilket möjliggör att användaren kan spara appen på hemskärmen med en app-liknande upplevelse.
- Responsiv Design – Design som ser till att appen ser bra ut och fungerar på alla enheter och skärmstorlekar, från mobiltelefoner till tabletter till stationära datorer.
Fördelar med PWA för SEO och Användare
PWAs erbjuder flertalet fördelar för såväl SEO som slutanvändaren:
- Förbättrad Laddningstid – Snabbare laddningstid minskar bouncerate och höjer användarengagemang, vilket kan bidra positivt till en webbplats sökmotorrankning.
- Ökad Tillgänglighet – En PWA kan användas oberoende av nätverksförhållanden och kan därmed nå och behålla användare i områden med dålig anslutning eller på enheter med begränsad lagringsutrymme.
- App-lik Funktion – Möjligheten att installera PWAs på en enhets hemskärm och använda dem i fullskärmsläge ökar användarupplevelsen och kan bidra till längre sessioner och ökad interaktion.
- Push-meddelanden – Möjligheten att skicka push-meddelanden även när användaren inte är aktiv på webbplatsen kan leda till högre engagemang och därmed öka chanserna för återkommande besök.
- Länkbarhet och Delbarhet – Till skillnad från traditionella appar som kräver nedladdning från en appbutik, är PWAs lättillgängliga via en URL vilket underlättar delning och distribution.
- Enklare Uppdateringar – Uppdateringar till en PWA sker på servern, vilket innebär att användaren alltid får tillgång till den senaste versionen utan att behöva ladda ner uppdateringar manuellt.
Sökordsoptimering för PWAs
För att maximera synligheten i sökmotorresultat, bör SEO-praktiker överväga följande när de arbetar med PWAs:
- Säkerställa att innehållet är indexerbart och att sökmotorer kan upptäcka allt relevant innehåll.
- Använda web app manifestet för att förbättra appens närvaro på hemskärmen och i sökresultat.
- Implementera och testa service workers korrekt för snabba laddningstider och funktioner som push-meddelanden.
- Tillämpa bästa praxis för responsiv design för en enhetlig användarupplevelse.
- Följa tillgänglighetsprinciper för att garantera att alla användare, oberoende av deras förmågor, kan använda webbappen.
- Använda verktyg som Google’s Lighthouse för att utvärdera prestanda, tillgänglighet och PWA-kriterier.
Slutligen är det viktigt att inse att medan PWAs erbjuder många möjligheter för att förbättra SEO, bör fokus alltid ligga på att skapa en användbar, snabb och engagerande upplevelse för användaren.