Blog

NoIndex

NoIndex är en direktiv som används i HTML-koden på en webbsida för att instruera sökmotorer att inte inkludera den aktuella sidan i sitt index av webbinnehåll. I praktiken betyder det att sidan inte visas i sökresultaten hos sökmotorn.

Användning

NoIndex-direktivet implementeras vanligtvis via en meta-tag i huvudet (head-sektionen) på en HTML-sida. Syntaxen för detta är som följer:

image

Det går även att använda NoIndex i HTTP-headers för att blockera specialfiler som PDF:er eller andra filtyper som inte innehåller en HTML head-sektion.

Innehållsförteckning

Syfte

Användandet av NoIndex är fördelaktigt i flera sammanhang. Huvudsakliga syften inkluderar att undvika indexerande av:

  • Duplicerat innehåll som kan leda till SEO-problem såsom sökordskannibalisering.
  • Privata eller konfidentiella sida som inte är avsedda för allmänheten.
  • Sidor under utveckling eller testning som kan innehålla ofärdigt eller inkorrekt innehåll.
  • Föråldrat eller tillfälligt innehåll som inte bör indexeras.

Det är väsentligt att förstå att trots att en sida är utrustad med NoIndex-direktivet, kan sökmotorer fortfarande crawl:a sidan och upptäcka länkar på sidan, vilket bidrar till webbplatsens flöde av länkkraft. Det innebär att om andra sidor på webbplatsen länkar till den NoIndex-märkta sidan, kan detta ändå hjälpa till att distribuera page rank inom sajten.

Obs!

Det är även viktigt att notera att NoIndex är skilda från NoFollow. Medan NoIndex talar om för sökmotorerna att inte indexera sidan, instruerar NoFollow dem att inte följa länkar på en sida. Dessa kan kombineras i en meta-tag som såhär:

image

Genom att använda NoIndex på ett strategiskt och korrekt sätt kan en webbplatsadministratör effektivt styra vilket innehåll som blir tillgängligt via sökmotorernas sökresultat och därmed optimera sin webbplats för sökmotorer på ett bli mer relevant och användbart i sökresultaten.

FAQ

Vad är NoIndex?

NoIndex är en direktiv som används i HTML-koden på en webbsida för att instruera sökmotorer att inte inkludera den aktuella sidan i sitt index av webbinnehåll.

Hur kan jag använda NoIndex för att undvika SEO-problem?

Genom att implementera NoIndex-direktivet på sidor med duplicerat innehåll kan du förhindra att sökmotorerna indexerar dessa sidor och undvika problem som sökordskannibalisering.

Vad är skillnaden mellan NoIndex och NoFollow?

NoIndex instruerar sökmotorerna att inte indexera en sida, medan NoFollow instruerar dem att inte följa länkar på en sida. Dessa direktiv kan kombineras för att förhindra indexering och följande av länkar.

Free SEO analysis

Kostnadsfri SEO-analys

Free SEO analysis
Aktivera JavaScript i din webbläsare för att slutföra detta formulär.
Vilken typ av analys vill du ha?
*Genom att samtycka blir du också anmäld till vårt nyhetsbrev och du accepterar att ta emot marknadsföring. Du kan avsluta din prenumeration när du vill genom att klicka på ”unsubscribe” i våra nyhetsbrev.
Klicka här för att godkänna vår integritetspolicy:

Innehållsförteckning

Innehåll