Blog

NoFollow vs DoFollow

NoFollow och DoFollow är attribut som påverkar hur sökmotorer som Google tolkar och värderar en länk från en webbsida till en annan.

DoFollow

DoFollow är standardattributet hos hyperlänkar. Det indikerar för sökmotorer att följa länken och förse länkmålet med en viss mängd ”länkjuice”. Länkjuice är en del i sökmotorernas algoritmer för att bedöma webbsidors relevans och auktoritet. När en webbsida länkar till en annan med en DoFollow-länk, hjälper det mottagande domänen att förbättra dess position i sökresultaten, givet att den länkande sidan ses som pålitlig och relevant av sökmotorerna. Att ackumulera kvalitativa DoFollow-länkar är ett kärnelement i länkbyggnadsstrategier.

NoFollow

I kontrast till detta står NoFollow-attributet, vilket signalerar till sökmotorer att de inte ska överföra någon  länkjuice till den länkade sidan. Detta attribut introducerades av sökmotorer för att hjälpa webbplatsägare att bekämpa spam och oönskad länkning, vilket var särskilt vanligt i kommentarsfält och forum, där användare ofta lämnade länkar i ett försök att manipulera sökresultaten. Genom att lägga till rel=”nofollow” i en länks HTML-kod, kan man informera sökmotorer att de inte ska tillskriva något förtroende eller följa länken i fråga.

NoFollow har betydelse

Det är viktigt att notera att NoFollow-länkar inte är värdelösa ur SEO-perspektiv, trots att de inte direkt bidrar till en webbsidas sökmotorranking. De kan fortfarande generera trafik till en webbsida och de bidrar till en naturlig länkprofil, vilket är en blandning av NoFollow och DoFollow-länkar som framstår som organisk och trovärdig för sökmotorer. En överväldigande mängd av enbart DoFollow-länkar kan verka misstänkta och peka på potentiell manipulering eller spam, vilket kan leda till negativa SEO-resultat.

Dessutom har det genomgående debatterats i SEO-gemenskapen om NoFollow-länkar har en indirekt påverkan på SEO genom sitt bidrag till märkesmedvetenhet och distribuering av innehåll, vilket kan leda till ytterligare länkbyggnad vid sidan av de ursprungliga NoFollow-länkarna.

Tillämpning

Tillämpningen av NoFollow och DoFollow bör vara strategisk för varje marknadsförare och SEO expert. När du publicerar innehåll eller bygger länkar, är det viktigt att sträva efter en balanserad och mångsidig länkprofil. Var medveten om placeringen av DoFollow-länkar för att säkerställa att de kommer från pålitliga och relevanta källor för att undvika straff från sökmotorer. Samtidigt bör du inte undvika NoFollow-länkar helt, då de kan spela en roll i andra marknadsföringsstrategier och bidra till en webbsidas övergripande trovärdighet.

Algoritmer förändras

Det är också viktigt att notera att SEO-världen är dynamisk och att sökmotorers algoritmer förändras kontinuerligt. Det innebär att betydelsen av NoFollow och DoFollow-länkar kan variera över tid beroende på hur sökmotorer uppdaterar och ändrar sitt beteende och sina prioriteringar.

DoFollow och NoFollow är båda viktiga element i SEO och digital marknadsföring, med varierande funktioner och genomslag. En effektiv användning av dessa länktyper kan stärka en webbsajts synlighet och auktoritet online, medan en obalanserad eller ogenomtänkt strategi kan ha motsatt effekt. SEO-specialister bör alltid överväga individuella sökmotorers vägledningar och bästa praxis när de bygger och optimerar länkar för att framgångsrikt navigera i det digitala landskapet.

FAQ

Varför är DoFollow-länkar eftertraktade inom SEO?

DoFollow-länkar anses värdefulla inom SEO eftersom de ger kredit till mottagande domänen med länkjuice och hjälper till att förbättra dess ranking i sökresultaten. De fungerar som en digital rekommendation från källsidan till målsidan, vilket är avgörande för att öka auktoriteten och synligheten på nätet.

Vad är syftet med NoFollow-länkar?

NoFollow-länkar används för att informera sökmotorer om att de inte bör överföra PageRank eller länkjuice till den länkade sidan. Detta attribut infördes för att motverka spam och oseriös länkning, vilket kan ha en negativ påverkan på en webbsidas ranking. Även om NoFollow-länkar inte direkt bidrar till SEO, kan de bidra till en mångsidig och trovärdig länkprofil.

Varför är en balanserad länkprofil viktig för SEO?

En balanserad länkprofil som innehåller både DoFollow- och NoFollow-länkar är viktig för att skapa en naturlig och trovärdig online-närvaro. Överdriven användning av DoFollow-länkar kan ses som spam och vara skadligt för SEO-resultaten, medan en varierad länkprofil indikerar auktoritet och kvalitet i ögonen på sökmotorer.

Free SEO analysis

Kostnadsfri SEO-analys

Free SEO analysis
Aktivera JavaScript i din webbläsare för att slutföra detta formulär.
Vilken typ av analys vill du ha?
*Genom att samtycka blir du också anmäld till vårt nyhetsbrev och du accepterar att ta emot marknadsföring. Du kan avsluta din prenumeration när du vill genom att klicka på ”unsubscribe” i våra nyhetsbrev.
Klicka här för att godkänna vår integritetspolicy: