Blog

Negativ SEO

Negativ SEO är en skadlig strategi som syftar till att sänka en konkurrerande webbplats sökmotorranking genom oetiska metoder.

Denna form av SEO-praktik kan rymma en mängd olika tekniker, inklusive länkspamming, skapandet av oönskad kopierad innehåll och hacking, bland andra.

Till skillnad från positiv SEO, som fokuserar på att förbättra ens egen webbplats potentiella synlighet och användarvänlighet, använder sig negativ SEO av taktiker som syftar till att aktivt skada andra webbplatsers rykte och trovärdighet i sökmotorernas ögon.

Länkspamming

En vanlig negativ SEO taktik är länkspamming, vilket innebär att skapa ett stort antal lågkvalitativa eller spammy bakåtlänkar till en konkurrents webbplats.

Eftersom sökmotorer såsom Google använder länkar som en indikation på en webbplats relevans och auktoritet, kan en överflöd av skadliga länkar signalera till sökmotorerna att webbplatsen är av låg kvalitet eller opålitligt. Detta kan resultera i nedgradering av webbplatsen i sökresultaten eller i värsta fall leda till ett manuellt straff från sökmotorer.

Innehållsduplicering

En annan negativ SEO-metod är att avsiktligt duplicera en webbplats innehåll och sprida det över andra domäner. Detta kan skapa förvirring bland sökmotorerna när det gäller vilken version som är det ursprungliga innehållet, vilket potentiellt kan minska den ursprungliga webbplatsens ranking i sökresultaten.

Google och andra sökmotorer strävar efter att erbjuda unikt och originalinnehåll till användarna, så när innehållet upptäcks på multipla källor, kan den ursprungliga källans sökordsprioritet försämras.

Hacking och Skadlig kod

Hacking är en mer extrem form av negativ SEO, där angripare bryter sig in i en webbplats för att skapa skada. Detta kan inkludera att införa skadlig kod, såsom malware eller ransomware, som kan både skada webbplatsanvändare och leda till att sidan blockeras eller bestraffas av sökmotorerna.

Falska sociala signaler

Falska sociala signaler, såsom att köpa falska recensioner eller skapa falska sociala mediekonton, kan också användas i negativ SEO. Sådana taktiker kan skada en webbplats rykte och trovärdighet om de upptäcks av både användare och sökmotorer, vilket kan resultera i lägre engagemang och konverteringshastigheter.

Förebyggande och Hantering

För att skydda sig mot negativ SEO bör webbplatsägare regelbundet övervaka sin backlink-profil genom att använda verktyg som Google Search Console och andra tredjepartstjänster. Om man upptäcker misstänkta länkar, kan dessa rapporteras och nekas genom dessa verktyg. Dessutom är det viktigt att hålla webbplatsens säkerhet på högsta nivå för att förhindra hacking och skadlig kod.

Webbplatsägare bör också sätta upp varningar för att noteras om innehåll kopieras, och se till att bygga ett starkt varumärke och en social närvaro som kan stå emot de skadliga effekterna av falska signaler.

FAQ

Vad är negativ SEO?

Negativ SEO är en skadlig strategi som syftar till att sänka en konkurrerande webbplats sökmotorranking genom oetiska metoder såsom länkspamming, innehållsduplicering och hacking.

Hur kan man förebygga negativ SEO?

För att skydda sig mot negativ SEO bör webbplatsägare regelbundet övervaka sin backlink-profil, hålla webbplatsens säkerhet hög, sätta upp varningar för kopierat innehåll och bygga ett starkt varumärke.

Kan negativ SEO påverka alla typer av webbplatser eller riktar den sig särskilt mot vissa nischer?

Negativ SEO kan potentiellt påverka alla typer av webbplatser, oavsett nisch. Men webbplatser som konkurrerar i högt konkurrensutsatta och kommersiella nischer kan vara mer sårbara och mer sannolika mål eftersom rankingen i dessa områden kan ha en stor påverkan på företagets resultat.

Free SEO analysis

Kostnadsfri SEO-analys

Free SEO analysis
Aktivera JavaScript i din webbläsare för att slutföra detta formulär.
Vilken typ av analys vill du ha?
*Genom att samtycka blir du också anmäld till vårt nyhetsbrev och du accepterar att ta emot marknadsföring. Du kan avsluta din prenumeration när du vill genom att klicka på ”unsubscribe” i våra nyhetsbrev.
Klicka här för att godkänna vår integritetspolicy: