Markup validation är en process som innebär att man kontrollerar en webbsidas källkod för att säkerställa att den är tekniskt korrekt och följer de webbstandarder som fastställts av World Wide Web Consortium (W3C).
Den här processen är avgörande för att förbättra en webbsidas sökmotoroptimering (SEO), eftersom välmärkt och standardenlig kod kan hjälpa sökmotorer att bättre förstå och indexera innehållet på en webbplats.
Faktorer som Markup validation kontrollerar
1. Well-formedness: Kontroll att koden följer syntax-regler, så att inga taggar är felaktigt placerade eller ofullständiga.
2. Compatibility: Överensstämmelse med olika webbläsare och enheter, vilket garanterar att innehållet kan visas korrekt oavsett plattform.
3. Accessibility: Koden bör följa riktlinjer för tillgänglighet som gör att webbplatsen kan användas även av personer med funktionshinder.
4. Conformance to Standards: Anpassning till gällande webbstandarder som HTML5 eller XHTML.
För att genomföra Markup Validation använder man ofta W3C:s Markup Validation Service eller andra valideringsverktyg som är tillgängliga online. Dessa verktyg kollar automatiskt webbsidans källkod och identifierar fel och varningar som kan behöva åtgärdas.
Markup validation inom SEO
När Markup Validation används som en del av en teknisk SEO-strategi bidrar den till bättre organisk söktrafik och en förbättrad användarupplevelse. En webbplats med korrekt och ren källkod laddar ofta snabbare, vilket är en faktor som Google och andra sökmotorer värderar högt vid rankning av webbplatser. Dessutom bidrar det till att minimera risken för att innehåll inte tolkas korrekt av sökmotorernas crawlare.
Det är viktigt att förstå att även om Markup Validation är en viktig del av teknisk SEO, så är det endast ett av många steg i att optimera en webbsida. Man bör också överväga andra tekniska aspekter som webbplatsens struktur, internlänkning, meta-taggar, responsiv design, och hastighetsoptimering. Regelbunden Markup Validation bör ses som en del av en kontinuerlig process för webbplatsunderhåll och kvalitetskontroll.