Blog

Lokalt kartresultat (Local Map Pack)

Lokalt kartresultat, även känt som ”Local Pack” eller ”Local Map Pack”, är en funktion i Googles sökresultatsidor som visar ett utvalt antal företag i samband med lokala sökfrågor.

Resultatet presenterar vanligtvis tre verksamheter och placerar dem på en karta för att enkelt visa deras geografiska läge i relation till söktermer som ofta inkluderar ”nära mig” eller en specifik plats.

Funktionens Beskrivning

Local Map Pack framträder ofta vid sökningar som är kopplade till tjänster eller produkter där fysisk närhet är relevant för användaren. Detta inkluderar sökningar för restauranger, butiker, tjänsteföretag och fler. En placering i detta utvalda utrymme anses högt eftertraktat då det ökar synligheten betydligt jämfört med en standard notering i sökresultaten.

Komponenter i Lokala Kartresultat

Ett typiskt lokalt kartresultat i Google består av följande komponenter:

 1. En karta med markerade positioner av de listade företagen.
 2. En kort lista av företag (vanligtvis tre) med grundläggande information som namn, adress, öppettider och betyg i form av recensioner.
 3. Ett länkat telefonnummer och ofta även en vägbeskrivning.

Faktorer som Påverkar Placeringen

Det finns ett antal faktorer som påverkar vilka företag som visas i det lokala kartresultatet. Dessa inkluderar:

 • Sökrelevans: Hur väl företagets namn, kategoritillhörighet och beskrivning matchar användarens sökord.
 • Placering: Företagets närhet till den plats som användaren har angivit eller där användaren befinner sig (baserat på geolocation).
 • Auktoritet: Förtroendet och auktoriteten som Google har för företagslistningen, ofta påverkat av kvaliteten och kvantiteten på recensioner och betyg.

Optimering för Lokalt Kartresultat

För att optimera sin närvaro i det lokala kartresultatet bör företag fokusera på att förbättra ovan nämnda faktorer. Här är några specifika strategier:

 • Google Business Profile: Det är nödvändigt för alla lokala företag att skapa och underhålla en korrekt och komplett Google Business Profile. Information som anges här är grundläggande för visningar i Local Pack.
 • Sökordsoptimering: Att ha relevanta sökord i företagets namn, kategori och beskrivning är avgörande. Det är viktigt att forska kring vilka sökord som potentiella kunder skulle kunna använda för att hitta liknande tjänster.
 • Recensioner och Betyg: Företag bör eftersträva att få många högkvalitativa recensioner från nöjda kunder. God respons på kundernas feedback är också positivt.
 • Lokal SEO: Webbplatsoptimering med lokala sökord, lokalanpassat innehåll, inlänkar från lokala webbplatser och anmälning till lokala företagsregister kan förbättra auktoritet och synlighet.
 • Konsekvens i NAP-data: Name, Address, Phone (NAP) bör vara konsekvent över alla listningar på internet.

Utmärkande Faktorer för Lokalt Kartresultat

Till skillnad från organiska webbresultat som ofta förmedlar mer generell information, är Local Pack direkt inriktat på användarnas nuvarande eller angivna plats. Detta gör både relevans och konkurrens extremt lokalt fokuserat. Med tanke på att en betydande andel av lokala sökningar utförs på mobila enheter med stark köpavsikt, är ett framträdande i Local Map Pack lika med ökad sannolikhet för faktiska besök i fysisk butik eller utnyttjande av tjänster.

Framtida Trender i Lokala Kartresultat

Local Map Pack är under konstant förändring och utveckling, driven av förbättringar i teknik och användarbeteenden. Med allt fler sökningar som sker på mobilen och en ökande personlig anpassning av sökresultat, är det förväntat att Lokalt kartresultat kommer att fortsätta att evolvera för att ge ännu mer skräddarsydda och relevanta upplevelser för användare. Detta inkluderar förbättringar i geografisk precision och integration av nya funktioner som augmented reality (AR), där användare kan navigera lokaler virtuellt. Företag som vill förbli konkurrenskraftiga i den digitala eran bör hålla sig uppdaterade med dessa trender och anpassa sina lokala SEO-strategier därefter.

FAQ

Kan jag påverka hur högt mitt företag rankas i Lokalt kartresultat?

Ja, du kan påverka din ranking genom att optimera din Google Business Profile, inkludera relevanta sökord i din företagsinformation, samla in högkvalitativa recensioner och betyg, se till att NAP-data (namn, adress, telefonnummer) är konsekvent, och arbeta med lokal SEO-förbättringar.

Är det möjligt att mitt företag visas i Lokalt kartresultat om jag inte har en fysisk adress?

Det kan vara mer utmanande att synas i Lokalt kartresultat utan en fysisk adress, eftersom närhet är en viktig faktor, men det är inte omöjligt. Det krävs att du har en Google Business Profile och eventuellt anger ett tjänstområde istället för en fysisk plats. Att samla recensioner och optimera för relevanta lokala sökord kan också hjälpa.

Påverkar mobilänvändning min position i Lokalt kartresultat?

Ja, eftersom många lokala sökningar utförs från mobila enheter, påverkas din synlighet av hur mobilvänlig din webbplats är samt om din information är korrekt och optimerad för mobil sökning.

Hur ofta bör jag uppdatera min Google Business Profile för att bibehålla min ranking i Lokalt kartresultat?

Det är bäst att hålla din Google Business Profile uppdaterad kontinuerligt. Se till att ändra öppettider, tjänster eller kontaktinformation så fort något ändras. Dessutom bidrar frekventa inlägg, nya bilder och aktuellt innehåll positivt till din närvaro och relevans.

Hur ser jag om mina lokal SEO-insatser har effekt på min placering i Lokalt kartresultat?

Google erbjuder insikter i din Google Business Profile där du kan se hur kunder interagerar med din företagsinformation. Du kan övervaka statistik som visningar, klick och interaktioner för att bedöma effekten av dina SEO-insatser. Dessutom kan du använda verktyg som Google Analytics för att spåra trafik och konverteringar från Local Pack.

Free SEO analysis

Kostnadsfri SEO-analys

Free SEO analysis
Aktivera JavaScript i din webbläsare för att slutföra detta formulär.
Vilken typ av analys vill du ha?
*Genom att samtycka blir du också anmäld till vårt nyhetsbrev och du accepterar att ta emot marknadsföring. Du kan avsluta din prenumeration när du vill genom att klicka på ”unsubscribe” i våra nyhetsbrev.
Klicka här för att godkänna vår integritetspolicy: