Blog

X-Robots-Tag

X-Robots-Tag är en HTTP-header som används för att styra beteendet hos sökmotorers webbcrawlers eller robots genom att förmedla crawling- och indexeringsinstruktioner för en webbsidas innehåll. Denna teknik är särskilt användbar för att kontrollera hur sökmotorer hanterar icke-HTML filer såsom PDF-filer, bilder och andra mediafiler, men den kan också användas för HTML-sidor.

Användning

För att implementera X-Robots-Tag, lägger man till en specifik rad i serverns HTTP-svar för de filer eller URL:er som man vill instruera sökmotorerna om. Det finns ett antal värden som kan sättas för att instruera crawlers om hur de ska hantera sidan. Några av de vanligaste direktiven inkluderar:

  • noindex: Förhindrar att sidan indexeras.
  • nofollow: Instruerar crawlern att inte följa några av länkarna på sidan.
  • noarchive: Förhindrar att sidan lagras i cacheminnet.
  • nosnippet: Blockerar visning av snippetar i sökresultaten.
  • noodp: Instruerar sökmotorn att inte använda metadata från Open Directory Project för sidans beskrivning.
  • notranslate: Förhindrar översättning av sidan i sökresultaten.

Praktiska tillämpningar

X-Robots-Tag är användbart för att styra indexering av specifika filer eller sidversioner som kanske annars skulle vara svåra att kontrollera med standard robots.txt-filen eller meta-taggar, exempelvis när:

  • man har en stor PDF-dokumentsamling som inte bör indexeras.
  • vissa bilder eller multimediafiler ska vara exkluderade från sökmotorernas bildindex.
  • man har olika sidversioner (som utskriftsvänliga sidor) som inte bör indexeras för att undvika dubbelt innehåll (duplicate content).

Det är viktigt att notera att X-Robots-Tag har en stark påverkan på hur innehåll behandlas av sökmotorer, och felaktig användning kan leda till oönskade resultat i sökindexering och närvaro. Därför bör detta verktyg användas med försiktighet och kunskap om dess effekter. Om man om hanterar webbplatsen på servernivå och har tillgång till att konfigurera HTTP-headers, är X-Robots-Tag ett kraftfullt verktyg för att styra sökmotorers åtkomst och hantering av innehållet på webbplatsen.

FAQ

Hur implementerar man X-Robots-Tag?

För att implementera X-Robots-Tag, lägger man till en specifik rad i serverns HTTP-svar för de filer eller URL:er som man vill instruera sökmotorerna om.

När bör man använda X-Robots-Tag?

X-Robots-Tag är användbart för att styra indexering av specifika filer eller sidversioner som kanske annars skulle vara svåra att kontrollera med standard robots.txt-filen eller meta-taggar.

Vad är X-Robots-Tag?

X-Robots-Tag är en HTTP-header som används för att styra beteendet hos sökmotorers webbcrawlers eller robots genom att förmedla crawling och indexering instruktioner för en webbsidas innehåll.

Free SEO analysis

Få en gratis SEO analyse

Free SEO analysis
Aktivera JavaScript i din webbläsare för att slutföra detta formulär.
Vilken typ av analys vill du ha?
Klicka här för att godkänna vår integritetspolicy: