Blog

Lazy Loading

Lazy Loading är en optimeringsteknik för webbsidor och applikationer. Metoden innebär att bilder, videoklipp eller skript, endast laddas när de behövs, det vill säga när de kommer in i användarens synfält eller nära till att göra det.

Detta skiljer sig från den traditionella metoden där allt innehåll på en sida laddas omedelbart när sidan först laddas, oavsett om användaren faktiskt ser det innehållet eller inte.

Därför används Lazy Loading

Användandet av Lazy Loading kan avsevärt förbättra sidans laddningstider, minska den initiala serverbelastningen, och spara bandbredd för både användaren och webbplatsägaren. Detta är särskilt viktigt för användare med långsam internetanslutning eller de som använder mobilenheter, där dataanvändning och prestanda är av stor betydelse.

För att implementera Lazy Loading finns det flera tekniker varav de vanligaste är att använda JavaScript eller olika ramverks-specifika bibliotek som erbjuder inbyggt stöd för lat inladdning. I takt med webbutvecklingens framsteg finns även inbyggt stöd för Lazy Loading direkt i webbläsare genom attributet ”loading” som kan sättas till ”lazy” på bild- och iframe-element.

Innehållsförteckning

Lazy Loading inom SEO

Från ett SEO-perspektiv kan Lazy Loading, när det är rätt implementerat, ge fördelar då sidans prestanda är en rankingfaktor som sökmotorer som Google tar hänsyn till. Däremot är det viktigt att se till att innehållet laddas på ett sätt som är tillgängligt för sökmotorernas webbplatsanalyserare (crawlers), så att de kan indexera allt innehållet korrekt. Fallbacks bör finnas för den händelse att JavaScript är avstängt, för att inte hindra tillgången till innehållet.

Optimera SEO-reultatet genom att:

  1. Viktigt innehåll laddas först eller är direkt synligt utan behov av Lazy Loading.
  2. Endast implementera Lazy Loading för innehåll längre ned på sidan eller som inte är kritiskt för första intrycket.
  3. Testa din webbplats för att säkerställa att Lazy Loading inte hindrar indexering och rankings.

Genom en genomtänkt implementering av Lazy Loading kan webbplatsägare förbättra användarupplevelsen, minska resursanvändningen och öka relevans och synlighet i sökresultaten.

FAQ

Hur implementerar man Lazy Loading på en webbsida?

Lazy Loading kan implementeras med hjälp av JavaScript eller olika ramverks-specifika bibliotek som erbjuder support för lat inladdning. Vissa webbläsare erbjuder också inbyggt stöd genom attributet loading som kan sättas till lazy på bild- och iframe-element.

Viktigt innehåll först eller sist med Lazy Loading?

Det är viktigt att viktigt innehåll laddas först eller är direkt synligt utan behov av Lazy Loading. Lazy Loading bör användas främst för innehåll som befinner sig längre ned på sidan eller inte är kritiskt för första intrycket.

Vilka fördelar har Lazy Loading för en webbplats?

Lazy Loading kan förbättra sidans laddningstider, minska serverbelastningen och spara bandbredd för både användaren och webbplatsägaren. Det kan ge en förbättrad användarupplevelse, särskilt för användare med långsam internetanslutning eller mobila enheter.

Free SEO analysis

Kostnadsfri SEO-analys

Free SEO analysis
Aktivera JavaScript i din webbläsare för att slutföra detta formulär.
Vilken typ av analys vill du ha?
*Genom att samtycka blir du också anmäld till vårt nyhetsbrev och du accepterar att ta emot marknadsföring. Du kan avsluta din prenumeration när du vill genom att klicka på ”unsubscribe” i våra nyhetsbrev.
Klicka här för att godkänna vår integritetspolicy:

Innehållsförteckning

Innehåll