Blog

Länkskulptering (Link Sculpting)

Länkskulptering, eller ”Link Sculpting”, är en metod som inbegriper strategisk hantering av internlänkar för att styra flödet av page rank eller länkkraft inom en webbplats.

Tekniken används för att optimera den interna länkstrukturen och fördela sidans auktoritet på ett sådant sätt att de mest värdefulla sidorna erhåller en större del av länkkraft som erhålls från externa länkar..

Teknisk Bakgrund

Google och andra sökmotorer använder länkar för att både hitta nytt innehåll och avgöra hur väl en sida ska rankas i sökresultaten. Inledningsvis arbetade man med länkskulptering genom att använda ’nofollow’-attributet på interna länkar för att förhindra överföring av page rank till mindre viktiga sidor.

Emellertid förändrade Google sin hantering av ’nofollow’-attributet under 2009, vilket innebar att länkkraften ’försvinner’ istället för att omfördelas till de följande länkarna.

Strategiska Överväganden

Trots förändringen är länkskulptering fortfarande relevant, men kräver en mer övergripande strategi. En väl genomförd länkstrategi tar hänsyn till följande:

 • Sidans Hierarki och Arkitektur: För att effektivt skulptera länkar är det avgörande att ha en logisk och väldefinierad webbplatsstrukturell hierarki som kanaliserar länkkraften till de mest relevanta sidorna.
 • Ankartexter: Användning av relevanta och beskrivande ankartexter hjälper sökmotorer att förstå sammanhanget och relevansen av den länkade sidan.
 • Strategisk fördelning: Målet är att försäkra att sidor med högre prioritet (t.ex. produkt- eller tjänstesidor) får mer page rank än sidor med mindre vikt (t.ex. sekretesspolicysider).
 • Dynamisk Länkning: Flexibilitet i länkstrategin för att korrigera och omfördela länkjuice baserat på aktuella prestandamål och webbplatsens övergripande SEO-strategi.

Praktiska Tillvägagångssätt

Effektiv länkskulptering innebär att man strategiskt placerar interna länkar på högpresterande sidor till sidor som man vill ska ranka högre i sökresultaten. Följande praktiska steg kan implementeras:

 • Identifiera Viktiga Sidor: Genom användning av webbanalysverktyg, fastställ de sidor som redan har en stark sökordspresent och är viktiga för företagets affärsmål.
 • Optimera Sidnavigation: Navigationsmenyer, sidfotlänkar och andra site-wide länkar bör organiseras på ett sådant sätt att de ger starka signaler till sökmotorerna om vilka sidor som är mest värdefulla.
 • Interlänkning: Skapa kontextuella länkar inom sidinnehållet för att rikta användare och sökmotorer mot högprioriterade sidor.
 • Eliminera Onödiga Länkar: Undvik överflöd av interna länkar på en sida. Detta kan förvirra både besökare och sökmotorer gällande vilka sidor som faktiskt är viktiga.
 • Använd ’Nofollow’ Sparsamt: Medan ’nofollow’-attributet inte längre dirigerar page rank, kan det fortfarande användas för att signalera till sökmotorer att vissa länkar inte ska tas med i deras rankingöverväganden, precis som reklamlänkar eller kommentarer.
 • Statisk och Dynamisk Innehållsvaration: En välbalanserad blandning av statiskt (t.ex. guideartiklar) och dynamiskt innehåll (t.ex. blogginlägg) kan säkerställa ett ständigt flöde av interna länkar till målsidor.
 • Övervakning och Justeringar: Det är viktigt att regelbundet övervaka resultaten av länkskulptering och göra nödvändiga anpassningar baserat på sidprestation och förändringar i sökmotoralgoritmerna.

Best Practices och Rekommendationer

SEO-samhället är överens om att länkskulptering, om det görs korrekt, kan optimera en sajts inre länkstruktur och stärka viktiga sidors sökordsranking. Det rekommenderas dock att:

 • Undvika övermanipulation. Naturlighet är nyckeln för att undvika sökmotorernas straff.
 • Fokusera på användarupplevelsen. Användarcentrerad navigation och länkplacering ökar chanserna för högre engagemang och konverteringar.
 • Hålla sig uppdaterad om sökmotoralgoritmer. Förståelse för t. ex. Googles senaste uppdateringar är avgörande för att framgångsrikt tillämpa länkskulptering.

FAQ

Vad är syftet med länkskulptering inom SEO?

Syftet med länkskulptering är att strategiskt styra länkkraften inom en webbplats för att öka sökordsrankning och auktoritet på viktiga sidor, vilket leder till förbättrad synlighet i sökresultaten.

Vilka faktorer påverkar effektiv länkskulptering?

Faktorer som sidans hierarki och arkitektur, användning av ankartexter, balans mellan juicerika och juicefattiga sidor, dynamisk länkning samt eliminering av onödiga länkar påverkar effektiviteten av länkskulptering.

Vad är viktiga rekommendationer för att lyckas med länkskulptering?

För att lyckas med länkskulptering rekommenderas att undvika övermanipulation, fokusera på användarupplevelsen, hålla sig uppdaterad om sökmotoralgoritmer samt att regelbundet övervaka och justera länkstrategin baserat på prestation och algoritmändringar.

Free SEO analysis

Kostnadsfri SEO-analys

Free SEO analysis
Aktivera JavaScript i din webbläsare för att slutföra detta formulär.
Vilken typ av analys vill du ha?
*Genom att samtycka blir du också anmäld till vårt nyhetsbrev och du accepterar att ta emot marknadsföring. Du kan avsluta din prenumeration när du vill genom att klicka på ”unsubscribe” i våra nyhetsbrev.
Klicka här för att godkänna vår integritetspolicy: