Blog

Kodvalidering (Code Validation)

Kodvalidering handlar om att säkerställa att koden på en webbsida följer de standarder och syntax som definierats av organisationer såsom World Wide Web Consortium (W3C). Detta innebär att HTML, CSS och andra script som används på webbsidan ska vara korrekt strukturerade och felfria för att webbplatsen ska kunna tolkas korrekt av webbläsare och sökmotorer.

Kodvaliderings betydelse i SEO

I SEO-sammanhang är korrekt och validerad kod viktig för att sökmotorer lätt ska kunna indexera en webbplats. Valideringsfel kan leda till att en webbplats inte visas korrekt i olika webbläsare och kan även göra det svårare för sökmotorer att förstå webbplatsens innehåll vilket negativt kan påverka rankingen.

En teknisk SEO-specialist utför kodvalidering som del i en omfattande SEO granskning (SEO Audit). Denna process identificerar brister i koden som kan försämra webbplatsens användarupplevelse (UX) och dess förmåga att rankas väl i sökmotorresultat.

För att genomföra kodvalidering använder SEO-specialister olika verktyg såsom W3C Markup Validation Service för att kontrollera HTML och CSS-kod. Även olika verktyg som webbläsarens utvecklarverktyg kan nyttjas för att identifiera kodfel och varningsmeddelanden.

Så går det till

  1. Först genomgår man en skanning av webbplatsens kod genom ett valideringsverktyg.
  2. Efter skanningen identifieras fel och verktyget rapporterar varningsmeddelanden.
  3. Därefter kan man genomföra en korrigering av identifierade fel genom att omskriva eller rensa upp koden för att den ska följa alla standarder.
  4. Slutligen genomförs tester för att försäkra sig om att ändringarna inte påverkar funktionaliteten eller användarupplevelsen.

Glöm inte: 

  • Webbstandarder som ska följas definieras av W3C och inkluderar riktlinjer för olika teknologier som HTML5, CSS3 och andra aktuella webbteknologier.
  • Dokumentation är en viktig del av processen där SEO-specialisten registrerar alla valideringsinsatser och resultat för att säkerställa att förändringarna leder till förbättrad sökmotoroptimering.

Genom att upprätthålla en ren och validerad kodbas säkerställer du att en webbplats är tillgänglig, användbar och optimerad för bästa möjliga sökmotorsynlighet. Och tillsammans med andra SEO-element bidrar kodvalidering till en stark grund för en webbplats digitala närvaro.

FAQ

Varför är kodvalidering viktig för SEO?

Kodvalidering är viktigt för SEO eftersom korrekt och validerad kod gör det lättare för sökmotorer att indexera och förstå en webbplats. Valideringsfel kan påverka webbplatsens synlighet i sökmotorresultat och användarupplevelsen negativt.

Vilka verktyg kan användas för att utföra kodvalidering?

För att utföra kodvalidering kan SEO-specialister använda verktyg som W3C Markup Validation Service-. Dessutom kan webbutvecklingsverktyg som webbläsarens utvecklarverktyg vara användbara för att upptäcka och korrigera kodfel.

Vilka webbstandarder måste följas vid kodvalidering?

Webbstandarder som definieras av W3C är de som bör följas vid kodvalidering. Detta inkluderar riktlinjer och standarder för HTML5, CSS3 och andra relevanta webbteknologier.

Free SEO analysis

Kostnadsfri SEO-analys

Free SEO analysis
Aktivera JavaScript i din webbläsare för att slutföra detta formulär.
Vilken typ av analys vill du ha?
*Genom att samtycka blir du också anmäld till vårt nyhetsbrev och du accepterar att ta emot marknadsföring. Du kan avsluta din prenumeration när du vill genom att klicka på ”unsubscribe” i våra nyhetsbrev.
Klicka här för att godkänna vår integritetspolicy: