Kodvalidering handlar om att säkerställa att koden på en webbsida följer de standarder och syntax som definierats av organisationer såsom World Wide Web Consortium (W3C). Detta innebär att HTML, CSS och andra script som används på webbsidan ska vara korrekt strukturerade och felfria för att webbplatsen ska kunna tolkas korrekt av webbläsare och sökmotorer.
Kodvaliderings betydelse i SEO
I SEO-sammanhang är korrekt och validerad kod viktig för att sökmotorer lätt ska kunna indexera en webbplats. Valideringsfel kan leda till att en webbplats inte visas korrekt i olika webbläsare och kan även göra det svårare för sökmotorer att förstå webbplatsens innehåll vilket negativt kan påverka rankingen.
En teknisk SEO-specialist utför kodvalidering som del i en omfattande SEO granskning (SEO Audit). Denna process identificerar brister i koden som kan försämra webbplatsens användarupplevelse (UX) och dess förmåga att rankas väl i sökmotorresultat.
För att genomföra kodvalidering använder SEO-specialister olika verktyg såsom W3C Markup Validation Service för att kontrollera HTML och CSS-kod. Även olika verktyg som webbläsarens utvecklarverktyg kan nyttjas för att identifiera kodfel och varningsmeddelanden.
Så går det till
- Först genomgår man en skanning av webbplatsens kod genom ett valideringsverktyg.
- Efter skanningen identifieras fel och verktyget rapporterar varningsmeddelanden.
- Därefter kan man genomföra en korrigering av identifierade fel genom att omskriva eller rensa upp koden för att den ska följa alla standarder.
- Slutligen genomförs tester för att försäkra sig om att ändringarna inte påverkar funktionaliteten eller användarupplevelsen.
Glöm inte:
- Webbstandarder som ska följas definieras av W3C och inkluderar riktlinjer för olika teknologier som HTML5, CSS3 och andra aktuella webbteknologier.
- Dokumentation är en viktig del av processen där SEO-specialisten registrerar alla valideringsinsatser och resultat för att säkerställa att förändringarna leder till förbättrad sökmotoroptimering.
Genom att upprätthålla en ren och validerad kodbas säkerställer du att en webbplats är tillgänglig, användbar och optimerad för bästa möjliga sökmotorsynlighet. Och tillsammans med andra SEO-element bidrar kodvalidering till en stark grund för en webbplats digitala närvaro.