Blog

JSON-LD Schema

JSON-LD (JavaScript Object Notation for Linked Data) Schema är en implementationsmetod för att strukturera och bädda in strukturerad data på en webbsida. Detta görs i syfte att förbättra en webbplats synlighet och förståelse för sökmotorer såsom Google.

Så använder du JSON-LD

För att implementera på en webbsida, placeras specifika JSON-LD-koder inuti webbsidans HTML-kod. Dessa koder beskriver olika typer av information såsom företagsuppgifter, produktinformation, recensioner, evenemangsdetaljer och mycket mer. Genom att inkludera strukturerad data på detta sätt kan sökmotorer enklare indexera och förstå webbplatsens innehåll, vilket i sin tur kan leda till bättre ranking i sökresultaten.

Rich snippets

JSON-LD strukturerad data kan bland annat användas för att skapa rikare sökresultat i form av rika utdrag (Rich Snippets) och funktioner som exempelvis prisjämförelser eller evenemangsinformation.

image

Exempel på Rich Snippet

Samverkan med andra SEO-element

Även om JSON-LD Schema är ett kraftfullt verktyg inom SEO, är det också viktigt att notera att det ska användas i samverkan med andra SEO-element. Detta inkluderar optimering av titlar och metabeskrivningar, användarvänlig URL-struktur, innehållsoptimering och länkbyggande. Alla delar i SEO-arbetet bör samverka för att uppnå bästa möjliga resultat. 

Att använda JSON-LD Schema är en kraftfull metod för att förbättra en webbplats synlighet och förståelse för sökmotorer. Genom att strukturera innehållet på ett läsbart sätt för både människor och maskiner kan man öka chanserna för en bättre placering i sökresultaten och därmed få mer trafik och potentiellt fler kunder. Genom att implementera JSON-LD Schema kan man dra nytta av de fördelar som strukturerad data kan erbjuda och därmed öka effektiviteten i sin online-marknadsföring.

FAQ

Hur implementerar man JSON-LD Schema på en webbsida?

För att implementera JSON-LD Schema på en webbsida placeras specifika JSON-LD-koder inuti <script>-taggar i HTML-dokumentets <head>- eller <body>-sektion. Denna kod markeras upp med specifika attribut för att tydligt definiera webbsidans innehåll och dess olika element.

Vad är syftet med att använda JSON-LD Schema för SEO?

Syftet med att använda JSON-LD Schema för SEO är att strukturera och bädda in strukturerad data på en webbsida för att förbättra synlighet och förståelse för sökmotorer. Detta kan leda till bättre rankningar och ökad synlighet i sökresultaten.

Vilka fördelar finns det med att använda JSON-LD Schema för SEO?

Det finns flera fördelar med att använda JSON-LD Schema för SEO. Det kan bidra till bättre rankningar och ökad synlighet i sökresultaten. Dessutom kan det förbättra webbsidans utseende i sökresultaten genom rika utdrag (rich snippets), vilket kan öka klickfrekvensen. Det är också lätt att implementera och ger flexibilitet i strukturerad data.

Free SEO analysis

Kostnadsfri SEO-analys

Free SEO analysis
Aktivera JavaScript i din webbläsare för att slutföra detta formulär.
Vilken typ av analys vill du ha?
*Genom att samtycka blir du också anmäld till vårt nyhetsbrev och du accepterar att ta emot marknadsföring. Du kan avsluta din prenumeration när du vill genom att klicka på ”unsubscribe” i våra nyhetsbrev.
Klicka här för att godkänna vår integritetspolicy: