Blog

JavaScript

JavaScript är ett programmeringsspråk som används främst på webbsidor för att skapa interaktivitet, dynamiska element och för att förbättra användarupplevelsen. Det är ett av de tre kärnspråken för webbutveckling tillsammans med HTML (HyperText Markup Language) och CSS (Cascading Style Sheets). JavaScript körs i webbläsaren och tillåter utvecklare att manipulera sidinnehåll, hantera händelser, utföra animationer och mycket mer.

Användning i SEO

JavaScript kan påverka SEO på flera sätt. Eftersom det kan skapa och ändra innehåll dynamiskt, har sökmotorers förmåga att läsa och indexera JavaScript-kod stor betydelse för att webbplatsens innehåll ska bli korrekt och effektivt indexerat. Google kan idag hantera JavaScript och indexera innehållet som skapas av scripts, men det är viktigt att säkerställa att koden är optimerad för sökmotorer.

Rendering

För att innehåll som laddas eller ändras genom JavaScript ska indexeras korrekt, måste sökmotorerna kunna ”rendera” JavaScript-koden, vilket betyder att de måste köra koden på samma sätt som en webbläsare gör. Detta kan ta längre tid än att indexera statisk HTML, och därför kan det vara viktigt att server-sida rendering (SSR) eller pre-rendering tekniker används för att förbättra hastigheten på indexering och säkerställa att allt innehåll upptäcks av sökmotorerna.

Progressive enhancement och graceful degradation

Två strategier som är centrala i användningen av JavaScript med SEO i åtanke är progressiv förbättring och graceful degradation. Progressive enhancement innebär att man bygger en grundläggande funktionsnivå av webbsidan som är tillgänglig för alla användare (och sökmotorer) och sedan lägger till avancerade JavaScript-funktioner som förbättrar upplevelsen för de användare vars enheter stödjer det. Graceful degradation arbetar i motsatt riktning där man börjar med en fullt utrustad applikation och säkerställer att den kan nedgraderas på ett elegant sätt och fortfarande fungerar för användare med äldre teknik.

Lazy Loading

Ett sätt att optimera laddningstider och därmed förbättra SEO-prestanda är att använda tekniken lazy loading som laddar in bilder och innehåll först när det behövs, det vill säga när användaren scrollar till det. Detta minskar den initiala laddningstiden och sparar bandbredd, vilket bidrar till en bättre användarupplevelse och kan leda till en bättre ranking i sökresultaten.

Kompatibilitet med sökmotorer

Inte alla sökmotorer hanterar JavaScript lika bra som Google. Det är viktigt att testa och verifiera att webbplatser där mycket JavaScript är tillgängliga och indexeras korrekt av olika sökmotorer. Använd verktyg som Google Search Console och Bing Webmaster Tools för att övervaka hur dessa sökmotorer hanterar och indexerar JavaScript-innehåll.

FAQ

Hur påverkar JavaScript SEO?

JavaScript kan påverka SEO på flera sätt. Det kan användas för att skapa interaktivitet och förbättra användarupplevelsen på webbsidor. För att säkerställa att sökmotorer kan indexera JavaScript-innehållet, är det viktigt att kontrollera hur sökmotorn ser innehållet. Detta kan göras i exempelvis Google Search Console.

Vad är skillnaden mellan progressiv enhancement och graceful degradation?

Progressiv enhancement är en strategi där man bygger en grundläggande funktionsnivå av webbsidan och sedan lägger till mer avancerade JavaScript-funktioner som förbättrar upplevelsen för användare med moderna enheter. Graceful degradation däremot innebär att man börjar med en fullt utrustad applikation och säkerställer att den kan nedgraderas på ett elegant sätt för att fungera för användare med äldre teknik.

Vilken roll spelar lazy loading i SEO?

Lazy loading är en teknik som hjälper till att förbättra laddningstiden för en webbsida genom att ladda in bilder och innehåll först när det behövs. Detta kan bidra till en bättre användarupplevelse och förbättra SEO-prestanda genom snabbare sidladdning och minskad bandbredd.

Free SEO analysis

Kostnadsfri SEO-analys

Free SEO analysis
Aktivera JavaScript i din webbläsare för att slutföra detta formulär.
Vilken typ av analys vill du ha?
*Genom att samtycka blir du också anmäld till vårt nyhetsbrev och du accepterar att ta emot marknadsföring. Du kan avsluta din prenumeration när du vill genom att klicka på ”unsubscribe” i våra nyhetsbrev.
Klicka här för att godkänna vår integritetspolicy: