JavaScript är ett programmeringsspråk som används främst på webbsidor för att skapa interaktivitet, dynamiska element och för att förbättra användarupplevelsen. Det är ett av de tre kärnspråken för webbutveckling tillsammans med HTML (HyperText Markup Language) och CSS (Cascading Style Sheets). JavaScript körs i webbläsaren och tillåter utvecklare att manipulera sidinnehåll, hantera händelser, utföra animationer och mycket mer.
Användning i SEO
JavaScript kan påverka SEO på flera sätt. Eftersom det kan skapa och ändra innehåll dynamiskt, har sökmotorers förmåga att läsa och indexera JavaScript-kod stor betydelse för att webbplatsens innehåll ska bli korrekt och effektivt indexerat. Google kan idag hantera JavaScript och indexera innehållet som skapas av scripts, men det är viktigt att säkerställa att koden är optimerad för sökmotorer.
Rendering
För att innehåll som laddas eller ändras genom JavaScript ska indexeras korrekt, måste sökmotorerna kunna ”rendera” JavaScript-koden, vilket betyder att de måste köra koden på samma sätt som en webbläsare gör. Detta kan ta längre tid än att indexera statisk HTML, och därför kan det vara viktigt att server-sida rendering (SSR) eller pre-rendering tekniker används för att förbättra hastigheten på indexering och säkerställa att allt innehåll upptäcks av sökmotorerna.
Progressive enhancement och graceful degradation
Två strategier som är centrala i användningen av JavaScript med SEO i åtanke är progressiv förbättring och graceful degradation. Progressive enhancement innebär att man bygger en grundläggande funktionsnivå av webbsidan som är tillgänglig för alla användare (och sökmotorer) och sedan lägger till avancerade JavaScript-funktioner som förbättrar upplevelsen för de användare vars enheter stödjer det. Graceful degradation arbetar i motsatt riktning där man börjar med en fullt utrustad applikation och säkerställer att den kan nedgraderas på ett elegant sätt och fortfarande fungerar för användare med äldre teknik.
Lazy Loading
Ett sätt att optimera laddningstider och därmed förbättra SEO-prestanda är att använda tekniken lazy loading som laddar in bilder och innehåll först när det behövs, det vill säga när användaren scrollar till det. Detta minskar den initiala laddningstiden och sparar bandbredd, vilket bidrar till en bättre användarupplevelse och kan leda till en bättre ranking i sökresultaten.
Kompatibilitet med sökmotorer
Inte alla sökmotorer hanterar JavaScript lika bra som Google. Det är viktigt att testa och verifiera att webbplatser där mycket JavaScript är tillgängliga och indexeras korrekt av olika sökmotorer. Använd verktyg som Google Search Console och Bing Webmaster Tools för att övervaka hur dessa sökmotorer hanterar och indexerar JavaScript-innehåll.