Blog

HyperText Transfer Protocol Secure (HTTPS)

HTTPS, en förkortning av HyperText Transfer Protocol Secure, är en internetkommunikationsprotokoll som skyddar integriteten och säkerheten för användarens data när den överförs mellan deras webbläsare och den webbplats de besöker. Den är den säkra versionen av HTTP (HyperText Transfer Protocol) och använder SSL/TLS-protokoll för att kryptera dataöverföringen, vilket gör det svårare för hackare att stjäla eller förändra information som skickas över nätverket.

Användning inom SEO

HTTPS är en viktig faktor inom teknisk SEO. Google har officiellt erkänt HTTPS som en rankingfaktor. Det innebär att webbplatser som använder HTTPS kan få en fördel i sökmotorresultaten över de som fortfarande använder det osäkrade HTTP. Dessutom hjälper HTTPS till att skapa förtroende hos användarna genom att visa att webbplatsägaren värnar om deras säkerhet, vilket kan leda till lägre avvisningsfrekvenser och högre konverteringsfrekvenser.

Hur använder jag HTTPS?

För att implementera HTTPS krävs ett SSL-certifikat (Secure Socket Layer) eller ett TLS-certifikat (Transport Layer Security), vilket är en modernare version av SSL. Detta certifikat måste installeras på webbservern. Efter installationen ska webbplatsens URL-prefix ändras från http:// till https://, och eventuella interna länkar ska uppdateras för att reflektera ändringen för att undvika problem med blandat innehåll, där en säker sida laddar resurser via osäkra HTTP-anslutningar.

Det är viktigt att övervaka webbplatsens HTTPS-status regelbundet. SSL/TLS-certifikat har en utgångstid och måste förnyas för att undvika varningar i webbläsaren om osäker anslutning, vilket kan skada både SEO och användarupplevelse.

Alla webbplatser, särskilt e-handelsplattformar och andra platser där känslig användardata hanteras, bör använda HTTPS för att säkerställa bästa praxis för användarsäkerhet och för att optimera sin webbplats för sökmotorer.

FAQ

Hur implementerar jag HTTPS på min webbplats?

För att implementera HTTPS på din webbplats behöver du ett SSL-certifikat eller ett TLS-certifikat. Detta certifikat måste installeras på din webbserver. Efter installationen måste du ändra din webbplats URL från http:// till https:// och uppdatera eventuella interna länkar för att undvika problem med blandat innehåll.

Vad händer om mitt SSL/TLS-certifikat går ut?

Om ditt SSL/TLS-certifikat går ut kan det leda till att webbläsaren visar varningar om osäker anslutning till din webbplats, vilket kan skada både SEO och användarupplevelsen. Det är viktigt att regelbundet övervaka och förnya ditt certifikat för att undvika sådana problem.

Varför är HTTPS viktigt för SEO?

HTTPS är viktigt för SEO eftersom det är en officiell rankingfaktor enligt Google. Webbplatser som använder HTTPS kan ha bättre möjligheter att ranka högre i sökmotorresultaten jämfört med de som enbart använder HTTP. Dessutom kan HTTPS öka förtroendet hos användarna och leda till bättre avvisningsfrekvens och konverteringsfrekvenser.

Free SEO analysis

Kostnadsfri SEO-analys

Free SEO analysis
Aktivera JavaScript i din webbläsare för att slutföra detta formulär.
Vilken typ av analys vill du ha?
*Genom att samtycka blir du också anmäld till vårt nyhetsbrev och du accepterar att ta emot marknadsföring. Du kan avsluta din prenumeration när du vill genom att klicka på ”unsubscribe” i våra nyhetsbrev.
Klicka här för att godkänna vår integritetspolicy:
Innehåll