Blog

HTTP vs HTTPS

HTTP (Hypertext Transfer Protocol) och HTTPS (Hypertext Transfer Protocol Secure) är två protokoll som används för kommunikation mellan en webbserver och en webbläsare. Skillnaden mellan de två systemen ligger i hur de hanterar säkerheten för data som överförs över internet.

Så fungerar HTTP

HTTP är det grundläggande kommunikationsprotokollet som används för att överföra webbsidor på internet. När en användare besöker en webbsida skickas en förfrågan via HTTP till servern där sidan är lagrad. Servern svarar genom att skicka de begärda filerna tillbaka till användarens webbläsare där de visas som en webbsida. HTTP använder standardport 80.

Så fungerar HTTPS

HTTPS är en utvidgning av HTTP och är utformad för att tillhandahålla säkrade internettransaktioner. Det gör det genom att kryptera data som skickas mellan användaren och servern. Detta skyddar känslig information, såsom bankuppgifter och inloggningsdetaljer, från att avlyssnas eller kapas av tredje part när den skickas över internet. HTTPS använder Transport Layer Security (TLS) eller dess föregångare, Secure Sockets Layer (SSL), för kryptering. HTTPS använder standardport 443.

Användning inom SEO

Inom SEO är användningen av HTTPS en rankingfaktor som Google bekräftade 2014. Sökmotorer som Google ger preferens åt webbplatser som använder säkra anslutningar, vilket kan resultera i högre sökplaceringar. En HTTPS-anslutning ger användarna förtroende för att en webbplats är säker, vilket är avgörande för e-handelswebbplatser och andra sidor där personlig information hanteras. Användare kan lätt känna igen en säker anslutning genom att leta efter https:// i webbadressen också genom hänglåssymbolen som visas i webbläsarens adressfält.

Så byter du från HTTP till HTTPS

Vid byte från HTTP till HTTPS är det viktigt att man implementerar rätt omdirigeringar, det vill säga 301-redirects, för att säkerställa att länkkraft (link juice) och andra SEO-värden behålls. Webmasters bör även se till att uppdatera sina sitemap.xml och robot.txt filer för att reflektera användningen av HTTPS samt registrera omställningen i Google Search Console.

För att konfigurera HTTPS på en webbplats måste en SSL/TLS-certifikat installeras på servern.

FAQ

Vad är skillnaden mellan HTTP och HTTPS?

Skillnaden ligger i säkerheten för dataöverföring. HTTP skickar data oövervakade medan HTTPS krypterar data för att skydda den från tredje part.

Vad behöver man göra för att byta från HTTP till HTTPS?

För att byta till HTTPS krävs installation av SSL / TLS-certifikat på webbservern. Det är också viktigt att implementera rätt omdirigeringar och uppdatera sitemap.xml- och robot.txt-filer för att reflektera användningen av HTTPS.

Varför är HTTPS viktigt för SEO?

Google ger företräde åt webbplatser med säkrade anslutningar, vilket kan leda till högre sökplaceringar. Dessutom ger HTTPS användarna förtroende och är viktigt för webbplatser som hanterar känslig information.

Free SEO analysis

Kostnadsfri SEO-analys

Free SEO analysis
Aktivera JavaScript i din webbläsare för att slutföra detta formulär.
Vilken typ av analys vill du ha?
*Genom att samtycka blir du också anmäld till vårt nyhetsbrev och du accepterar att ta emot marknadsföring. Du kan avsluta din prenumeration när du vill genom att klicka på ”unsubscribe” i våra nyhetsbrev.
Klicka här för att godkänna vår integritetspolicy:
Innehåll