Blog

HTML Sitemap

En HTML Sitemap är en strukturerad sida på en webbplats, som innehåller länkar till alla viktiga sidor på sajten. Den är primärt till för att hjälpa användare hitta innehåll på en hemsida och att förbättra navigeringen.

Användning

HTML Sitemaps är ofta till nytta för stora webbplatser där det kan vara svårt att hålla koll på och hitta till alla sidor. Trots att de primärt är skapade för att förbättra användarupplevelsen, kan de även underlätta för sökmotorer att förstå webbplatsens struktur och innehåll, vilket är positivt för SEO (Search Engine Optimization). Dock är XML Sitemaps mer relevanta för sökmotoroptimering, eftersom de är specifikt utformade för att kommunicera med sökmotorer.

Struktur

En bra HTML Sitemap bör vara logiskt organiserad, vanligtvis i hierarkisk ordning, och ska spegla webbplatsens huvudkategorier samt underkategorier. Varje post bör innehålla en ankartext som beskriver sidans innehåll, och den bör vara länkad direkt till den motsvarande sidan inom webbplatsen.

Placering

Det är vanligast att HTML Sitemaps placeras i webbplatsens sidfot (footer), där användare enkelt kan finna dem om de behöver en översikt över sidor eller om de har problem med att finna specifik information.

Best Practices

För bästa effekt bör HTML Sitemaps hållas uppdaterade med webbplatsens senaste innehåll och förändringar. Det är även viktigt att endast inkludera länkar som är relevanta för användaren och undvika att fylla sitemappen med överflödig eller mindre viktig information. En väldesignad HTML Sitemap bör vara ren, enkel att följa och fri från döda länkar som kan skapa frustration hos användaren och ge en negativ inverkan på webbplatsens trovärdighet.

FAQ

Hur kan jag skapa en HTML Sitemap för min webbplats?

Du kan skapa en HTML Sitemap manuellt genom att lista och strukturera dina webbsidors länkar på en sida. Alternativt finns det verktyg och CMS-plugins tillgängliga som automatiskt genererar en HTML Sitemap baserat på din webbplatsstruktur. Se till att uppdatera sitemapen regelbundet när du lägger till eller tar bort sidor från din webbplats.

Vad är skillnaden mellan en HTML Sitemap och en XML Sitemap?

En HTML Sitemap är främst för användare och fokuserar på navigering och tillgänglighet. En XML Sitemap är för sökmotorer och ger information om sidor, deras prioritet och hur ofta de uppdateras. De två sitemap-typerna kompletterar varandra och bör användas tillsammans för bästa resultat.

Varför behöver jag en HTML Sitemap på min webbplats?

En HTML Sitemap hjälper både användare och sökmotorer att navigera och hitta dina webbsidors innehåll. Det förbättrar användarupplevelsen och underlättar SEO-genomgång av webbplatsens struktur och innehåll.

Free SEO analysis

Kostnadsfri SEO-analys

Free SEO analysis
Aktivera JavaScript i din webbläsare för att slutföra detta formulär.
Vilken typ av analys vill du ha?
*Genom att samtycka blir du också anmäld till vårt nyhetsbrev och du accepterar att ta emot marknadsföring. Du kan avsluta din prenumeration när du vill genom att klicka på ”unsubscribe” i våra nyhetsbrev.
Klicka här för att godkänna vår integritetspolicy: