Blog

Google Webmaster Guidelines

Google Webmaster Guidelines är en samling rekommendationer och regler som utformats av sökmotorgiganten Google. De vägleder webbplatsägare och SEO-specialister i utvecklingen av innehåll och teknik som optimerar webbsidors synlighet i sökmotorernas sökresultat.

Guidelinerna är själva fundamentet för sökmotoroptimering (SEO) och digital marknadsföring, då de utgör basen för hur Google indexera och rangordnar webbplatsinnehåll.

SEO är ett stort och komplext ämne – Läs vår stora guide här

Strukturen av riktlinjerna

Google Webmaster Guidelines är indelade i huvudsakligen två huvudkategorier; design och innehållsriktlinjer samt tekniska riktlinjer. Dessa kategorier är sedan uppdelade i mer detaljerade sektioner för att ge specifik vägledning kring olika aspekter av webbplatshantering. En tredje kategori, kvalitetsriktlinjerna, innefattar förhållningsregler som syftar till att förhindra manipulation och spamming av Googles sökresultat.

Design och Innehållsriktlinjer

Design- och innehållsriktlinjerna behandlar hur man bästa utvecklar innehåll och design för att både användare och sökmotorer ska kunna förstå och navigera en webbplats effektivt. Viktiga punkter inkluderar:

 • Klart och tydligt strukturerat innehåll som är organiserat logiskt och hierarkiskt.
 • Användning av korrekta HTML-taggar, inklusive titlar, rubriker och alt-attribut för bilder.
 • Sökord bör användas på ett naturligt sätt i innehållet. Sökordstätheten ska vara balanserad så att texten förblir läsbar för människor och relevant för ämnet.
 • Skapa unika och exakta sidtitlar som speglar sidans innehåll.
 • En beskrivande och intressant metabeskrivning för varje sida kan förbättra hur sidorna visas i sökresultaten.
 • Användning av förståeliga URL-strukturer som speglar sidornas innehåll.
 • Se till att webbplatsen är lätt att navigera och att varje sida är åtkomlig genom minst en statisk textlänk.
 • Undvik användandet av tekniker som sökmotorerna har svårt att processa, såsom vissa typer av JavaScript eller Flash.

Tekniska Riktlinjer

Tekniska riktlinjer fokuserar på den bakomliggande tekniken i en webbplats så att sökmotorerna kan indexera innehållet effektivt och korrekt. Viktiga områden inkluderar:

 • Användandet av robots.txt för att styra sökmotorernas tillgång till specifika delar av en webbplats.
 • Användning av korrekt ompekning (301-omdirigeringar) för att hantera flyttat innehåll.
 • Garantera att webbplatsen är installerad på en server som är tillgänglig för sökmotor-crawlern när väl dessa besöker sidan.

Kvalitetsriktlinjer

Kvalitetsriktlinjerna syftar till att upprätthålla en hög standard i Googles sökresultat och motverka metodstäda som kan påverka resultaten negativt. Dessa riktlinjer varnar webbplatsägare att undvika:

 • Skapande av dold text och dolda länkar enbart för sökmotorer.
 • Användning av cloaking eller omdirigeringstaktiker som presenterar olika innehåll för sökmotorer än för besökare.
 • Inkludering av irrelevanta sökord för att försöka manipulera en sidas rankning.
 • Skapande av flera sidor, subdomäner eller domäner med i stort sett duplicerat innehåll.
 • Delaktighet i länkscheman eller köp av länkar i syfte att öka en webbplats rankning.

Efterlevnad

Genom att följa Google Webmaster Guidelines kan webbplatsägare och SEO-specialister öka sina chanser att rankas högt i sökresultaten. Dessa riktlinjer är avgörande för att bygga en hållbar och sökmotorvänlig webbplats som både användare och Google uppskattar. Det också en viktig del av riskhantering då avsteg från kvalitetsriktlinjerna kan leda till manuell åtgärd från Google, vilken kan innebära nedgradering eller till och med borttagning av sidor från sökindexet.

FAQ

Varför är det viktigt att följa Google Webmaster Guidelines?

Det är viktigt att följa Google Webmaster Guidelines för att öka chanserna att rankas högt i sökresultaten och för att bygga en hållbar och sökmotorvänlig webbplats som uppskattas av både användare och Google.

Vad är skillnaden mellan design- och innehållsriktlinjer och tekniska riktlinjer i Google Webmaster Guidelines?

Design- och innehållsriktlinjer fokuserar på utvecklingen av innehåll och design för att underlätta för användare och sökmotorer att förstå och navigera en webbplats, medan de tekniska riktlinjerna handlar om den bakomliggande tekniken för att sökmotorer ska indexera innehållet korrekt.

Vilka konsekvenser kan det få om man inte följer Googles kvalitetsriktlinjer?

Om man inte följer Googles kvalitetsriktlinjer kan man riskera att webbplatsen nedgraderas eller till och med tas bort från Googles sökindex. Det är viktigt att undvika metoder som kan anses manipulera sökresultaten för att upprätthålla en hög standard i Googles sökresultat.

Free SEO analysis

Kostnadsfri SEO-analys

Free SEO analysis
Aktivera JavaScript i din webbläsare för att slutföra detta formulär.
Vilken typ av analys vill du ha?
*Genom att samtycka blir du också anmäld till vårt nyhetsbrev och du accepterar att ta emot marknadsföring. Du kan avsluta din prenumeration när du vill genom att klicka på ”unsubscribe” i våra nyhetsbrev.
Klicka här för att godkänna vår integritetspolicy: