Blog

Google Tag Manager (GTM)

Google Tag Manager är en tag-hanteringslösning som erbjuds av Google, vilken tillåter användare att lättare deploya och hantera marknadsförings-tags (små bitar av kod eller spårningsskript) på en hemsida eller mobilapp utan att behöver ändra koden på sidan. Detta är speciellt användbart för att spåra konverteringar, trafik och samla in andra användardata för analys och optimering.

Funktionalitet

GTM använder en container som placeras på alla sidor på en webbplats. Inom denna container kan användaren lägga till och uppdatera sina egna tags för att spåra användarbeteenden, testa och utvärdera resultat, och implementera nya marknadsföringsstrategier utan att ingripa i webbplatsens primära källkod. Detta minskar beroendet på webbutvecklare för att göra ändringar, vilket snabbar upp processen och minskar risken för fel.

Tags som ofta hanteras genom GTM inkluderar Google Analytics spårningsskript, AdWords-conversion tracking, remarketingcodes och Heatmap-verktyg som Hotjar. GTM stöder också anpassade HTML-tags och erbjuder ett brett utbud av förkonfigurerade taggmallar från olika teknikleverantörer, vilket gör det enklare för användarna att implementera dessa utan avancerad kodningskunskap.

Implementering

För att börja använda GTM skapar en användare först ett konto och därefter en container för sin webbplats eller mobilapp. En liten bit av JavaScript och ett icke-JavaScript-snutt (för äldre webbläsare) tillhandahålls därefter att läggas till i källkoden för alla sidor på webbplatsen. När containern är på plats kan användaren börja lägga till och uppdatera tags via GTM-gränssnittet.

Fördelar

Användningen av GTM underlättar en snabb deployment av tags och bidrar till en mer effektiv tagghantering. Det möjliggör enklare A/B-testning och mer dynamiska och anpassade användarupplevelser baserade på användardata. Det förbättrar också laddningstiderna eftersom scripts kan laddas asynkront, vilket innebär att de inte hindrar visningen av andra element på sidan.

GTM utrustar även användare med versionshantering och felsökningsverktyg, som erbjuder en transparent översikt av tag-ändringar och tillåter testning av tags innan de publiceras live på webbplatsen. Dessutom integreras GTM väl med andra Google-produkter, som Google Analytics och Google Ads, vilket skapar en sömlös arbetsyta för datadrivna beslut inom marknadsföring och SEO.

Säkerhet och Sekretess

Google Tag Manager erbjuder flera säkerhetsfunktioner, såsom användarbehörigheter och kontrollmekanismer för att säkerställa att bara auktoriserade personer kan göra ändringar på tagsen. Vidare måste användningen av GTM följa med gällande sekretessbestämmelser och lagar, såsom GDPR, vilket innebär att användare måste säkerställa att de har godkänt insamling och hantering av data via tags aktiverade i GTM.

FAQ

Hur kan jag börja använda Google Tag Manager?

För att börja använda Google Tag Manager måste du skapa ett konto och en container för din webbplats eller mobilapp. Sedan behöver du lägga till en liten bit av JavaScript-kod i källkoden på dina sidor för att implementera GTM på din webbplats.

Vad behöver jag vara medveten om när det gäller säkerhet och sekretess med Google Tag Manager?

Det är viktigt att använda GTM säkert och i enlighet med gällande lagar och bestämmelser som GDPR. Se till att endast auktoriserade personer har tillgång till att hantera tags, och säkerställ att du hanterar och lagrar användardata på ett etiskt och konsekvent sätt.

Vilka fördelar finns med att använda Google Tag Manager?

Genom att använda Google Tag Manager kan du snabbt deploya och hantera olika marknadsförings-tags på din webbplats utan att ändra källkoden. Det underlättar tagghantering, A/B-testning, dynamiska användarupplevelser och ger dig tillgång till versionshantering och felsökningsverktyg.

Free SEO analysis

Kostnadsfri SEO-analys

Free SEO analysis
Aktivera JavaScript i din webbläsare för att slutföra detta formulär.
Vilken typ av analys vill du ha?
*Genom att samtycka blir du också anmäld till vårt nyhetsbrev och du accepterar att ta emot marknadsföring. Du kan avsluta din prenumeration när du vill genom att klicka på ”unsubscribe” i våra nyhetsbrev.
Klicka här för att godkänna vår integritetspolicy: