Blog

Google Search Console

Google Search Console (tidigare känd som Google Webmaster Tools) är ett kostnadsfritt webbverktyg som tillhandahålls av Google för att hjälpa webbplatsägare att övervaka och underhålla sin webbplatsens närvaro i Googles sökresultat.

Funktioner

Google Search Console ger information och data för att hjälpa webbplatsägare att förstå hur deras innehåll upptäcks och indexeras av Google. Det erbjuder även verktyg för att analysera trafik, optimering och förbättra sökresultaten. Huvudfunktioner inkluderar:

  • Prestandarapporter: Spårar användarens interaktioner med webbplatsen i sökresultat, inklusive klick, visningar, klickränta och position i sökresultaten.
  • Indexeringsstatus: Presenterar information om vilka sidor som har indexerats av Google, samt hjälper till att identifiera och åtgärda indexering- och indragningproblem.
  • Mobilanvändarvänlighet: Analyserar webbplatsens prestanda på mobila enheter och identifierar sidor som inte är mobilvänliga.
  • Länkrapporter: Ger insikter om interna och externa länkar; visar vilka webbplatser som länkar till din och hur webbplatser internt länkar mellan sidor.
  • AMP (Accelerated Mobile Pages) och Rich Results: Kontrollerar AMP-sidor och hjälper till att korrigera eventuella fel samt verifierar att strukturerad data implementeras korrekt för att möjliggöra rich results.
  • URL-inspektionsverktyg: Analyserar enskilda URL:er för att diagnostisera indexeringproblem och ser till att Google har den senaste versionen av sidan.

Användning och Fördelar:

Genom att regelbundet använda Google Search Console kan webbplatsägare och SEO-specialister säkerställa att sidor indexeras effektivt, identifiera och åtgärda sökrelaterade problem, förstå söktrafik och användarbeteende, samt optimera webbplatsens synlighet och ranking i sökresultaten. Det är ett vitalt verktyg för att övervaka en webbplats hälsa och optimera dess SEO-strategier.

Tillämpning:

För att komma igång med Google Search Console, måste webbplatsägare först verifiera ägandet av sin webbplats. Detta kan göras genom flera metoder, såsom att ladda upp en HTML-fil till webbservern, lägga till en HTML-tagg i webbplatsens huvudavsnitt, eller genom att länka till en Google Analytics konto. Efter verifiering kan användare få tillgång till alla verktyg och data som Search Console erbjuder.

Google Search Console är ett oumbärligt verktyg i en SEO-specialists arsenal och erbjuder detaljerad insikt i hur Google sökmotor ser och interagerar med en webbplats. Dess användning kan direkt påverka en webbplats förmåga att rankas högt i sökmotorresultatsidorna (SERPs).

FAQ

Finns det en begränsning för hur många webbplatser jag kan lägga till i Google Search Console?

Det finns ingen officiell begränsning för hur många webbplatser du kan lägga till i ditt Google Search Console-konto. Det är möjligt att hantera flera webbplatser under ett enda konto, vilket gör det lätt att övervaka olika projekt eller kunders webbplatser från samma gränssnitt.

Hur ofta bör jag kontrollera min Google Search Console?

Det rekommenderas att du regelbundet – åtminstone månadsvis – granskar din Google Search Console för att hålla koll på din webbplats hälsa och prestanda. Snabba åtgärder på upptäckta problem kan förhindra längre tids negativ påverkan på din söktrafik.

Kan Google Search Console visa vilka sökord som leder trafik till min webbplats?

Ja, prestandarapportern i Google Search Console visar sökord (även kallade "sökfrågor") som användarna har skrivit in för att din webbplats ska visas i sökresultat. Det ger även data om antal klick, intryck, klickränta och genomsnittlig position för dessa sökord.

Kan jag använda Google Search Console för att förbättra min webbplats laddningstider?

Medan Google Search Console inte direkt erbjuder verktyg för att mäta laddningstider, kan det identifiera problem som kan påverka sidans hastighet, t.ex. om sidan har AMP-fel. För detaljerad hastighetsanalys rekommenderas andra verktyg, såsom Google PageSpeed Insights.

Vilka typer av fel kan Google Search Console hjälpa till att upptäcka på en webbplats?

Google Search Console kan hjälpa till att upptäcka flera typer av fel, såsom crawl-fel (problem som Google-bots har när de besöker din webbplats), säkerhetsproblem, indexeringsfel (om Google inte kan indexera vissa sidor av tekniska skäl), och mobilanvändbarhetsproblem (sidor som inte är optimerade för mobila användare).

Free SEO analysis

Kostnadsfri SEO-analys

Free SEO analysis
Aktivera JavaScript i din webbläsare för att slutföra detta formulär.
Vilken typ av analys vill du ha?
*Genom att samtycka blir du också anmäld till vårt nyhetsbrev och du accepterar att ta emot marknadsföring. Du kan avsluta din prenumeration när du vill genom att klicka på ”unsubscribe” i våra nyhetsbrev.
Klicka här för att godkänna vår integritetspolicy:
Innehåll