Blog

Google Search Console

Google Search Console, tidigare Google Webmaster Tools, är ett kostnadsfritt verktyg som erbjuds av Google för att hjälpa webbplatsägare att övervaka och upprätthålla sin webbplatsens närvaro i Googles sökresultat. Verktyget ger värdefulla insikter och information som är avgörande för sökmotoroptimeringen (SEO) av en webbplats.

Google Search Console möjliggör en rad olika funktioner, varav några är centrala för att utföra effektiv SEO-arbete:

  • Prestandarapporter: Här kan användare se hur deras webbplats presterar i Googles sökresultat, inklusive information om klick, visningar, klickfrekvens (CTR) och position i sökresultaten.
  • URL-inspektion: Detta verktyg gör det möjligt att analysera specifika URL:er för att kontrollera hur Googlebot ser och indexar sidorna. Det inkluderar även möjligheten att begära omindexering av nyligen uppdaterat innehåll.
  • Indexeringsstatus: Användare kan granska vilka sidor som har indexerats av Google och identifiera problem med indexeringsbarriärer, såsom bortblockerade resurser eller crawl-fel.
  • Mobilanvändbarhet: Detta verktyg erbjuder insikter om hur mobilvänlig en webbplats är, vilket är av hög relevans då Google använder mobil-först-indexering.
  • Länkar: Google Search Console ger information om interna och externa länkar till och från en webbplats, vilket är avgörande för att förstå och förbättra webbplatsens länkprofil.
  • Säkerhetsproblem: Eventuella säkerhetsproblem på en webbplats kommer att flaggas här för att snabbt kunna åtgärdas.

Användning

För att använda Google Search Console bör en webbplatsägare eller SEO-expert först verifiera ägandet av sin webbplats med verktyget. Detta kan göras genom olika metoder som att ladda upp en HTML-fil till servern, lägga till en HTML-tagg i webbplatsens källkod, eller via Google Analytics eller Google Tag Manager om dessa tjänster redan är konfigurerade för webbplatsen.

Efter verifiering kan användare börja analysera data och ta till sig rapporterna som Google genererar. För bäst praxis, bör användare regelbundet kontrollera prestandarapporter för att identifiera områden med förbättringspotential, se över crawl-rapporter för att säkerställa att Google kan indexera alla viktiga sidor, och vara proaktiva med avseende på meddelanden om säkerhetsproblem eller manual actions som kan påverka webbplatsens synlighet i sökresultaten.

FAQ

Hur verifierar jag min webbplats med Google Search Console?

För att verifiera din webbplats med Google Search Console kan du använda olika metoder, inklusive att ladda upp en HTML-fil till servern, lägga till en HTML-tagg i webbplatsens källkod, eller använda Google Analytics eller Google Tag Manager om dessa redan är konfigurerade för din webbplats.

Vad är några av de centrala funktionerna i Google Search Console för SEO?

Google Search Console erbjuder funktioner som prestandarapporter för att övervaka webbplatsens prestation i sökresultat, URL-inspektion för att analysera och begära omindexering av specifika sidor, indexeringsstatus för att identifiera indexeringsproblem, mobilanvändbarhetsrapporter, länkinformation och säkerhetskontroller.

Varför är det viktigt att regelbundet använda Google Search Console för SEO-optimering?

Genom att regelbundet använda Google Search Console kan webbplatsägare och SEO-experter få värdefull insikt i hur deras webbplats presterar i sökresultaten, identifiera och åtgärda indexerings- och säkerhetsproblem, samt optimera länkbyggnad och mobilanvändbarhet för att förbättra webbplatsens synlighet och ranking i sökmotorresultat.

Free SEO analysis

Kostnadsfri SEO-analys

Free SEO analysis
Aktivera JavaScript i din webbläsare för att slutföra detta formulär.
Vilken typ av analys vill du ha?
*Genom att samtycka blir du också anmäld till vårt nyhetsbrev och du accepterar att ta emot marknadsföring. Du kan avsluta din prenumeration när du vill genom att klicka på ”unsubscribe” i våra nyhetsbrev.
Klicka här för att godkänna vår integritetspolicy: