Blog

Google Penguin

Google Penguin är en betydande uppdatering av Googles algoritmer som först introducerades den 24 april 2012.

Syftet med Penguin-uppdateringen är att minska sökmotorrankningen för de webbplatser som bryter mot Googles Webbmasterriktlinjer genom att använda olika manipulativa tekniker för att uppnå högre placeringar i sökresultaten.

Dessa tekniker, ofta kända som Black Hat SEO, inkluderar sökordsstopning (keyword stuffing), inköp av länkar, och så kallad link scheming, där länkar konstlat skapas i syfte att manipulera PageRank.

Historia och Evolution av Google Penguin

Google Penguin är en av många uppdateringar som Google genomfört för att förbättra kvaliteten och relevansen på de resultat som deras sökmotor levererar. Innan Penguin lanserades var det vanligt att hemsidor kunde få en förhöjd rankning genom att tillämpa oetiska SEO-praktiker. Många webbplatser manipulerade sökresultatet genom att skapa onaturliga länkprofiler. Som svar introducerade Google Penguin för att straffa de sidor som inte följde riktlinjerna för sökmotoroptimering.

När Penguin lanserades påverkades cirka 3,1% av alla sökfrågor på engelska i någon betydande grad, enligt Google. Sedan dess har algoritmen genomgått flera uppdateringar, både för att förbättra dess förmåga att upptäcka och straffa spammetoder och för att minska falskt positiva fall där legitima webbplatser felaktigt straffats.

Kännetecken för Google Penguin

Länkar: Algoritmen utvärderar inkommande länkar till en webbsida och bedömer kvaliteten och relevansen av dessa länkar. Om de inte verkar naturliga eller kommer från webbplatser av låg kvalitet kan detta betraktas som ett tecken på manipulation.

Ankartext: En överanvändning av repetitiva sökord i ankartexter för inkommande länkar kan vara en flagga för Google Penguin. En sund profil av ankartexter bör vara diversifierad och inkludera varumärkesnamn, generiska termer (läs mer, klicka här med mera).

Keyword Stuffing: Penguin ser också till att innehållet på en webbsida inte är överfyllt med sökord i ett försök att manipulera sökresultaten.

Hur man Anpassar sig till Google Penguin:

För att undvika straff från Google Penguin och säkerställa en långsiktig SEO-strategi bör följande åtgärder övervägas för en webbplats:

  • Naturlig Länkbyggnad: Uppmuntra naturlig länkbyggnad genom att skapa kvalitativt och delbart innehåll som naturligtvis attraherar länkar från andra webbplatser och användare.
  • Revidering av Ankartexter: Se över ankartexter för att säkerställa att de är varierade och naturliga. Använd inte sökord i överdrift och fokusera på att skapa en balanserad mix av ankartexter.
  • Kvalitet framför Kvantitet: Istället för att försöka få så många inkommande länkar som möjligt, fokusera på att få länkar från betrodda och relevanta källor som förstärker din webbplats trovärdighet.
  • Audit av Existerande Länkar: Genomför en länkprofilanalys för att identifiera och eventuellt avvisa skadliga inkommande länkar som kan vara skadliga för webbplatsens SEO-hälsa.
  • Konstant Övervakning: Håll ständigt ett öga på din sökmotoroptimering och var uppmärksam på förändringar i sökmotorernas algoritmer. Använd verktyg som Googles Search Console för att övervaka webbplatsens status och identifiera eventuella problem.
  • Innehåll av Hög Kvalitet: Skapa relevant och värdefullt innehåll som engagerar och tillför värde för besökarna, vilket främjar naturliga länkningar och kommer att uppfattas positivt av Googles algoritmer..

FAQ

Vad är syftet med Google Penguin-uppdateringen?

Syftet med Google Penguin-uppdateringen är att minska sökmotorrankningen för webbplatser som bryter mot Googles riktlinjer genom manipulativa SEO-tekniker och svart hatt-SEO.

Hur påverkar Google Penguin länkar och ankartexter på en webbplats?

Google Penguin utvärderar inkommande länkar och ankartexter för att bedöma kvaliteten och relevansen. En överanvändning av penganyckelsöksord och onaturliga länkprofiler kan resultera i en negativ påverkan från Penguin.

Vilka åtgärder kan tas för att anpassa sig till Google Penguin och undvika straff?

För att undvika straff från Google Penguin bör man satsa på naturlig länkbyggnad, revidera ankartexter, fokusera på kvalitet före kvantitet i länkar, analysera och rensa skadliga länkar samt skapa högkvalitativt innehåll som engagerar besökarna.

Free SEO analysis

Kostnadsfri SEO-analys

Free SEO analysis
Aktivera JavaScript i din webbläsare för att slutföra detta formulär.
Vilken typ av analys vill du ha?
*Genom att samtycka blir du också anmäld till vårt nyhetsbrev och du accepterar att ta emot marknadsföring. Du kan avsluta din prenumeration när du vill genom att klicka på ”unsubscribe” i våra nyhetsbrev.
Klicka här för att godkänna vår integritetspolicy: