Blog

Google PageSpeed Insights

Google PageSpeed Insights är ett analytiskt verktyg utvecklat av Google för att hjälpa webbplatsägare att utvärdera och förbättra laddningstiden och prestandan på sina webbsidor. Verktyget utför en serie tester för att bedöma webbsidans hastighet och användbarhet på både mobila enheter och datorer.

Användning och Faktorer

För att använda PageSpeed Insights, anger användare en URL till det webbplatsinnehåll de vill analysera, därefter genererar verktyget en rapport som bedömer sidan med poäng från 0 till 100 baserat på dess prestanda. En högre poäng indikerar bättre prestanda och en snabbare sida. Rapporten belyser även olika aspekter av webbsidans laddning och interaktivitet, inklusive nyckelstatistik och rekommendationer för förbättringar.

De faktorer som PageSpeed Insights bedömer inkluderar:

  • Tid Till första byte (Time to First Byte, TTFB) – Tiden det tar för en webbläsare att börja motta information från servern.
  • Första meningsfulla målningen (First Meaningful Paint, FMP) – Tiden till det ögonblick då det primära innehållet på en sida är synligt för användaren.
  • Tid till interaktivitet (Time to Interactive, TTI) – Tiden det tar för en sida att bli fullständigt interaktiv.
  • Storlek på sidresurser – Total storleken på alla resurser som laddas av en sida, till exempel bilder, JavaScript och CSS.
  • Effektiva kodnings- och komprimeringsmetoder för resurser användningen av tekniker som minifiering och komprimering för att minska volymen data som måste laddas ned.
  • Rendering-blockerande resurser – resurser som hindrar en webbplats från att renderas snabbt.
  • Bildoptimering – korrekt storlek och komprimering av bilder för att minska laddningstiderna.

Relevans för SEO

PageSpeed Insights är en vital komponent i sökmotoroptimering (SEO), då webbsidors laddningstid är en viktig rankingfaktor för sökmotorer som Google. Webbplatser som laddar snabbt ger en bättre användarupplevelse, vilket kan leda till förbättrad engagement, lägre avvisningsfrekvens och högre konverteringar. Följdaktligen bör webbplatsägare regelbundet använda detta verktyg för att identifiera och åtgärda problem relaterade till webbsidans prestanda.

Åtgärder

För att förbättra prestandan som identifieras av PageSpeed Insights, bör webbplatsägare följa de specificerade rekommendationerna i rapporten. Detta kan innefatta att optimera bilder, minimera JavaScript och CSS, använda webbläsarcachning och eliminera renderingsblockerande resurser.

Genom att noggrant analysera och implementera de föreslagna förbättringarna, kan webbplatsägare i högre grad möta kraven från både användare och sökmotorer, vilket resulterar i bättre SEO-prestanda och en framgångsrik digital närvaro.

FAQ

Vad är Google PageSpeed Insights?

Google PageSpeed Insights är ett analytiskt verktyg utvecklat av Google för att hjälpa webbplatsägare att utvärdera och förbättra laddningstiden och prestandan på sina webbsidor.

Varför är PageSpeed Insights viktigt för SEO?

PageSpeed Insights är viktigt för SEO eftersom webbsidors laddningstid är en viktig rankingfaktor för sökmotorer som Google. Snabbare laddningstider kan förbättra användarupplevelsen och leda till bättre SEO-prestanda.

Vilka åtgärder kan man vidta baserat på PageSpeed Insights-rapporten?

Baserat på PageSpeed Insights-rapporten kan man åtgärda problem som rör bland annat bildoptimering, minimering av JavaScript och CSS, implementering av webbläsarcachning och eliminerande av renderingsblockerande resurser.

Free SEO analysis

Kostnadsfri SEO-analys

Free SEO analysis
Aktivera JavaScript i din webbläsare för att slutföra detta formulär.
Vilken typ av analys vill du ha?
*Genom att samtycka blir du också anmäld till vårt nyhetsbrev och du accepterar att ta emot marknadsföring. Du kan avsluta din prenumeration när du vill genom att klicka på ”unsubscribe” i våra nyhetsbrev.
Klicka här för att godkänna vår integritetspolicy: