Blog

Google manuell åtgärd (Manual Action)

En manuell åtgärd, också känd som ”manual action” på engelska, är när Googles granskare manuellt utvärderar och fastställer att en webbsida inte uppfyller Googles riktlinjer för webbansvariga.

Detta kan leda till att hela webbplatsen eller delar av den rankas ner eller i värsta fall tas bort från Googles sökindex. Dessa åtgärder vidtas för att upprätthålla en hög kvalitetsstandard på sökresultatsidor och för att ge användarna en bättre upplevelse.

Orsaker till Manuell Åtgärd

Manuella åtgärder kan utlösas av olika typer av överträdelser som strider mot Googles kvalitetsriktlinjer. Bland dessa överträdelser finns:

 • Närvaron av onaturliga inkommande länkar: Att ha ett stort antal köpta eller konstgjorda backlinks som avsiktligt skapats för att manipulera sidans rankning.
 • Användning av oärlig eller dold text: Text och sökord som göms för besökaren men som är synliga för sökmotorer.
 • Cloaking och omdirigering: Att visa annorlunda innehåll för sökmotorer än för besökare eller att omdirigera besökaren till en annan sida än den sökmotorn indexerat.
 • Användning av skadlig programvara: Om en webbplats har blivit hackad eller innehåller skadlig kod.
 • Tunn eller lågkvalitativt innehåll: Sidor som har liten eller ingen originalinnehåll, såsom automatiskt generade sidor, plagierat innehåll, eller sidor med litet innehåll som inte tillför något värde för användaren.

Identifiering av Manuell Åtgärd

För att fastställa om en webbplats är föremål för en manuell åtgärd går webbplatsägare till Google Search Console. Där finns en avdelning som heter ”Security & Manual Actions” där meddelanden om manuella åtgärder listas om sådana finns.

Hantering av Manuell Åtgärd

Om en webbplats har drabbats av en manuell åtgärd är det grundläggande först att förstå överträdelsen och identifiera problemområdena.

 • Identifiera Orsaken: Noggrann granskning av meddelandet från Google för att förstå vilken specifik regel som har brutits.
 • Åtgärda Problemet: Webbplatsägaren måste sedan åtgärda problemen som har nämnts av Google. Det kan innebära att rensa upp skadliga backlinks, ta bort dold text eller uppdatera innehållet för att göra det mer värdefullt och relevant för användare.
 • Skicka in en Förklaring: När alla nödvändiga ändringar har gjorts, är nästa steg att skicka en förklaring till Google via Google Search Console. Förklaringen bör vara detaljerad och inkludera vilka åtgärder som har vidtagits för att rätta till de problem som ledde till den manuella åtgärden.
 • Avvaktan av Granskning: Efter att förklaringen skickats, kommer webbplatsen att granskas igen av Googles personal. Detta kan ta några dagar till flera veckor.

Förebyggande av Manuell Åtgärd

För att undvika manuella åtgärder är det klokt att kontinuerligt genomföra en proaktiv övervakning av SEO-strategier och följa Googles riktlinjer för webbansvariga. Detta innefattar:

 • Skapandet av högkvalitativt och användarvänligt innehåll.
 • Upprättandet av en naturlig länkprofil utan manipulativa söktekniker.
 • Se till att webbplatsen är säker och fri från skadlig kod.
 • Sökoptimeringsarbete som inte innebär försök att bedra sökmotorer eller användare.

FAQ

Vad är en Google manuell åtgärd?

En Google manuell åtgärd, även känd som manual action, är när Google-manuella granskare manuellt bedömer att en webbplats inte uppfyller Googles riktlinjer för webbansvariga, vilket kan resultera i att webbplatsen rankas ned eller tas bort från Googles sökindex.

Vilka är några vanliga orsaker till manuella åtgärder?

Vanliga orsaker till manuella åtgärder inkluderar onaturliga inkommande länkar, användning av oärlig eller dold text, cloaking och omdirigering, skadlig programvara samt tunnt eller lågvärdigt innehåll på webbplatsen.

Hur kan man förebygga manuella åtgärder från Google?

För att undvika manuella åtgärder från Google är det viktigt att skapa högkvalitativt och användarvänligt innehåll, bygga en naturlig länkprofil utan manipulativa tekniker, se till att webbplatsen är säker och fri från skadlig kod samt undvika oärliga SEO-taktiker som kan bedra sökmotorer eller användare.

Free SEO analysis

Kostnadsfri SEO-analys

Free SEO analysis
Aktivera JavaScript i din webbläsare för att slutföra detta formulär.
Vilken typ av analys vill du ha?
*Genom att samtycka blir du också anmäld till vårt nyhetsbrev och du accepterar att ta emot marknadsföring. Du kan avsluta din prenumeration när du vill genom att klicka på ”unsubscribe” i våra nyhetsbrev.
Klicka här för att godkänna vår integritetspolicy: