Blog

Google Discover

Google Discover är en personaliserad tjänst från Google som automatiskt visar användaren ett flöde av relevanta artiklar, videoklipp, och andra typer av innehåll online baserat på användarens sökhistorik, webbaktiviteter och en rad andra signaler.

Tjänsten lanserades först under namnet ”Google Feed” i december 2016 och bytte därefter namn till ”Discover” i september 2018 för att bättre reflektera dess funktion som en upptäcktplattform för nytt och intressant innehåll.

 

Exempel på Google Discover (för en person intresserad av Playstation)

 

Betydelse för SEO

För SEO-specialister och marknadsförare representerar Google Discover en betydande möjlighet att öka synligheten och trafiken till webbplatser. Till skillnad från traditionell sökbaserad SEO där fokus ligger på optimering för specifika sökord, är Discover-SEO mer inriktad på att skapa och optimera innehåll som är engagerande, högkvalitativt och troligtvis kommer att intressera en användares specifika preferenser.

Hur fungerar Google Discover?

Google Discover använder maskininlärning för att förutse och visa innehåll som sannolikt är relevant för användaren, även om denna aldrig har sökt efter dessa ämnen tidigare. Det tar hänsyn till olika faktorer, såsom sökhistorik, webbaktiviteter, enhetsanvändning, och till och med platsinfo, för att skapa ett flöde av skräddarsydd information presenterad på använarens Google-app, mobila webbläsare eller på den nya fliken i Google Chrome.

Best Practice

För att förbättra chanserna att synas i Discover-flödet, bör marknadsförare och innehållsskapare se till att följa Googles riktlinjer och bästa praxis. Här är några centrala punkter att tänka på:

  1. Relevant och originellt innehåll: Google prioriterar innehåll som är informativt, intressant och ger värde till användaren. Eftersom Discover samlar nyheter och evergreen innehåll, är det viktigt att webbplatsägare skapar unikt och engagerande innehåll som stämmer väl överens med intressen hos deras målgrupp.
  2. Användarupplevelse: Sidors laddningshastighet, mobilanpassning och användarvänlighet anses vara avgörande faktorer. Webbsidor bör vara snabba att ladda och lätta att navigera på enheter av olika storlekar och typer.
  3. Bild och videokvalitet: Upptäcksflödet betonar visuella element starkt. Inkludera därför högkvalitativa bilder och videor som är relevant för innehållet. Google tillhandahåller riktlinjer för hur bilder ska optimeras för Discover.
  4. Schema markup: Innehåll med korrekt schema markup hjälper till att få artiklar att sticka ut och öka möjligheten att bli visad i Discover. Detta innebär att det är viktigt att använda rätt schema.org markup för att framhäva innehållets karaktär.
  5. Uppdaterat innehåll: Även om Discover kan visa både aktuellt och tidlöst innehåll, så har innehåll som ständigt är uppdaterat och färskt en högre sannolikhet att dyka upp i användarnas flöden.
  6. Uppföljning och analys: Använd Google Search Console för att övervaka hur ditt innehåll presterar i Discover. Verktyget kan hjälpa dig att förstå vilka typer av innehåll som genererar mest engagemang och se över data som antal visningar och klickfrekvens.

Algoritmen bestämmer

Det är också viktigt att notera att även om en webbplats är optimerad enligt Discover-specifikationerna, så garanterar det inte automatiskt närvaro eller framgång på plattformen. Algoritmen är dynamisk och resultatet kan variera beroende på följande omständigheter:

  • Användarens individuella beteende
  • Varierande trender och ämnen av offentligt intresse
  • Konkurrensen om plats i användarens Discover-flöde

För att kontinuerligt förbättra sig inom Discover-SEO, bör marknadsförare ständigt finjustera sitt innehåll och hålla sig uppdaterade med Googles vägledning samt anpassa sina strategier efter användarnas föränderliga smak och beteenden.

Google Discover är en spännande utveckling för SEO och innehållsmarknadsföring som kräver en strategistillämpning skild från traditionella sökoptimeringstekniker. Genom att prioritera användarens intressen och skapa värdefullt, engagerande innehåll, kan webbplatser öka sin synlighet och dra fördel av den ökande trafik som Discover kan generera.

FAQ

Vad är Google Discover och hur skiljer det sig från traditionell sökoptimering?

Google Discover är en personaliserad innehållsuppvisningstjänst som visar användare relevanta artiklar och videor baserat på deras intressen och beteenden. Till skillnad från traditionell sökoptimering fokuserar Discover-SEO på att skapa engagerande innehåll som är av hög kvalitet och troligtvis intressant för användarna.

Vilka faktorer påverkar chansen att synas i Google Discover?

För att förbättra chanserna att synas i Discover-flödet bör man skapa högvärdigt och originalt innehåll, se till att upplevelsen på webbsidan är användarvänlig, inkludera högkvalitativa bilder och videor, använda schemamarkering för att framhäva innehållet, se till att innehållet är uppdaterat och kontinuerligt följa upp och analysera resultatet.

Hur kan marknadsförare och innehållsskapare förbättra sin närvaro på Google Discover?

Genom att skapa relevant och engagerande innehåll, se till att webbsidan är tekniskt optimerad för snabb lastning och att innehållet är mobilanpassat, använda högkvalitativa bilder och videor, implementera schema.org markeringar, hålla innehållet uppdaterat och kontinuerligt följa upp och analysera resultatet med verktyg som Google Search Console.
Free SEO analysis

Kostnadsfri SEO-analys

Free SEO analysis
Aktivera JavaScript i din webbläsare för att slutföra detta formulär.
Vilken typ av analys vill du ha?
*Genom att samtycka blir du också anmäld till vårt nyhetsbrev och du accepterar att ta emot marknadsföring. Du kan avsluta din prenumeration när du vill genom att klicka på ”unsubscribe” i våra nyhetsbrev.
Klicka här för att godkänna vår integritetspolicy: