Blog

Google Disavow Links

Google Disavow Links är ett verktyg tillhandahållet av Google för att tillåta webbplatsägare att signalera till Google vilka inkommande bakåtlänkar de inte vill att sökmotorn skall bry sig om. Verktyget är tänkt att användas för att adressera problem relaterade till onaturliga eller skadliga länkar som kan ha en negativ inverkan på en webbplats sökmotoroptimering (SEO).

Användningsområde

Google Disavow Links bör användas med försiktighet. Det kan vara användbart i situationer där en webbplats har drabbats av en stor mängd spammy, lågkvalitativa eller onaturliga länkar som är svåra att få bort manuellt. Det kan även vara användbart om en webbsida misstänker att den blivit föremål för en negativ SEO-kampanj där konkurrenter avsiktligt skapar dåliga länkar för att skada webbsidans ranking.

Så skapar du Google Disavow Links

Genom att följa denna process kan webbplatsägare använda Google Disavow Links-verktyget för att hantera och disavowa skadliga eller oönskade länkar som kan påverka webbplatsens ranking och synlighet i sökresultaten.

1. Skapa en fil: Webbplatsägaren måste först skapa en fil, vanligtvis i TXT-format, där de listar URL:erna till de länkar eller domäner som de vill disavowa. Det är viktigt att följa det specifika formatet som Google kräver för filen.

2. Uppladdning till Google Search Console: När filen är klar och korrekt formaterad, måste den laddas upp till Google Search Console. Detta görs genom att gå till Disavow Links-verktyget i Search Console.

3. Begäran behandlas av Google: Google kommer att ta emot begäran om att disavowa länkarna, men det är viktigt att notera att det inte finns någon omedelbar effekt. Det kan ta flera veckor eller till och med månader innan Googles algoritmer tar in filen i beaktning.

4. Vänta på resultat: Efter att begäran har behandlats av Google, kan det ta tid innan resultatet börjar synas i sökresultaten. Det är viktigt att vara tålmodig och ge processen tillräckligt med tid, eftersom sökmotorerna måste re-indexera webbplatsen och updatera sökresultaten.

Optimal användning

Innan verktyget används ska webbplatsägaren göra ett försök att manuellt ta bort oönskade länkar genom att kontakta länkens administratörer och be om att länken tas bort. Det är rekommenderat att dokumentera denna process och kommunikation. Användning av Google Disavow Links bör ses som en sista utväg, då det kan leda till att användbara länkar exkluderas av misstag, vilket kan minska webbplatsens övergripande länkprofils styrka.

Observera att effekten av att använda detta verktyg kan variera, och det är inte alltid det ger en förbättring av rankningen. Det är rekommenderat att regelbundet övervaka och analysera länkprofilen för att säkerhetsställa att webbplatsen har en naturlig och hälsosam uppsättning länkar.

FAQ

Hur använder jag Google Disavow Links?

För att använda Google Disavow Links, skapa först en fil med URL:erna till de oönskade länkarna eller domänerna. Ladda sedan upp denna fil till Googles Disavow Links-verktyg genom Google Search Console. Google kommer ta emot begäran men det kan ta flera veckor innan resultatet av disavow återspeglas i sökresultaten.

När ska jag använda Google Disavow Links?

Google Disavow Links kan användas i situationer där en webbplats har drabbats av en stor mängd spammy, lågkvalitativa eller onaturliga länkar som är svåra att få bort manuellt. Det kan även vara användbart om en webbsida misstänker att den blivit föremål för en negativ SEO-kampanj där konkurrenter avsiktligt skapar dåliga länkar för att skada webbsidans ranking.

Vilka är några bästa praxis när jag använder Google Disavow Links?

Innan du använder verktyget bör du försöka manuellt ta bort oönskade länkar genom att kontakta länkens administratörer. Dokumentera dessa ansträngningar. Användning av Google Disavow Links bör ses som en sista utväg, då det kan leda till att användbara länkar exkluderas av misstag. Var noggrann vid urval av länkar att disavow och övervaka regelbundet webbplatsens länkprofil för att säkerhetsställa att den är naturlig och hälsosam.
Free SEO analysis

Kostnadsfri SEO-analys

Free SEO analysis
Aktivera JavaScript i din webbläsare för att slutföra detta formulär.
Vilken typ av analys vill du ha?
*Genom att samtycka blir du också anmäld till vårt nyhetsbrev och du accepterar att ta emot marknadsföring. Du kan avsluta din prenumeration när du vill genom att klicka på ”unsubscribe” i våra nyhetsbrev.
Klicka här för att godkänna vår integritetspolicy:
Innehåll