Blog

Custom 404 Page

Custom 404 Page avser en anpassad felssida som webbplatsägare skapar för att hantera situationer då en användare begär en sida som inte finns tillgänglig, antingen genom broken links (brutna länkar) eller felaktig inmatning av URL. En 404-felsida är en HTTP-standard responskod som indikerar att servern har kunnat kommunicera med klienten (t.ex. webbläsaren), men att servern inte kunde hitta det som efterfrågades.

För SEO och användarupplevelse (UX) är en egendesignad 404-sida viktig av flera anledningar. Först och främst ger den möjlighet att behålla besökaren på webbplatsen även när de stöter på en död länk. Istället för att lämna standardmeddelandet som är opersonligt och förvirrande, kan en custom 404 page guida besökarna tillgängliga resurser på webbplatsen, såsom startsidan, en sitemap, kontaktinformation eller populära artiklar och sidor.

En effektiv custom 404 page bör inkludera

  • Webbplatsens standardnavigering eller en meny som hjälper besökaren att enkelt hitta andra delar av webbplatsen.
  • En kort förklaring på att den efterfrågade sidan inte kan hittas, gärna med en vänlig ton och språkbruk som matchar webbplatsens övriga innehåll.
  • Någon form av visuellt element eller design som är i linje med webbplatsens varumärke för att bibehålla igenkänningsfaktorn och professionaliteten.
  • Förslag på åtgärder som besökaren kan ta, exempelvis att söka på webbplatsen, återgå till startsidan eller rapportera problemet.
  • Sökfunktion för att underlätta för användare att hitta rätt information snabbt och enkelt.

Användningen av en custom 404 page kan även minska studsfrekvensen (bounce rate) eftersom den kan uppmuntra användare att fortsätta sitt besök på webbplatsen istället för att omedelbart lämna den. Dessutom, att erbjuda alternativ innehåll eller navigeringsvägar kan öka tiden användare tillbringar på webbplatsen (time on site), vilket kan ha en positiv påverkan på webbplatsens ranking i sökmotorers resultatlistor.

För att säkerställa att din custom 404 page är SEO-vänlig, bör sidan returnera rätt HTTP-statuskod (404), vilket signalerar till sökmotorer att innehållet inte finns tillgängligt och att de inte bör indexera den sidan. Vidare, genom att följa bästa praxis för webbdesign och användarupplevelse hjälper den anpassade 404-sidan till att förbättra den övergripande kvaliteten på webbplatsen, vilket är en värdefull aspekt av SEO-arbetet.

FAQ

Varför är det viktigt att ha en custom 404 page?

En custom 404 page är viktig för att ge en bättre användarupplevelse när besökare stöter på felaktiga länkar eller sidor som inte finns. Den hjälper till att behålla besökaren på webbplatsen och minska hoppfrekvensen.

Vad bör inkluderas i en effektiv custom 404 page?

En effektiv custom 404 page bör inkludera webbplatsens standardnavigering, en kort förklaring om varför sidan inte hittades, visuella element i linje med varumärket, förslag på åtgärder samt en sökfunktion för att underlätta för besökare att hitta rätt information.

Hur kan en custom 404 page bidra till SEO?

En custom 404 page kan bidra till SEO genom att förbättra användarupplevelsen, minska hoppfrekvensen, öka tiden användare tillbringar på webbplatsen samt signalera sökmotorer att sidan inte ska indexeras. Det kan även förbättra den övergripande kvaliteten på webbplatsen från ett SEO-perspektiv.

Free SEO analysis

Kostnadsfri SEO-analys

Free SEO analysis
Aktivera JavaScript i din webbläsare för att slutföra detta formulär.
Vilken typ av analys vill du ha?
*Genom att samtycka blir du också anmäld till vårt nyhetsbrev och du accepterar att ta emot marknadsföring. Du kan avsluta din prenumeration när du vill genom att klicka på ”unsubscribe” i våra nyhetsbrev.
Klicka här för att godkänna vår integritetspolicy: