Blog

Change Frequency

Change Frequency eller ”förändringsfrekvens” avser den takt i vilken innehållet på en webbplats förändras eller förväntas att förändras.

Det specificeras ofta i en XML-sitemap, för att signalera till sökmotorer hur ofta de bör besöka en sida för att indexera nytt eller uppdaterat innehåll. Värdet kan variera från ’always’ (alltid) för sidor som förändras flera gånger om dagen som nyhetssidor eller livebloggar till ’never’ (aldrig) för statiskt innehåll som historiska artiklar eller publicerade forskningsresultat.

Användning

För att effektivt använda change frequency i din SEO-strategi, bör du se till att XML-sitemap korrekt reflekterar hur ofta olika delar av din webbplats uppdateras. Genom att tillhandahålla korrekt information hjälper du sökmotorernas bots att effektivisera sin crawl-budget, vilket innebär resursfördelningen de använder för att besöka och indexera sidor. Exempel på vanliga värden för change frequency inkluderar:

– always

– hourly

– daily

– weekly

– monthly

– yearly

– never

Det är viktigt att notera att trots att change frequency anges, är det ingen garanti för att sökmotorerna kommer att besöka en sida med exakt den specificerade frekvensen. Sökmotorer som Google använder avancerade algoritmer för att bestämma hur ofta de ska crawla en sida. Detta baseras på en rad andra faktorer, inklusive sidans popularitet, dess länkar från andra webbplatser och om det finns betydande ändringar i innehållet.

Optimering

För att optimera användningen av change frequency bör du:

– Se till att innehållet på din webbsida reflekterar den angivna förändringsfrekvensen för att undvika missuppfattningar av sökmotorer.

– Använda lämpliga frekvensvärden som matchar verkligheten och inte överdriva med ’always’ om sidan sällan uppdateras. Detta kan leda till resursslöseri och potentiellt minska ditt sajts trovärdighet hos sökmotorerna.

– Uppdatera din XML-sitemap regelbundet för att reflektera eventuella ändringar i innehåll och struktur på din webbplats.

Kom ihåg att även om change frequency är en del av en bra teknisk SEO-praxis, kommer kvaliteten på ditt innehåll och din webbplatsens övergripande användarupplevelse alltid att vara avgörande för din övergripande sökmotoroptimering.

FAQ

Hur används change frequency inom SEO?

Change frequency används för att specificera i en XML-sitemap hur ofta sökmotorer bör besöka en sida för att indexera nytt eller uppdaterat innehåll.

Hur kan jag optimera användningen av change frequency?

För att optimera användningen av change frequency bör du se till att innehållet på din webbsida reflekterar den angivna förändringsfrekvensen, använda lämpliga frekvensvärden, uppdatera din XML-sitemap regelbundet och fokusera på kvaliteten på ditt innehåll och webbplatsens användarupplevelse.

Vad är change frequency?

Change frequency, eller förändringsfrekvens, avser den takt i vilken innehållet på en webbplats förändras eller förväntas förändras.

Free SEO analysis

Kostnadsfri SEO-analys

Free SEO analysis
Aktivera JavaScript i din webbläsare för att slutföra detta formulär.
Vilken typ av analys vill du ha?
*Genom att samtycka blir du också anmäld till vårt nyhetsbrev och du accepterar att ta emot marknadsföring. Du kan avsluta din prenumeration när du vill genom att klicka på ”unsubscribe” i våra nyhetsbrev.
Klicka här för att godkänna vår integritetspolicy: