Blog

Canonical Tag

Canonical Tag eller ”rel=canonical”, är en HTML-element som används för att ange den föredragna versionen av en URL när det finns flera sidor med identiskt eller mycket likartat innehåll.

Dess huvudsyfte är att förhindra problem med duplicerat innehåll på en webbplats, vilket kan påverka sökmotoroptimeringen negativt.

Användning

När en hemsida har flera sidor som kan anses vara dubbletter (t.ex. boilerplate-versioner av sidor, parametrar som skapas genom filtrering eller produktvarianter som bara skiljer sig marginellt) bör en Canonical Tag användas. Detta talar om för sökmotorer vilken av URL:erna som är den primära och bör indexeras.

Teknisk Implementering

Canonical Taggen implementeras genom att lägga till ett länk-element i head-sektionen av sidan och ser ut som följer:

canonical tag

Det är viktigt att den angivna URL:en är tillgänglig och korrekt, eftersom felaktig användning av canonicalization kan leda till att sidor inte indexeras korrekt.

Fördelar

Fördelar med korrekt implementerade cannonicals inkluderar:

  • Undvikande av innehållsduplicering i sökmotorns index
  • Samling av länkjuice på en enda URL, vilket stärker den sidans rankingpotenital
  • Försäkran om att besökarna dirigeras till den mest relevanta sidan

Det är viktigt att notera att Canonical Tag endast är en rekommendation till sökmotorer och inte ett tvingande direktiv. I fall där du inte vill visa de liknande eller duplicerade sidorna för användare bör istället 301 redirects användas.

Best Practices

Det är bäst att använda Canonical Tags konsistent och korrekt för att säkerställa att sökmotorerna förstår webbplatsens struktur. Vidare bör man undvika att använda flera Canonical Tags på en och samma sida, eftersom detta kan orsaka förvirring för sökmotorerna vilken URL som faktiskt bör prioriteras.

FAQ

Är Canonical Tag det enda sättet att undvika dubblettinnehåll i sökmotorns index?

Nej, Canonical Tag är en rekommendation till sökmotorerna och de kan välja att ignorera den. I fall där du inte vill att någon skall besöka de duplicerade sidorna bör metoder som 301 redirects användas för att säkerställa att den primära URL:en indexeras korrekt.

Hur kan jag använda canonical-taggen för att lösa problem med dubblettinnehåll på min webbplats?

Genom att placera en Canonical Tag på de olika sidorna som har liknande eller identiskt innehåll kan du ange den primära versionen av URL:en. Detta hjälper sökmotorerna att förstå vilken sida som bör indexeras och undviker problem med dubblettinnehåll.

Varför är det viktigt att regelbundet granska och uppdatera användningen av Canonical Tag?

Eftersom webbplatsens struktur och innehåll kan förändras över tid, är det viktigt att regelbundet granska och uppdatera användningen av Canonical Tag. Detta säkerställer att alla förändringar i webbplatsen beaktas och att alla canonicalization-behov är korrekt adresserade, för att undvika problem med duplicerat innehåll.
Free SEO analysis

Kostnadsfri SEO-analys

Free SEO analysis
Aktivera JavaScript i din webbläsare för att slutföra detta formulär.
Vilken typ av analys vill du ha?
*Genom att samtycka blir du också anmäld till vårt nyhetsbrev och du accepterar att ta emot marknadsföring. Du kan avsluta din prenumeration när du vill genom att klicka på ”unsubscribe” i våra nyhetsbrev.
Klicka här för att godkänna vår integritetspolicy: