Blog

Browser Caching

Browser caching, eller webbläsarcachning, är en teknik som används för att förbättra hastigheten hos en webbplats genom att minska antalet anrop som görs till servern.

Det innebär att webbläsaren lagrar (cachar) kopior av webbsidornas resurser, såsom bilder, JavaScript-filer och CSS-stilar, på användarens lokala dator. När användaren återbesöker samma webbplats kan webbläsaren hämta dessa resurser från cache istället för att begära dem på nytt från servern.

Användning

HTTP-headers bestämmer hur länge en resurs ska cachas genom att använda direktiv som `Cache-Control` eller `Expires`. Cache-Control används för att definiera max-age (hur länge en resurs ska anses färsk) och om en resurs är cachbar. Korrekt konfigurerat kan det betydligt förbättra laddningstider för återkommande användare och minska bandbreddsutnyttjande för både server och klient.

Det är viktigt att konfigurera cache-inställningarna noggrant. Dynamiskt innehåll, såsom användarkonton eller varukorgssidor, bör inte cachas eftersom detta kan leda till att konfidentiell information visas till fel användare eller att användaren ser föråldrad information. Statiskt innehåll, å andra sidan, som ofta inte ändras (exempelvis logotyper, CSS-filer och Javascript-bibliotek) är idealiska för långvarig cache.

För att implementera browser caching, kan webbplatsägare använda olika metoder som att modifiera `.htaccess`-filen på Apache-servrar. Det är dessutom möjligt att hantera cache-inställningar direkt i webbapplikationer via olika programmeringsspråk och ramverk.

Sökmotorer värdesätter snabbladdade sidor, och browser caching kan därför indirekt påverka en webbplats ranking i sökresultaten.

FAQ

Hur kan browser caching påverka SEO?

Snabbare laddningstider för webbplatsen kan ha en positiv inverkan på SEO då sökmotorer värdesätter snabbladdade sidor. Genom att minska serverbelastningen och förbättra användarupplevelsen kan browser caching indirekt påverka webbplatsens ranking i sökresultaten.

Hur påverkar browser caching webbplatsens hastighet?

Browser caching minskar mängden anrop till servern genom att låta webbläsaren hämta lagrade resurser från cache istället för att begära dem på nytt. Detta resulterar i snabbare laddningstider för återkommande användare.

Vilka resurser kan cachas med browser caching?

Med browser caching kan webbläsaren cachas kopior av resurser som bilder, JavaScript-filer och CSS-stilar. Statiskt innehåll som inte ändras ofta lämpar sig bäst för långvarig caching.

Free SEO analysis

Kostnadsfri SEO-analys

Free SEO analysis
Aktivera JavaScript i din webbläsare för att slutföra detta formulär.
Vilken typ av analys vill du ha?
*Genom att samtycka blir du också anmäld till vårt nyhetsbrev och du accepterar att ta emot marknadsföring. Du kan avsluta din prenumeration när du vill genom att klicka på ”unsubscribe” i våra nyhetsbrev.
Klicka här för att godkänna vår integritetspolicy: